Kdy vaše miminko lezlo po kolínkách, stoupalo si a sedělo?

Anonymní
30.1.25 10:35

Opožděné miminko?

Ahoj, moji holčičce bude 9 měsíců. Jediné co dělá, tak se plazi. Bohužel žádný šikmý sed ani, lezení, normalni sed - to se nekoná. Jeste tedy péruje na 4. Na fyzio chodíme, fyzio říká ze každé dítě má svoje tempo. Ale ja vsude kolem vidim stejne staré deti, co uz sedí, stoupají si, lezou.. děláme vše co říká fyzio, ale žádné pokroky 😞. Mel to nekdo podobně? Kdy vaše miminko lezlo po kolínkách, stoupalo si a sedělo? Šikmý sed i normální.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3707
30.1.25 10:44

Chodite i k fyzio doktorce? Cvicite vojtovku? Jak často doma cvicite?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
30.1.25 10:47
@Anonymní píše: Více

Moje dítě začalo lézt a sedět až v 11 měsících a chodit až ve 21 měsících. Ano, mělo opožděnou hrubou motoriku a dohnalo to ve čtyřech letech. Bylo vyšetřeno na rehabilitaci, byly mu ošetření blokady páteře, bylo vyšetřeno na neurologii a odebrána krev kvůli atrofiim. Nezjistilo se nic. Takže ani, může to být pomalejší miminko, tvoje navíc peruje na kolínkach. Jinak je vývoj ok?

• Citovat
  • Upravit
1787
30.1.25 10:56
@Anonymní píše: Více

Nejhorší je, když porovnáváš své dítě s jinými. Každé dítě má své tempo a neznačí to nic o intelektu nebo něčem podobném. Důležité je, aby dítě dělalo pokroky. Na 9 měsíců je moc šikovná, syn začal lézt až v 10,5 měsíců, sám si sedl až kolem roku, kdy se i začal stavět. Teď je mu čerstvě 18 měsíců a zatím sám nechodí, ale vidím, že je moc šikovný na jiné věci a že prostě potřebuje více času na tu hrubou motoriku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1851
30.1.25 10:56

Syn začal sedět na 10m, až potom začal lézt, obcházet nábytek na 1 roce a chodit sám začíná teď na 15m.
Každé dítě je jiné, dost záleží na pohlaví, velikosti, prodelanych nemocech, ockovani, apod.
Nám na fyzio řekla, že je dost veliký a může klidně zacit lézt až na roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2829
30.1.25 11:01

Maly az v 11 mesicich zacal lezt, nasledne obchazet a v 15 chodil sam. Cele tri roky jsem ho srovnavala s ostatnimi, v nevem mi prisel pozadu a najednou jenz neho uplne normalni sikovny triletak 🙈 Spoustu veci mu dele trvala, protoze ma hypermobilitu kloubu, od mala byl takovy rozsypavy, i jako novorozenec. Chodili jsme na fyzio, abych mela jistotu, ze nic nezanedbame, ale Vojtovku apod jsme necvicili, proste kazdy ma sve tempo. Jo a vsechny kolem nas uz take chodili apod, ale byli jsme porad nekde na cviceni, hristi apod a tam staticky bude chodit vic lidi, co se detem venuji a resi to, tak to hodne zkresluje. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
30.1.25 11:26

Ja prej jako dite nikdy nelezla po ctyrech. Muj nejstarsi taky ne. On se proste nejak doplazil k nabytku a o ten se zacal zvedat a pak se poustel, aby si sedl. Ted je mu 19 a ma nadherne rovny zada :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.25 11:29

Dcera kamardky přeskočila lezení, rovnou stála. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
10919
30.1.25 11:35

Neporovnavej. Oba mají kluci byli motoricky trošku pozadu, oba pod dohledem fyzio tedy. Je vtipný, že u toho osmiletého si všichni mysli, ze ten musel být střela od miminka. No nebyl :mrgreen: Samostatně chodit začal skoro v 16 měsících. No chodit. Mám pocit, že od té doby jen běhal a odněkud jsem ho pořád sundavala a tak nějak se nezastavil doteď :mrgreen: Mladší taky potřeboval víc času, taky teď lítá jako drak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1614
30.1.25 11:40

Malá je úplně normální.
A jste i v péči odborníků.
Byla bych v klidu.
Mám 5 dětí…spíše talentovaní…úspěšní a všichni lezli okolo 9-10začali i dýl.
Oni ty pokroky přijdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
31.1.25 11:25

Ahoj, naprosto chápu. Měla jsem tady podobnou diskuzi. Ono se lehko řekne neporovnávej..my se v 10 🌜 jen plazili a to ještě špatně a malinko občas péroval na čtyřech..Na fyziu řekli, že jsme prostě jen línější a problém neviděli. Kontrola za měsíc a čau. A tak jsme se “hecla” posbírala “babské” rady a jela. Na další kontrolu jsem jim přinesla tryskomyš, která se batolila a seděla krásně šikmý sed. Když jsem jim vyprávěla jak jsem proti lenosti bojovala..jen se smáli. Kvůli slabým rukám, se jej teď snažím nehnát to do chůze. A fyzio na nás, po dohodě, dohlédne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.1.25 14:40

@Kejm a jak jste toho dosáhla teda? :O

• Citovat
  • Upravit
152
31.1.25 16:58

Asi dostanu od některých maminek „čočku“, ale co už. :nevim: Začala jsem tím, že jsem udělala překážkovou dráhu. Mezi obývákem a kuchyní jsem vytvořila „uličku“.Do cesty jsem dala srolovanou deku. Jiná cesta za mnou nevedla. Nejdřív pláč a vztek, ale pak se dítko začalo snažit. Jak jsem viděla, že jedna je v pohodě, přidala jsem do cesty další deku a pak ještě jednu. Když jsem viděla, že na čtyřech se bez problému udrží, jen se prostě nechce. Vzala jsem ponožku, dala do ní míčky, udělala miminku pásek na bříšku a dala na start v obýváku. Díky tomu miminko přelézalo přes s překážky po čtyřech. Nebylo to hned..vždy tak týden trvalo, než si to „sedlo“. Krásně se zpevnilo svalstvo na bříšku a zádech a mně skončila pohodinka, neboť i na čtyřech je to dítko hrozně rychlé..:D Přeji hodně zdaru. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
31.1.25 17:33

1. Kluk se plazil od 10 měsíců, nikdy nelezl. Obcházet nábytek začal v roce a chodil v 17m. A sedět začal až po tom, co uměl chodit. A mezi 14 m -17m “chodil” po kolenou.
2. Kluk se začal plazit kolem 8,9 měsíce, stoupat si a obcházet kolem 10. Lézt po 4 v 11 m. Pak měl taky fázi kdy “chodil” po kolenou, chodit začal v 16m a správně sedět taky až po chůzi.
Zatímco první nebyl řešen na fyzio, druhý ano. A extra rozdíly to nepřineslo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí