Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem, máte někdo zkušenosti s pořádáním dětských táborů? co je k tomu všechno nyní potřeba vyřídit?
Nějký povolení obecně na pořádání takových akcí?
Co se týká vedoucích, vedení tábora, co je nutnost za vzdělání, kam se to dokládá a jak? Musí tam být i nějaký zastřešovatel - firma? nebo stačí jednotlivec? případně liší se to nějak pokud by byl „firemní“ tábor - zastřešený nějakou firmou?
Co se týká místa tábora, může být pořádán kdekoliv? v rekreačním zařízení, na louce? kam se to hlásí a co se musí doložit?
Co se týká jídla - za jakých podmínek si můžeme vařit sami?
Kolik lidí navíc tak „sežere“ organizace okolo, kromě přímých oddílových vedoucích? My mívali 10 oddílů, jednoho hlavase a jednoho zásobovače, případně sporťáka a asi 3 kuchařky. Ale tehdy bylo všechno „jednodušší“..
Dřív jsem jezdila jako oddílák, ted mě nějak napadlo udělat si vlastní tábor, tak abych pěkně do začátku ztratila chuť až se dozvím, že to je mimo moje možnosti…díky všem se zkušenostmi
@acimedaca Pokusím se poradit alespoň část… my to máme zajištěné neziskovkou, jsme podčlánek jedné větší - některé věci oni zajistí centrálně, třeba pojištění, ale jinak jsme vlastní jednotka, máme svoje IČ.
Pak je třeba vzdělání hlavního vedoucího - stačí na to nějaký kurz, byl myslím na 2 víkendy (opět ho pořádala ta naše zajišťovaní organizace). Další kdo musí mít papír je zdravotník, opět stačí kurz - pořádá ho třeba český červený kříž. Ostatní žádné vzdělání mít nemusí, pro kuchaře stačí potravinářský průkaz - ten by vůbec měli mít všichni dospělí motající se kolem kuchyně.
Tábor je teoreticky možné pořádat kdekoliv četně louky, prakticky je otázka, zda ti tu louku povolí životní prostředí. My pořádáme defacto taky na louce, ale je to už přes 30 let používané tábořiště, takže na to koukají jinak. Povolení se žádá na obec, do jejihož katastru to spadá, na hygienu a na odbor životního prostředí. Nedokládáme nic, ale opět jezdíme tam již roky a znají nás, tak je jen obešlem každoročně stejným dopisem ![]()
Vaření není problém, můžete sami, nikdo to neřeší, stačí dodržovat pár základních pravidel typu nekřížení vařeného a syrového, oddělená prkýnka a tak. Máme takovou polo polní kuchyň, sice ve srubu, ale voda se dováží, vaří se na kamnech, kde se topí dřevem.
Ad lidi, nedokážu říct, nás je tam dospělých jak psů… ale dá se to jet s nižším počtem lidí, nám vyhovuje víc, všichni jezdí zadarmo, tak si to můžeme dovolit.
Vedoucí by měli mít papír od doktora, že jsou zdravotně způsobilí k práci s dětmi (to si řeší každý sám a každý rok znovu)
A pokud máte nějaký jiný zdroj pitné vody než vodovodní síť, tak rozbor z laborky (taky každý rok znovu)
Já žádnou zkušenost nemám, jen mi přijde, že musí být těžké zajistit dostatek zájemců-dětí.
Když to není už zavedené nebo to není pod nějakou organizací ![]()
S někým neověřeným se asi budou rodiče dost zdráhat poslat děti.
Usuzuji i z toho, jak jsem před prázdninami všude vídala reklamu na tábory, na FB_sdílejte tento tábor atd.
@jenny.fields mě nějak napadla myšlenka firemního tábora - to, že teoreticky toho člověka, co to pořádá znáš - ale jinak samozřejmě je to pravda, že prorazit s tím asi není jednoduché - případně začít od známých, kterří tě znají a svěří ti svoje děti
@j.a.n.i1 a vy jste jakoby nějaká „skupina lidí“ které to baví a přihlásili jste se do té neziskovky, abyste mohli pořádat, nebo to bylo opačně - nejdřív jste byli neziskovka dělající něco a pak jste k tomu začali dělat tábor?
@acimedaca No, my jsme původně byli oddíl pod Pionýrem, ale odtamtud nás vyhodili, to jsme byli turistický oddíl, tak jsme se přesunuli pod tu neziskovku a jak jsme odrostli, tak už celoroční činnost neděláme a pořádáme pouze ty tábory.
My tedy se zájemci problém nemáme, spíš mám pocit, že příští rok budeme řešit, zda se nám všichni zájemci vejdou… ale je fakt, že jezdíme už hodně let, tak se to nabaluje přes známé. Plus jsme tedy relativně malý tábor - 40 dětí.
@j.a.n.i1 my jsme právě jezdili na „firemní tábor“ do jejich ROH střediska…jenže firma před 10 lety zkrachovala, středisko prodali a konec…ted nějak jak mám volno na mateřský a děti, tak jsem dostala chut se k tomu tábornictví vrátit. Ale právě bych chtěla nějakou stálou skupinu, nemusí nutně vykazovat činnost přes rok, a ráda bych i „opakující se“ dětský kolektiv, který byl zaručen právě tím firemním prostředím. protože upřímně v dnešní době děti posbírané odnikud, které k tomu nemají vztah, brrr, to se mi nechce ![]()
@acimedaca Tak my třeba máme děti posbírané, ale za tu dobu se utvořil právě ten opakující se kolektiv a stálá skupina vedoucích, ale to ti vytvoří až čas…