Porod ve 26 tt

Anonymní
11.4.22 18:29

Porod ve 26 tt

Jaké jsou šance po porodu ve 26.týdnu těhotenství. Zajímají mě vaše zkušenosti s tak včasným porodem a následné komplikace. Děkuji. Kamarádka právě porodila a je úplně v koncích… :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37133
11.4.22 18:36

Velmi mizivá. Jakou má miminko vahu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1522
11.4.22 18:41

Ať se kamarádka přidá na Facebooku do skupiny Nedoklubko - nejste v tom sami. Jsou tam maminky předčasně narozených dětí, myslím že nemladší je snad narozeno 23+2…dostane se jí tam podpory a určitě jí tam zodpovědí i otázky. Medicína jde kupředu a na neonatologii dokáží zázraky, je tam hromada miminek narozených v podobném týdnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6121
11.4.22 18:41
@JancaS84 píše:
Velmi mizivá. Jakou má miminko vahu?

Podle údajů České neonatologické společnosti je šance na přežití v tomto týdnu 85%. To není úplně nejvíc, co může být, ale zdaleka to není „mizivá“ šance.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66452
11.4.22 18:43
@SlečnaDahlia píše:
Podle údajů České neonatologické společnosti je šance na přežití v tomto týdnu 85%. To není úplně nejvíc, co může být, ale zdaleka to není „mizivá“ šance.

to je docela slušná šance. Je tam i, jaké procento je bez následků?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.4.22 18:44

Hele co ti budu povídat…no, já porodila ve 23., dopadlo to špatně. Záleží na tom, v jaké kondici dítě je. Ve 23. už se třeba někdy daří zachránit, ale to dítě musí být vyvinuté s co nejvyšší porodní váhou, jak je tam nějaká růstová restrikce, je to v pytli. Oficiálně se zachraňuje od 24., např. u apolináře to zkouší i dřív. Taky záleží, jestli byl čas píchnout kortikoidy na dozrání plic. Co bylo příčinou předčasného porodu - pokud nějaká ta špatná výživa přes placentu, v důsledku které jsou pak ty růstové restrikce, je to špatné, pokud infekce, je to taky nanic, nedonošenci je těžko zvládají. Infekce teď bude největším nepřítelem, na to zemřou velmi často. Hrozně záleží co se stihlo a nestihlo vyvinout, jestli bude dítě postižené a jak těžce. Ono se prý dá zachránit i v 21., ale bylo by tak těžce postižené, že se to radši nedělá, mě řekli, že by sama pravděpodobně ani nedýchala.

Znám dnes 40 letého chlapa, co se narodil v 24. týdnu a je úplně v pořádku, dnešní možnosti tenkrát neměli a podařilo se, teda má celiakii a nějaké poruchy učení byly, ale to nic není. Můj děda byl narozený v 26 tt, nebyli ani v nemocnici, byl chudí na vesnici, rodilo se doma, bydleli v kamenném domku s hliněnou podlahou. Bylo to v lednu, tak ho prababička udržela při životě v troubě nad málo rozehřátou pecí a pak na svém těle, dožil se 70, měl děti a vnoučata, super chlap to byl.

Prostě zázraky se dějou, ale ne vždycky. Tady ten boj přežitím nekončí, extrémně nedonošené děti pak mívají další vady, např. dysfázie, dyslexie atd., alergie, případně mentální postižení, problémy s nějakým orgánem. Kamarádce hodně sil…

• Citovat
  • Upravit
750
11.4.22 18:45

S dnesni urovni mediciny maji sanci to zvladnout oba, zkusenost mam 26+2, jestli chces, napis mi zpravu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6121
11.4.22 18:49
@vokishka píše:
to je docela slušná šance. Je tam i, jaké procento je bez následků?

To jsem nenašla, ale určitě to dohledat půjde. Vím, že je to většina, ale jestli je to 60 nebo 90% bez následků, to nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1522
11.4.22 18:50

@vokishka to vám nikdo neřekne, protože určité následky se mohou ukázat až za pár let, například většina předčasně narozených děti má ADHD, mohou mít problémy s učením, brýličky….ale samozřejmě tohle je prd oproti tomu co je mohlo potkat.Ale jsou to bojovníčci, nedávno jsem se bavila s maminkou která má chlapečka narozeného ve 24.tt, teď má rok a půl a zatím je vše ok, ale jak říkám ADHD, autismus, porucha učení se projevují později, ale to člověk samozřejmě ani neví u donošeného dítěte😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3912
11.4.22 18:50

Mám dvojčata narozená 25+4.
Děti jsou teď na v prváku na SŠ. Oba zdraví a v pohodě.
Děti se narodily v Praze. Pobyt v nemocnici byl těžký, nebyli jsme na to s exmanželem vůbec připravení. Děti byly v nemocnici přes 100 dnů, pustili je v podstatě v termínu předpokládaného porodu.

Děti po propuštění z nemocnice byly v podstatě zdravé, až na takové ty rýmy a kašle. Kojené nebyly, drtivá většina jídla bylo UM. S oběma jsem cvičila vojtovku, už od porodnice.

Všechny děti, co se narodily a byly v nemocnici až do našeho propuštění byly víceméně v pořádku. Teď už o nich nemám přehled.

Já už si za ty roky samozřejmě všechno nepamatuju, ale jestli potřebuješ klidně mi napiš SZ. Pomůžu ráda se vším, co jsem ještě nezapomněla. Nebo se ptej tady. Nevím, co by tu maminku momentálně zajímalo. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.4.22 19:01

Taky se přikláním k optimistické straně. Jsem přesně ve stejném týdnu a neuroticky sleduju různé statistiky.
Ano, uvádí se, že přežije naprostá většina takto předčasně narozených dětí, až 90 %, a z nich zase naprostá většina nemá velmi zásadní životní hendikep.
Kamarádku pozdravuj, řekni jí, že miminko má velkou šanci být ok, a ať si pročte to zmiňované Nedoklubko. Miminka a lékaři dokáží nemožné.
Hodně štěstí, zdraví a síly!

• Citovat
  • Upravit
59487
11.4.22 19:05
@Anonymní píše:
Jaké jsou šance po porodu ve 26.týdnu těhotenství. Zajímají mě vaše zkušenosti s tak včasným porodem a následné komplikace. Děkuji. Kamarádka právě porodila a je úplně v koncích… :,(

hodně záleží jaký byl důvod porodu, jestli dostala kortikoidy na vývin plic. Blbý je když to způsobila infekce a dítě jí má taky. Ale ač je to hodně brzo tak v dnešní době lékaři dokáží zázraky a hlavně aby miminko nemělo krvácení do mozku :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1113
11.4.22 19:08

Kamarádka rodila ve 27tt mal teď 9 letého naprosto zdravého kluka který sportuje. Byl hned po porodu na operaci střev. Strávili v nemocnici ještě další 3 měsíce. Ale říkám malý sportuje s mým synem. Má zanedbatelné problémy způsobené předčasným porodem např. hůř vyslovuje R a Ř ale to je fakt nic. Držím pěsti ať to dobře dopadne. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6601
11.4.22 19:13

Mám neteř narozenou 27+1. S váhou 890g. Úplně zdravá, dokonce strašně chytrá a v batolecím věku byla dokonce dopředu.
Chodila na roce (správně v 9m), mluvila krásně plynule ve 2 letech.
Nikdo by nikdy neřekl, že se narodila o 3 měsíce dříve.
Tímto dávám naději, ale ne každý má bohužel to štěstí.
Přeju kamarádce moc sil, zvládnout se to dá :srdce:
Jen doplním: porod vyvolala infekce a stačila antibiotika. Brzo byla fit.

Příspěvek upraven 11.04.22 v 19:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
703
11.4.22 19:14

Tak mizivá šance to určitě není.
Ale jak tu velmi trefně psal anonym se žlutou kytkou, strašně moc záleží na okolnostech porodu.
Jakékoli výživové problémy (a s tím samozřejmě velmi úzce souvisí dostatek či nedostak kyslíku v bříšku) a infekce, šanci na nekomplikovaný průběh „dopékání“ dost značně snižují. Stejně tak je podstatné, jestli se mimčo narodilo v perinatologickém centru nebo bylo po porodu převáženo z okresní nemocnice - převoz opět šanci snižuje.
Je tam prostě strašně moc proměnných.
Poměrně dlouho jsem pracovala na neonatologické JIRP a jediný závěr z toho je - každé dítě je jiné a nedá se paušalizovat vůbec nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí