Bezpodmínečná láska

305
28.11.23 12:30

Bezpodmínečná láska

Ahoj, co podle vás znamená pojem bezpodmínečná láska? Často o tom mluví psychologové, píše se to ve článcích a chytrých knihách o výchově. Že je to nezbytná podmínka pro zdravý duševní vývoj dítěte. Ale co to je?
Znamená to, že se nemůžu naštvat na dítě, když něco vyvede? Že nemůžu nikdy zvýšit hlas a být nepříjemná? Že i když jsem vytočená na nejvyšší míru, musím být připravená okamžitě ho pomazlit, když si vzápětí po zlobení řekne?
Stačí své dítě milovat, chtít jeho štěstí bez ohledu na to, co to pro něj znamená? Stačí ho každý den pomazlit a říct mu, že ho mám ráda, i když se občas zlobím (tedy ne bezprostředně potom, co zlobí, ale třeba večer)?
Nebo je bezpodmínečná láska něco navíc. Jak ten pojem vnímáte? Já fakt nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
MartinL45
28.11.23 12:36

Sorry, ale je to pěkná blbost. Dítěti patří láska, ale i přísnost a důslednost. Musíte dát najevo jak pochvalu, tak zlost. Pokud nedáte dítěti zpětnou vazbu, že udělal něco špatně, vyroste z něj fracek, který nebude mít žádné vychování, žádné zábrany apod… Nepotrestáte tím sebe, ale jeho.

Jinak definice je tato:
Bezpodmínečná láska znamená milovat druhého bez jakýchkoliv podmínek, prostě za to, že je, že existuje. Bezpodmínečné přijetí znamená přijímat druhého bez podmínek, takového, jaký je, včetně všech jeho pocitů a potřeb. Není a nemá být v tom však zahrnuta potřeba všem těmto potřebám vyhovět a se všemi pocity soucítit.

• Citovat
  • Upravit
12503
28.11.23 12:41

@Agnesk
Bezpodminecna láska je, že si nekladu podmínky pro to, abych měla někoho ráda. Prostě ho máš ráda za každých okolností. Ať zlobí, dělá maléry, nebo je v pohodě, má úspěchy apod. Ne, že nemám pevně nastavené hranice chování, naopak. Člověk hranice nutně potřebuje, to není bezpodmínečná láska, ale pravděpodobně výchovná katastrofa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
28.11.23 12:42

Pro mě je to milovat druhého jen proto, že je. Bez podmínek, bez důvodů. To ovšem neznamená, že mě nemůže naštvat nebo že ho nemůžu usměrnit. Ale tím ta láska neskončí, není to tak, že budeš hodné dítě, poslouchat a pak tě budu milovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
28.11.23 12:43

To, ze se na dite zlobim, neznamena, ze jsem ho prestala milovat. Zlobit se na nej muzu, a muzu mu to dat najevo, ale porad tam musi byt, ze i tak ho miluji, a milovat neprestanu.
O matcine lasce by nemelo pochybovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
28.11.23 12:43

Že miluju svoje děti, i když mě s.erou. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4892
28.11.23 12:44

Nevnímám to tak jak píšeš, že bych na dítě nemohla zvýšit hlas, musela na něj být vždy na 100% milá.
Bezpodmínečnou lásku chápu tak, že dítě miluju stále. I když mně zlobí a jsem na něj teď momentálně rozčílená, stále ho uvnitř miluju. I když přinese špatnou známku, i když si paní učitelka stěžuje, že zlobí atd. V tu danou chvíli to vyřeším - třeba ho i nějakým způsobem pokárám / potrestám. Ale dítě má mít pocit, že tam pro něj vždycky budu a že se na mně vždycky může se vším obrátit. Nepodmiňuji si svou lásku něčím. Typicky např. „vydírání“ - „Takovou uvztekanou holčičku nikdo nebude mít rád“. „Ty nechceš dát babičce pusu? Hm tak to já ti ji také nedám, až budeš chtít“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4092
28.11.23 12:46

Bezpodmínečná láska spočívá v tom dát dítěti najevo, že ho mám ráda, i když občas, nebo často, zlobí, a nepronáším věty typu „To je ale zlobivá holčička, tu neznám, dej mi vědět, až se zase vrátí naše hodná holčička“. Prostě oddělovat dítě, které miluji, od jeho chování, které se mi třeba zrovna nelíbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2513
28.11.23 12:48

Ja to vnimam tak, ze at udela co udela budu ji milovat, to ale neznamena, ze musim se vsim souhlasit a nemuzu se na ni nastvat… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3023
28.11.23 12:51

Nemyslím, že se dá ten pojem „bezpodmínečná láska“ nějak jednoznačně specifikovat a vypíchnout co přesně to je.
Je za mě celý řetězec od nastavení člověka, jaké emoce v něm vzbuzuje chování toho dítěte, jak na ně uvnitř zareaguje a nakonec jakým způsobem je bude pak dítěti interpretovat.
Věřím tomu, že když jsou někde v tom komplexním procesu diskrepance, na vztahu se to vždy projeví a tudíž se bezpodmínečná láska nedá naučit, ani předstírat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
305
28.11.23 12:51

@Alladina A nevyloží si dítě to, že jsem na něj zrovna naštvaná, protože něco udělalo špatně, že ho právě nemám ráda, protože to udělalo?

@vedma007 třeba já svou dcerku miluju vždycky… i když jsem na ní zrovna děsně naštvaná. Ale vycítí batole tu vnitřní bezpodmínečnou lásku…? Jinak to citový vydírání, co zmiňuješ, je děsný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
28.11.23 12:57

Pro mě je bezpodmínečná láska to, ze za dítě budu dýchat, z fleku pro nej skocim pod auto, nebo udělám proste cokoliv co ho zachrání nehledě na vlastní život. Ze se to nezmění ani když provede něco strašného. Ale to ze na dítě zakricim nebo dostane na zadek s tím nemá nic společného, to je zas budování hranic a pokud chci vychovat člověka, který přežije ve společnosti, tak proste nemůžu byt porad usmevava a chválit ho, i když dela co nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2513
28.11.23 12:57

A za me je velky rozdil bezpodminecne milovat a rozmazlovat nebo po sobe nechat skakat. Za me dite nikdo nikdy nemuze rozmazlit laskou, ale jinak..ale.ne tim, ze ho nadevse milujes, pokud pomines nejake patologie, kdy kvuli tomu neumis rict ne, to s tim podle.me neousvisi. Muzes vychovavat, stanovovat hranice i citit obcas vuci diteti negativni emoce, ale zároveň bezpodminecne milovat, protoze tak to peoste je a u ditete mi to peijde mnohem automatictehsi nez ve vztahu, muze mutes prestat milovat, vymenit, dite nikdy a to je to…je to vlastne takova laska bez jakehokoliv ocekavani, proste tam je at se deje co se deje..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.11.23 13:08

Kdyz mi babicka v 17 rekla, at za ni nechodim, protoze jsem si nechala propichnout nos, nemilovala me bezpodminecnou lasku. Dokud jsem byla hodna a vzorna vnucka, bylo vse v poradku, jakmile jsem vybocila, bylo zle a mela jsem dlouho stopku.
Podminkou jeji lasky bylo - bud hodna.
Rodice zase chteli vykony, jednicky ve skole, uspechy v soutezich. Kdo uspel, tomu se vic venovali, mela jsem dalsi sourozence.
Z domova jsem odešla s nizkym sebevedomim a dlouho hledala vlastni hodnotu.
Skoda, kazde dite si zaslouzi bezpodminecnou lasku..

• Citovat
  • Upravit
305
28.11.23 13:10
@Anonymní píše:
Kdyz mi babicka v 17 rekla, at za ni nechodim, protoze jsem si nechala propichnout nos, nemilovala me bezpodminecnou lasku. Dokud jsem byla hodna a vzorna vnucka, bylo vse v poradku, jakmile jsem vybocila, bylo zle a mela jsem dlouho stopku.
Podminkou jeji lasky bylo - bud hodna.
Rodice zase chteli vykony, jednicky ve skole, uspechy v soutezich. Kdo uspel, tomu se vic venovali, mela jsem dalsi sourozence.
Z domova jsem odešla s nizkym sebevedomim a dlouho hledala vlastni hodnotu.
Skoda, kazde dite si zaslouzi bezpodminecnou lasku..

Diky za příklad ze života, tomhle rozumím, že to bezpodmínečná láska není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect