Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn byl sice mladší, ale na WC normálně chodil. Pak se začal počůrávat. Bylo mu cca 5 let. Doktorka poslala moč do laboratoře a byla zjištěna bakterie Enterococcus faecalis. Dostal antibiotika a problém byl vyřešen.
Nemá kvasinkový nebo jiný zánět, zánět močových cest, roupy? Mým věštím dětem (4 a 6;let) se to děje když mají malý zánět ( třeba holka si špatně utrela zadek a je opruzená). Taky jednou za čas experimentují s délkou, jak dlouho vydrží a nevydrží. To je pak taky série třeba během týdne a opět pak rok nic.
Od kolegyně syn se takto začal počůrávat a je z toho cukrovka. Nečekejte, vemte moč a běžte k Dr.
@Anonymní píše:
Ahoj vsem, dceri je 7 let a v posledni dobe se stane to ze v zapalu hry se normalne pripocura nebo i dokonce pocura. Ted se to stalo treba potreti v kratke dobe. Hrajem si, delame blbiny a ona se smeje a pak najednou vidim ze dava nohy k sobe tak se ji ptam, jestli potrebuje curat a ona ze ne. A pak se pocura. Nechapu to. Myslite ze je to normalni? Nebo bych to mela resit?
S dcerkou jsem to samozrejme probrala, vysvetlila ji to. Ale to i kdyz se to stalo predtim, a stejne se to stalo zase. Tak nevim. Nemate zkusenost?
Predem diky za odpovedi
Bych se neptala a normálně ji rovnou poslala na WC.
Jestli se jí to dřív nestávalo a teď ano, tak je evidentně nějaký problém. Může to být něco tak „jednoduchého“ jako infekce močových cest - nejčastěji střevní bakterie.
Teda, ono jestli kříží nohy a tvrdí ti, že se jí nechce na WC, tak to je problém každopádně. Zajdi k pediatrovi.
A do té doby hezky udržovat zadeček i zbytek těla v teple (žádné otužování, bazén apod.), dostatečně pít - v tomto počasí opět ideálně teplé nápoje, nejraději neslazené nebo málo slazené (střevní bakterie rády baští cukr), ne džusy (ty močový měchýř dráždí).
@Luminel píše:
Od kolegyně syn se takto začal počůrávat a je z toho cukrovka. Nečekejte, vemte moč a běžte k Dr.
Mám stejnou zkušenost u dítěte kamarádky, takže také doporučuji kontrolu moči u pediatra.
Syn to měl v 5 letech. Nakonec to byl dost rozjetý zánět ledvin.
Bez sebemensich dalsich priznaku ze by to mohlo byt neco vazneho? Ona normalne na wc chodi, nema s tim problemy. Jen ted pri tom blbnuti. Jinak je ok
ted se to stalo potreti v kratsi dobe, jinak predtim jednou za cas.
Ne casto
@Anonymní píše:
Bez sebemensich dalsich priznaku ze by to mohlo byt neco vazneho? Ona normalne na wc chodi, nema s tim problemy. Jen ted pri tom blbnuti. Jinak je okted se to stalo potreti v kratsi dobe, jinak predtim jednou za cas.
Ne casto
Určitě ji vem k lékaři. A s sebou bych rovnou vzala vzorek moči. Pro klid duše
@Anonymní píše:
Bez sebemensich dalsich priznaku ze by to mohlo byt neco vazneho? Ona normalne na wc chodi, nema s tim problemy. Jen ted pri tom blbnuti. Jinak je okted se to stalo potreti v kratsi dobe, jinak predtim jednou za cas.
Ne casto
To nejmenší a nejjednodušší, co můžeš udělat, je vzít moč do zkumavky a nechat zkontrolovat. ![]()
Jenom dodám, pro jistotu - STERILNÍ zkumavku (nádobku) na moč vyzvedněte v lékárně. Ne abyste přinesli moč ve skleničce od marmelády.
Já jen, že se pořád najdou lidi, co to tak dělají…
@Birds píše:
Jenom dodám, pro jistotu - STERILNÍ zkumavku (nádobku) na moč vyzvedněte v lékárně. Ne abyste přinesli moč ve skleničce od marmelády.Já jen, že se pořád najdou lidi, co to tak dělají…
Oni tu skleničku před tím vyvaří a tím sterilizují
Dělalo se to tak v dobách, kdy ty nádobky nebyly dostupné. Doktorka říkala, že je to úplně jedno. Stejné jak ochytaná zkumavka. A často špatně odebraná moč. Úplně sterilní je stejně jen vycévkovaná.
Navíc ta běžná zkumavka sterilní není. Sterilní je jen ta s červeným vrškem v obalu a u nás ji vydává doktorka, v lékárně nemají.
K tématu, holku bych poslala na záchod rovnou a když by se to opakovalo ve stejné situaci, tak by se prostě neblblo. A k tomu blbnutí, pokud se u toho lechtají, tak je logické, že můžou děti (i dospělí) učurávat. Nemusí o nic jít. Mně je lechtání celoživotně enormně nepříjemné.
@Birds píše:
Jenom dodám, pro jistotu - STERILNÍ zkumavku (nádobku) na moč vyzvedněte v lékárně. Ne abyste přinesli moč ve skleničce od marmelády.Já jen, že se pořád najdou lidi, co to tak dělají…
No tak když už sterilní zkumavku, tak to chce i odebrat střední proud moči - tzn. nejdřív se tam dole umýt mýdlem, pak začít čůrat a až poté chytat do zkumavky. A dovnitř zkumavky nesahat.
Jinak ve „skleničce od marmelády“ lze moč přinést k doktorce na takové to rychlopřezkoušení pomocí indikačních proužků, ne? ![]()
@Anonymní píše:
Ne casto
Tak snad ne, ale jak říkají ostatní - vyšetření moči není nijak extra náročný úkol a budeš mít jistotu.
Ahoj vsem, dceri je 7 let a v posledni dobe se stane to ze v zapalu hry se normalne pripocura nebo i dokonce pocura. Ted se to stalo treba potreti v kratke dobe. Hrajem si, delame blbiny a ona se smeje a pak najednou vidim ze dava nohy k sobe tak se ji ptam, jestli potrebuje curat a ona ze ne. A pak se pocura. Nechapu to. Myslite ze je to normalni? Nebo bych to mela resit?
S dcerkou jsem to samozrejme probrala, vysvetlila ji to. Ale to i kdyz se to stalo predtim, a stejne se to stalo zase. Tak nevim. Nemate zkusenost?
Predem diky za odpovedi