Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zmatka píše:
Ano, ale pokud sve kamaradce reknu, ze „moje sefova je neuveritelna krava“ a nekdo se to dozvi, jaktoze nemluvim spisovne a nerikam „moc se mi nelibilo, jak se sefova zachovala“, tak ho leda tak poslu do haje, ze co rikam sve kamaradce mezi ctyrma ocima je jedine moje vec.Samozrejme je neco jineho, kdyz by ji to rikala do oci, stvala proti ni cely kolektiv, roznasela vyslovene drby nebo intimni veci.
pokud kamarádce řekneš, moje šéfová je neuvěřitelná kráva, tak jí prostě pomlouváš a komunikuješ nekorektně. Lidsky je to třeba pochopitelné, ale prostě není to korektní komunikace. A je pochopitelné, že osoby, které se to týká, se to dotkne. Samozřejmě není korektní ani cesta, kdy to šéfová bude řešit tak, že sedne na emimino a začne psát, jak jí Zmatka drbe, že je kráva, přitom je sama škaredá, hloupá a neschopná. (místo aby si to s tebou v klidu vyříkala a řekla - nelíbí se mi, jak o mě mluvíš před svojí kamarádku, pokud se ti něco nelíbí, řeš to se mnou přímo)
Hele, já myslím, že v tuhle chvíli to moc hrotis. Děti nemají tak vyvinutou empatii, ta se vyvíjí věkem. Co já byla jako dítě schopná říct a absolutně nedomyslet. Teď jako dospělá bych takové věci už nikdy neřekla. A od toho mají děti rodiče, aby jim to řekli a vysvětlili.
Holku bych si vzala stranou, řekla jí, co se k tobě doneslo, jak je to od ní ošklivé, že jí nevlastní sestra má moc ráda a jak by byla smutná, kdyby se to dozvěděla. A jak by se jí samotné líbilo, kdyby zjistila, že o ní její nevlastní sestra ošklivě mluví za jejími zády, že by jí to určitě taky mrzelo. A pokud je ta holka normální, tak se chytne za nos a bude jí to celé líto.
Problém je hlavně ve tvém partnerovi. Ona je ještě dítě, nemá rozum. Měl by jí říct, že některé věci jsou prostě za hranou - jako ty narážky na předkus apod. Můžeš být ráda, že to tvé dceři aspoň neříká napřímo. Ale měl by si dceru srovnat. Říkat ti, abys to neřešila opravdu nic nevyřeší a v budoucnu se to bude stupňovat. Až bude v pubertě, pravděpodobně už to budou slovní útoky napřímo.
Mám kamarádku, která má o 5 let mladší sestru a mají spolu problém celý život. Mladší sestra je rozmazlenec, matka si skrz ní kompenzuje svoje sny, takže může oné kamarádce říct/ udělat prakticky cokoliv a nikdy za to od rodičů nedostala sprda. Teď je té mladší 18, kamarádce 23 a i když bydlí kamarádka jinde, její sestra si nachází způsoby jak ji znepříjemnit život.
Další příklad, když jsem byla na střední, měla jsem spolužačku, která měla o dva roky mladší sestru a když jsem u nich byla, tak jsem se nestačila divit, jak je mladší sestra na onu spolužačku zlá, sprostá - v tomto případě zase nadržoval mladší dceři extrémně tatínek.
Někteří to tu zlehčují, podle mě by se to mělo řešit zavčasu.
Prosím tě ve 12letech je fakt ještě tele a prostě nemůžeš čekat, že když ty miluješ manžela, tak ona bude milovat tvoji dceru. Věř, že někde v rodině i rodné sestry se hádají, nadávají si a neustále se handrkují a v určitém období si nemůžou přijít na jméno
Já bych v klidu, bez velkých emocí řekla holce, že jsem zaslechla její rozhovor s tátou a zajímalo by mě proč je na ní taková, jestli ji tedy něco udělala nebo proč to dělá.
@Lama Lama píše:
pokud kamarádce řekneš, moje šéfová je neuvěřitelná kráva, tak jí prostě pomlouváš a komunikuješ nekorektně. Lidsky je to třeba pochopitelné, ale prostě není to korektní komunikace. A je pochopitelné, že osoby, které se to týká, se to dotkne. Samozřejmě není korektní ani cesta, kdy to šéfová bude řešit tak, že sedne na emimino a začne psát, jak jí Zmatka drbe, že je kráva, přitom je sama škaredá, hloupá a neschopná. (místo aby si to s tebou v klidu vyříkala a řekla - nelíbí se mi, jak o mě mluvíš před svojí kamarádku, pokud se ti něco nelíbí, řeš to se mnou přímo)
v tom pripade mi ale prijde lidske, ze se svymi prateli obcas drbu nekoho, s kym se nemusim nebo je na me osklivej ![]()
@Zmatka píše:
v tom pripade mi ale prijde lidske, ze se svymi prateli obcas drbu nekoho, s kym se nemusim nebo je na me osklivej
Tak když to vezmeš z pohledu toho pomlouvaného, tak mu to asi moc příjemné a lidské nepřijde. Ale tak asi se to dá čekat.
@Lama Lama píše:
Tak když to vezmeš z pohledu toho pomlouvaného, tak mu to asi moc příjemné a lidské nepřijde. Ale tak asi se to dá čekat.
No jasný, to bych celkem pochopila ![]()