Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše: Více
Já jsem rodila doma, moje kamarádka rodila doma, probíhalo to úplně normálně. To chcete sbírat odstrašující příklady? Jinak vám je po tom kulové, je to rozhodnutí její a otce dítěte.
Ne jen co se muže stát je to naše sousedka a chce aby jsme tam u toho byli otec neni oběsil se. Má jenom mě a mojí maminku. Já nevím nelíbí se mi to a hrozně se bojím. Zajímá mě jak to probíhá. Co když komplikace. Pak jste jeli do nemocnice sanitkou? Zajímá mě dobre i špatné.
Vím o ženách co doma rodily a všechno bylo v pořádku. Ja doma narodila, a kdyby ano, syna nemám. Těhotenství jsem mela zcela v pořádku, argument, ze případná rizika jsou známá předem by u me neuspěl. Porod zacal v pohodě, přirozeně. Mela jsem v porodnici porodni pokoj, byla jsem tam s manželem, naprosto v klidu a dobře jsem se tam cítila, občas na me koukla porodní asistentka, které jsem duverovala a byla k dispozici hned za dveřmi na požádání. Takze rozhodne žádné nepřirozené zásahy ano spatne prostředí nemocnice, jak příznivci porodu doma casto tvrdí u me nebyly. Když mi po kontrole rekla ze uz jsem otevřená a půjdeme na tlačení, pro kontrolu udělala dalsi monitor a průšvih. Ozvy padaly až k nule. Nebudu podrobné popisovat co pak nastalo za drama, ale kdybych byla doma (coz je ve městě ani ne kilometr od nemocnice), i kdyby me na ten další dostali za 10 minut, za tu dobu bez ozev by dite bylo mrtvé. Skripnul se pupecnik. Nedalo se to předvídat ani tomu nijak zabránit. Protoze jsem v porodnici uz byla a neztratila se ani minuta, mam dneska zdravé dítě bez následků. Vím ze jsem jedna z tisíce komu se neco takového stane, ale nestalo by minto za to riziko, jestli to nepadne zrovna na me.
Co no, kdyz komplikace, tak záchranku. Ale bude snad mit i porodni asistentku ne…jako je to její věc, ale zas po vás nemůže chtít abyste tam byly a něco řešily, mely nakou odpovednost za to co se deje, průběh porodu si musi zajistit sama. Ja bych teda nechtěla u takového porodu byt, kdyz vlastne ani nepoznám jestli tu záchranku mam volat. Porod muze vypadat dramaticky a přitom je všechno v pořádku, nebo naopak to může být nenapadne a v pořádku to neni. Do porodnice bych jako podpora někomu kdo nikoho nemá klidně sla.
Je to jeji rozhodnuti, muze to dopadnout dobre i nemusi. Takych bylo, co rodily doma a bohuzel do dopadlo spatne. Je to risk no.
A jaký má k tomu důvod? Ona ví, kde má pak odstřihnout pupeční šňůru? Já to nevím. A i když bych věděla, tak pochybuju, že bych byla při smyslech, abych to udělala dobře. Bude mít sterilní nůžky? Bude mít sterilní všechno? Co všechno bude potřebovat taky ví? To stihne připravit? Ví, kdy má a kdy nemá tlačit? Teoreticky a pak v tu chvíli? Se sebou taky ví co na dělat? Zašije se sama? Kdyby tam měla aspoň toho otce, ale sama? Porodní asistentku mít nebude, když tam chce mít tebe a maminku. Do toho bych vůbec nešla a jak by začala rodit, volala bych sanitku.
jo a pokud se něco po… tak vás můžou popotahovat
Já si nejsem jistá, ale mám pocit, že rodit doma je sice legální, ale je trestné u toho porodu pomáhat
. Na tvém místě bych volala rychlovku, pokud by se dožadovala tvé pomoci, až to začne.
když se to podělá, tak ty a maminka také můžete jít do vězení
Nedivím se mamince že je z toho nešťastná. Taky bych tento nápad své dceři, kamarádce rozmlouvala.
a ty a maminka jste porodní asistentky? vystudované zdravotní sestry aspoň?
Ne já jsem zahradnice a maminka účetní nemám vubec tušení co a jak se dělá. Jsem úplně vyřízená z toho co předvádí. Ona je psychicky úplně na dně nevím co s ní… Nemohla jsem ji dostat ani na kontrolu je teď 32 TT. Já při porodu v nemocnici malém zemřela( špatná placenta) a ona tomu prostě nevěří. Že ji prý v nemocnici zabijou ještě dítě a neumí si nechat poradit, je spíš větší možnost že se to stane doma. Já o tom nevím nic a mamka taky. Už jen při pomyšlení na to je mi úplně špatně.. myslíte že když zavolám RZS tak prostě neodjede a pomůže??
Dobrý den, je tu někdo kdo rodil doma a jak to probíhalo. Rodinná známá se na to chystá a nemůžeme ji to vyvrátit. Maminka je nešťastná. Prosím o sdílnost děkuji.