Poprvé na mši svaté
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Anonymní píše: Více
Poznáš to podle reakce okolí. Jak vstanou tak vstaneš, když si sednou tak si taky sedneš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, klidně se mše zucastni. V klidu a s respektem můžeš celou mši prosedet a jen vnímat, co se kolem tebe děje. U nás je běžné, že někdo neví „co se má dělat a rikat“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli ti můžu poradit, protože také chodím do kostela, ač nevěřící, ale máme v rodině věřící, tak se to občas sejde. Nejlepší je sednout si někam dozadu, a klidně zůstaň celou dobu sedět a jenom pozoruj. Dokonce si můžeš dojít i pro požehnání, to si jenom dáš ukazováček před ústa, aby pan farář věděl, že nejsi věřící. Opravdu to nikomu vadit nebude, běžně se to tak dělá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, sem tam zavítám do kostela, můj manžel je varhaník a jsem nahoře u varhan. A nedělám nic co ostatní, jenom poslouchám kázání a buď stojím, nebo si sednu. Nikdy mi nic nikdo neřekl proč se nemodlím. Je to fakt na tobě…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sedni si dozadu a dělej to co ostatní a nelekni se ke konci se potřásá rukou z toho jsem byla vyvalená já když jsem byla poprvé
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@izabe píše: Více
Dělám to úplně stejně, manžel věřící, já ne úplně, ale občas s ním jdeme, když je třeba nějaký větší svátek. V tom davu se to ztratí. Aspoň u nás chodí dost lidí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ka2ka píše: Více
Pozdravení pokoje, docela hezká zvyklost. Od vidění už tam ty lidi občas nějaké poznám. Nezpívám, když se zpívá, neznám texty a nikdo na mě blbě nekouká.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jahudka82 píše: Více
taky se neumím modlit, manžel ano občas zajdeme a mladší to v kostele miluje, nedávno jsem s malým byla v cizím kostele kam zřejmě děti vůbec nechodí protože z něho byli všichni okolo nadšený jak je krásný, že tam přišlo dítě bylo to moc milý
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ka2ka píše: Více
My máme obě děti pokřtěné a na mších u nás se mi líbí, že se s dětma počítá, nikomu nevadí, že se tam nějaké občas ozve hlasitěji, chodí i s kocarkama a v katedrále bývá někdy i dětský koutek s pastelkama a tvořením, aby se zabavily. Dělají hodně akcí pro děti, i výlety a tak. Mladší to moc nebaví ještě, tak spíš na Vánoce, Velikonoce apod. Vigilie s ohýnkem venku se jim líbily. Nebo se dělá grilování, prohlídky zvonů, pohádkové náměstí tuhle bylo s divadelní hrou, děti jsou u nás vítané, to je mi sympatické i jako nevěřící. Naše děti dokonce teď s tátou pojedou i na tábor od fary, za půldarma, se vším co k táboru patří. Svatbu v kostele s námi absolvoval už ten starší, to ještě ani mladší nebyla na světě. Ten občas s tátou v Ne jde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Klidne chod, pokud jsi z toho nejista, sedni si nekam dozadu nebo na kraj, a pozoruj ostatni. Ja jsem ze „smisene“ rodiny, osobne neverici, i kdyz jsem to chvili zkousela, nikdo nebude resit, jestli zpivas nebo neco rikas..a opakovat po ostatnich, kdyz se postavi, nebo si kleknou atd (pokud budes chtit), neni zadna veda. Pujdes parkrar a budes v obraze…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No zvládla jsem to v 15, zvládneš to taky. Začala jsem chodit, kancionál jsem si tam půjčila, a začala jsem se chytat. Je to pořád stejné, naučíš se rychle. Sedni si dozadu nebo můžeš i stát vzadu a pozoruj, vnímej..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moc vám všem děkuji, jen jsem měla strach, abych tam ostatním nevadila, že se budu ze začátku spíše tak chytat a nebudu hned tak aktivní ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Bude to úplně jedno. Prostě sedej, stoupej a případně klekej podle okolí.
Nelekni se toho, že až se řekne „Pozdravte se navzájem pozdravením pokoje“ nebo něco podobného, tak se podávají vzájemně s okolím ruce a říká se „pokoj s tebou/s Vámi“. Toť vše. Všem bude jedno, jestli jsi pasivnější, nebo ne.
A až půjdou ostatní k oltáři pro hostii, ty zůstaneš v lavici. Zůstane i řada věřících, co zrovna nejsou po zpovědi, takže to ani nebude divné.
Jo a pokud by ses přeci jen modlit chtěla, tak občas jsou v lavicích takové zpěvníky a tam je vzadu napsané, co farář říká a co se na to má odpovědět.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mohu se jenom zeptat na důvod, proč jako nevěřící chceš na mši? Jen ze zvědavosti, nebo je za tím něco víc? Sama jsem nevěřící a napadlo mě jít jen na půlnoční o Vánocích, takhle na běžnou mši ne, tak jsem trochu zvědavá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den,
ráda bych se zítra účastnila mše svaté, ale mám strach, protože jako žena z ateistické rodiny nevím, jak to na bohoslužbách funguje a nechci si přidělat ostudu tím, že nebudu vědět, kdy povstat či kdy si sednout nebo co říkat.
Bude okolí hodně vadit, když budu logicky pasivnější než ostatní, vzhledem k tomu, že je to má první návštěva?
Jsem více introvertní, a tak by mi bylo samozřejmě nepříjemné, kdyby tam na mě někdo koukal, že jsem jaksi ztracená.