Porodné - nárok?

105
10.6.16 11:48

Porodné - nárok?

Zdravím maminky, mám dotaz ohledně porodného. Termín mám tedy až v říjnu, ale docela mě zajímá, zda budu mít na porodné nárok. Žijeme s přítelem ve společné domácnosti, avšak trvalé bydliště máme oba u svých rodičů. Jediné příjmy v domácnosti mám já, jako zaměsnaná na HPP přítel je OSVČ, ale momentálně příjmy nevykazuje. Tudíž mne zajímá, co vše musím na Úřadě prokazovat, když chci do žádosti zahrnout i přítele? Děkuji předem za odpovědi… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31010
10.6.16 11:52

@JouLe Ano, pritele zahrnout musis- je to otec ditete, je jedno, kde mate bydliste. A je jedno, ze nevykazuje jako OSVC prijmy, nejakou castu (snad 12tis) mu budou pocitat automaticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37295
10.6.16 12:02

@JouLe a to nebude vykazovat žádný příjmy ani nadále? Doklídá se příjem za poslední čtvrtletí před narozením dítěte (u vás teda asi červenec, srpen, září), a doložit musíte oba, pokud bude psanej v RL.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
10.6.16 12:03

@JouLe jste oba rodiče, na TP se nehraje. Zahrnou vás oba.. pokud nevykazuje příjem, budou mu brát průměr. Asi těžko dokáže, že pokud má žl, tak nevydělává ani korunu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kattynka000
10.6.16 12:06

Pokud žijete ve společné domácnosti a bude v rodném listě, tak se zahrnují příjmy obou. Rodím taky v říjnu, dokazuje se příjem za čtvrtletí předcházejícího porodu, tzn, pokud budeš rodit 1-30.10, tak dokazuješ červenec, srpen, září, tvou mzdu a na OSVČ se počítalo do porotného automaticky nějaké % myslím, že to bylo taky kolem 11tisíc, ale nejsem si jistá, jak je to teď, mrkni na stránky mpsv.

Jinak, velké naděje si nedělej, my neprošli o pitomých 113kč a nedostali jsme ani korunu.. :zed:

• Citovat
  • Upravit
72725
10.6.16 12:26

@Kattynka000 ono je i fuk, jestli je společná domácnost nebo ne.. pokud nejsou ofiko rozejití a nebude žádat hned výživné atd, tak se počítají vždy oba. Jinak ano, s tou částkou u osvč máš pravdu - je to určitý průměr, tuším kolem 12 tis - mi ho taky počítali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
10.6.16 17:26

Ahoj holky, vtírnu se z dotazem, snad to neva :kytka: Na porodné se počítá to, co je napsané ve smlouvě a nebo částka, která je vyplacená na účet? Ve smlouvě je totiž základ, výplata je pak základ plus odměny. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
10.6.16 17:40

@Mistee Bude potřeba potvrzení zaměstnavatele a ten by měl uvést vyplacenou částku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
358
10.6.16 17:56

Přítel bude mít automaticky 12.800 kč i když vykazuje nulu. Pokud bude zapsán v rodném listě, bude se rozhodovat o příjmech vás obou. Ty doložíš platby za čtvrtletí, které předcházelo narození dítěte a přítel platby z finančního a z pojišťovny za CELÝ předcházející, kalendářní rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
10.6.16 18:22

@Sumiko Díky! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37295
10.6.16 19:04

@Mistee já myslim že částka vyplacená na účet, mi dokládali výplatní pásku, nic jinýho :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
21.6.16 11:41

Já všem dekuji za rady a sdílené zkušenosti :) Každopádně si nedělám tedy moc iluze, že bych porodné dostala :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.16 05:45

Narazila jsem na tuto diskuzi - je pro mě novinka, že se počítá i příjem otce, když nežije v bytě s matkou. Počítá se přeci příjem domácnosti. A když mám otce v rodném listu jen proto, aby na dítě měl povinost platit? (Nejsem žádná zlatokopka co chce z chlapa jen peníze, ale v sedmém měsíci jsem před svatbou zjistila jeho nevěru a po jeho fyzickém útoku jsem skončila v nemocnici, proto s ním nyní už nežiji, termín mám 2.11.)

• Citovat
  • Upravit
5426
10.10.16 06:51
@Anonymní píše:
Narazila jsem na tuto diskuzi - je pro mě novinka, že se počítá i příjem otce, když nežije v bytě s matkou. Počítá se přeci příjem domácnosti. A když mám otce v rodném listu jen proto, aby na dítě měl povinost platit? (Nejsem žádná zlatokopka co chce z chlapa jen peníze, ale v sedmém měsíci jsem před svatbou zjistila jeho nevěru a po jeho fyzickém útoku jsem skončila v nemocnici, proto s ním nyní už nežiji, termín mám 2.11.)

na porodne se nepocita prijem domacnosti! Pocita se prijem rodicu a pripadne u druheho i vyzivne na starsi. A ano pocita se prijem otce, aby se nepocital musela bys ho mit vylouceneho ze spolecne posuzovanych osob a to lze az po trech meaicich, kdy spolu prokazatelne nezijete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.10.16 07:22

@Kriss Tina ahoj jestli jsem tedy dobré pochopila tak se do toho počítá příjem mateřské? A když jsem před mateřskou na nemocenské tak se do toho počítá nemocenská? Děkuji :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat