Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Bezpodmínečná láska znamená prostě to, že to dítě miluješ i přes ty všechny bejkarny, který vymýšlí, a že mu to dáváš najevo.
Imho když ti počmárá zeď, je naprosto na místě mu to zatrhnout, zabavit pastelky a jasně vysvětlit, že takhle fakt ne. Ale když se potom přijde pomazlit, tak neodmítat tu lásku za trest. Jakože nemám tě ráda protože jsi lump a pocmaral jsi stěnu.
Tak to vidím já.
@Agnesk píše:
Ahoj, co podle vás znamená pojem bezpodmínečná láska? Často o tom mluví psychologové, píše se to ve článcích a chytrých knihách o výchově. Že je to nezbytná podmínka pro zdravý duševní vývoj dítěte. Ale co to je?
Znamená to, že se nemůžu naštvat na dítě, když něco vyvede? Že nemůžu nikdy zvýšit hlas a být nepříjemná? Že i když jsem vytočená na nejvyšší míru, musím být připravená okamžitě ho pomazlit, když si vzápětí po zlobení řekne?
Stačí své dítě milovat, chtít jeho štěstí bez ohledu na to, co to pro něj znamená? Stačí ho každý den pomazlit a říct mu, že ho mám ráda, i když se občas zlobím (tedy ne bezprostředně potom, co zlobí, ale třeba večer)?
Nebo je bezpodmínečná láska něco navíc. Jak ten pojem vnímáte? Já fakt nevím…
Jakoze ho miluju takovy, jaky je. I s chybama. Nechci ho predelavat. Nevnimam ho jako svuj projekt. Nemiluju ho jen, kdyz udela xy nebo je takový a makový. Milovala bych ho, i kdyby někoho zavraždilo.
@Zmatka píše:
Jakoze ho miluju takovy, jaky je. I s chybama. Nechci ho predelavat. Nevnimam ho jako svuj projekt. Nemiluju ho jen, kdyz udela xy nebo je takový a makový. Milovala bych ho, i kdyby někoho zavraždilo.
Hm🤔, tak tohle by bylo silný kafe. Docela by mě zajímalo, jestli je ta bezpodmínečná láska až tak moc neovlivnitelná něčím takovým. Samozřejmě by záleželo na okolnostech, ale pro mě by to byla taková rána a zklamání, že fakt nevím… Podat pomocnou ruku za všech okolností ano, ale ten cit pak už asi vůlí ovlivnit nejde.
@Agnesk Bezpodmínečná láska znamená, ze dite milujes takové jaké je a když té něčím naštve tak ta láska kvůli tomu není menší.
@Erinne píše:
Hm🤔, tak tohle by bylo silný kafe. Docela by mě zajímalo, jestli je ta bezpodmínečná láska až tak moc neovlivnitelná něčím takovým. Samozřejmě by záleželo na okolnostech, ale pro mě by to byla taková rána a zklamání, že fakt nevím… Podat pomocnou ruku za všech okolností ano, ale ten cit pak už asi vůlí ovlivnit nejde.
Jooo přesně to mě napadlo taky. Kde je hranice bezpodmínečna láska a slepá láska nebo jak to nazvat.
Nemusí člověk chodit daleko pro příklad. Nechci tu dávat příklady zvrácenych vražd co se staly (ohled na to, že tu může být někdo z rodiny oběti a tak).
A nemyslím si, že všechny vraždy udělaly děti z problémových rodin. Nebo děti kterým by se někdo nevěnoval…
Bude i tak matka milovat bezpodmínečně milovat své dítě, kdyz někoho drasticky připraví o život/životy? Zničí tak dalším lidem životy a tak?
Bude za ním stále stát? ![]()
Jen me to tak napadlo. Kde je prostě hranice bezpodmínečně milovat a slepá bezhlavá láska.
![]()
Já to chápu tak, jako že i v těžkých situacích to dítě bude mít ráda i když třeba s jeho názorem nebudu souhlasit.
@Ťarbík01 ale ona přeci nemusí za ním stát. Muzr nesouhlasit s tím co udělal, ale stále ho může mít ráda.
Nevím jak to popsat.
A jako vše má nějaký důvod.
@Agnesk píše:
Ahoj, co podle vás znamená pojem bezpodmínečná láska? Často o tom mluví psychologové, píše se to ve článcích a chytrých knihách o výchově. Že je to nezbytná podmínka pro zdravý duševní vývoj dítěte. Ale co to je?
Znamená to, že se nemůžu naštvat na dítě, když něco vyvede? Že nemůžu nikdy zvýšit hlas a být nepříjemná? Že i když jsem vytočená na nejvyšší míru, musím být připravená okamžitě ho pomazlit, když si vzápětí po zlobení řekne?
Stačí své dítě milovat, chtít jeho štěstí bez ohledu na to, co to pro něj znamená? Stačí ho každý den pomazlit a říct mu, že ho mám ráda, i když se občas zlobím (tedy ne bezprostředně potom, co zlobí, ale třeba večer)?
Nebo je bezpodmínečná láska něco navíc. Jak ten pojem vnímáte? Já fakt nevím…
Asi bezpodminecnou lasku neznam. Jsem mama tezke schizofrenicky a priznavam, ze jsem si nejvice odpocinula a rozkvetla, kdyz byla hospitalizovana..kdyz me mlatila, drtila me, tak jsem se ve skrytu duse modlila, at se stane cokoliv, hlavne kdyz bude pryc..byly a jsou chvile kdybych chtela byt radeji bezdetna. A taky vim, ze bych nemohla mit rada dite, kdyz by nekomu ublizoval, tyral, zabil..vim ze bych se ho zrekla. Ne bezpominecna laska neni samozrejmost. Ja ji rozhodne necitim.
Slepa láska by dle mého bylo, kdybych to vide viděla jen pozitivně a nepřipouštěla si realitu ( t.j.on nese podíl viny, atd…).
@Anonymní píše:
Asi bezpodminecnou lasku neznam. Jsem mama tezke schizofrenicky a priznavam, ze jsem si nejvice odpocinula a rozkvetla, kdyz byla hospitalizovana..kdyz me mlatila, drtila me, tak jsem se ve skrytu duse modlila, at se stane cokoliv, hlavne kdyz bude pryc..byly a jsou chvile kdybych chtela byt radeji bezdetna. A taky vim, ze bych nemohla mit rada dite, kdyz by nekomu ublizoval, tyral, zabil..vim ze bych se ho zrekla. Ne bezpominecna laska neni samozrejmost. Ja ji rozhodne necitim.
Tak samozřejmost to určitě není a také má své limity. Jako všechno.
@Anonymní píše:
To je to co mě zajímalo. Jelikož kdo nezažil, tak nedokáže pochopit. To dokáží asi popsat jen rodiče co něco takového zažijí. Ale třeba se mýlím
Mrzí mě, co jste zažila a zazivate. Jen mě právě zajímalo, nebo nevím zda napsat zajímalo… vrtalo mi v hlavě, jak to třeba mají rodiče, kteří zažili, že jejich dítě třeba někoho drasticky zabilo atd.
@kocourGarfield mě to jen nějak vrtá hlavou. Ale to bude asi tím, že v našem okolí byla právě zvrácená vražda.
Ale to je jedno. Nechci tu zabíhat do detailu.
Proto mě jen zajímalo zda bezpodmínečná láska má své meze a strop.
@Ťarbík01 píše:
To je to co mě zajímalo. Jelikož kdo nezažil, tak nedokáže pochopit. To dokáží asi popsat jen rodiče co něco takového zažijí. Ale třeba se mýlím
Mrzí mě, co jste zažila a zazivate. Jen mě právě zajímalo, nebo nevím zda napsat zajímalo… vrtalo mi v hlavě, jak to třeba mají rodiče, kteří zažili, že jejich dítě třeba někoho drasticky zabilo atd.
Teta mi vypravela, ze zila s muzem, jehoz bratr upadl do drog a v jrdnom rausi ubodal ze zarlivosti svou pritelkyni, rikala ze cela rodina toho jejiho pritele s nim prerusila styky, i ta matka, ze i jim delal zle, okradl ji…ale ze ta se trapila, nechapala to, odsoudila to, prerusila styky, po te vrazde a kdyz byla stara a teta pomahala s peci o ni, pry vzdy toho syna co byl v kriminale volala a narikala jak ho ztratila, co ona udelala spatne a na to ji pry teta rekla, netrapte se pro nej, nezaslouzi si to, stejne jako vasi lasku a ona, to ale nejde, je to muj syn, vyskrtla jsem ho ze zivota, ne ze srdce..a pak zemrela..se s nim i chtela videt ke konci, ale on nechtel..smutny..teta byla bezdetna, takze vzdy o tom mluvila jako o slabine, ze pres to vse co udelal na nej porad myslela, jako kdyby to slo, hodit sve dite pres palubu a zapomenout..podle me to nechapala, ze ty deti sama nemela..ja to chapu, clovek asi hleda chybu i v sobe, ve vychove, snazi se to pochopit, rozumove se odstrihne, ale citove to asi uplne nejde..
@Ťarbík01 píše:
Takhle o tom zabiti a vrazde jsem nepsala o sobe. Ale treba si pamatuji na tu kauzu kde chlap utyral dite, skoncil v base tam zemrel a jeho rodice mu vystrojili obr pohreb..Nebo mama toho kluka jak brutal zavrazdili tu holcinu, skoncila mrtva na skladce. A ona ze stoji za nim. Nebo matka Kramneho, taky za nim stoji. To vim ze bych nedala.
@Ťarbík01 píše:
Jooo přesně to mě napadlo taky. Kde je hranice bezpodmínečna láska a slepá láska nebo jak to nazvat.
Nemusí člověk chodit daleko pro příklad. Nechci tu dávat příklady zvrácenych vražd co se staly (ohled na to, že tu může být někdo z rodiny oběti a tak).
A nemyslím si, že všechny vraždy udělaly děti z problémových rodin. Nebo děti kterým by se někdo nevěnoval…
Bude i tak matka milovat bezpodmínečně milovat své dítě, kdyz někoho drasticky připraví o život/životy? Zničí tak dalším lidem životy a tak?
Bude za ním stále stát?Jen me to tak napadlo. Kde je prostě hranice bezpodmínečně milovat a slepá bezhlavá láska.
![]()
![]()
Ta hranice je podle me v tom, ze ta slepa laska si to omluvi a v dusledku se ta matka postavi na stranu toho pachatele, sama sobe to nejak zduvodni, omluvi a bude stat za nim, pripadne popirat, ze to udelal a ta bezpodminecna laska je v tom, ze i pres to vse co ten clovek udelal, ze ho mas stale v srdci a nejde se ho zreknout jen tak, muzes s nim prerusit styky, ale v srdci ho stale milovat a nechapat jak je to mozne..protoze ho stale vidis jako to bezelstne decko, se kterym sis hrala a vychovavala..