PORODNE pro dite s dvojim obcanstvim

394
2.11.06 14:08

PORODNE pro dite s dvojim obcanstvim

ahoj
tak by me zajimalo jestli nekdo nevi zda mam narok na porodne pro moji dceru,pokud ma cesky rodny list,je narozena a bydli trvale v cizince,otec je cizinec..? :o :?: :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1230
2.11.06 14:24

Neviem ci je v CR povolene dvojite obcianstvo, ale nas syn je slovak, ma cesky aj slovensky rodny list-cesky preto lebo sa narodil v CR a slovensky preto lebo narodnost aj statnu prislusnos ma v SR a trvale bydlisko tiez v SR.
Porodne sme dostali, preto, ze tu obaja (ja a manzel, tiez slovak) pracujeme niekolko rokov, takze pani na socialke ked sme sa pytali povedala-odvadzate si dane? platite odvody?? tak preco by ste nemali narok…to iste bolo aj s rodickovskymi davkami. Je fakt, ze sa nariadenia dost menia, bolo to pred rokom a pol. Teraz cakame druhe a dufam, ze to bude tiez bez problemov :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1230
2.11.06 14:27

aha nevsimla som si, ze je narodena v cudzine…tak to neviem, myslim ze na porodne mas narok ak rodis v CR…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
2.11.06 14:45

ve zneni podani prihlasky,pisou ze na porodne ma narok kdo ma trvale bydliste v cesku,to ja mam,a dite se muze narodit kdekoliv,prece ne..
je tezky necemu porozumet, nevi nekdo jak se jmenuje zakon o prodnem,jake ma cislo a §???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
2.11.06 15:13

Já myslím,že určitě nárok máš. Oprávněnou osobou pro tuhle dávku je matka a ta musí splňovat podmínku trvalého pobytu. Pokud máš český rodný list,tak v tom nebude problém. Jinak by sis musela zajistit překlad. Ale určo to půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
2.11.06 16:03

Já myslím že nárok máš ale asi jen do 3m po porodu a to už je ve Vašem případě pasé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
2.11.06 16:16

Zkopirovano ze stranek MPSV:

Porodné
Touto dávkou se matce jednorázově přispívá na náklady, související s narozením dítěte. Jestliže žena, která dítě porodila, zemřela a porodné jí nebo jiné osobě nebylo vyplaceno, má na něj nárok otec dítěte. Nárok na porodné má rovněž osoba, která převzala dítě mladší jednoho roku do trvalé péče nahrazující péči rodičů.

Počet narozených dětí Výše porodného vyjádřená násobkem životního minima na osobní potřeby dítěte
od 1.1.2006 do 31.3.2006 od 1.4.2006
1 dítě 1×5,0 1×10,0
dvojčata 2×6,0 2×15,0
trojčata 3×10,0 3×15,0 čtyřčata 4×10,0 4×15,0

Nárok na dávky
má občan, pokud on a s ním posuzovaní členové domácnosti mají trvalý pobyt na území České republiky. U cizince se za trvalý pobyt na území České republiky považuje pobyt po uplynutí 365 dní ode dne hlášení k pobytu. Do této doby se nezapočítává období, kdy je osoba žadatelem o azyl.

Nárok na výplatu dávek zaniká
uplynutím 3 měsíců ode dne, za který dávky náleží. U dávek jednorázových zaniká nárok uplynutím 1 roku ode dne, za který dávka náleží.

Příjmy
rozhodné pro nárok na dávky státní sociální podpory zahrnují především příjmy ze závislé činnosti, příjmy z podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti a dále dávky nemocenského a důchodového zabezpečení a podporu v nezaměstnanosti vč. obdobných příjmů z ciziny. Do rozhodného příjmu se započítávají tzv. čisté příjmy.

Rodinou
se pro účely státní sociální podpory rozumí soužití rodičů a nezaopatřených dětí ve společné domácnosti. Za nezaopatřené dítě je považováno dítě do skončení povinné školní docházky a dále, pokud se buď připravuje na budoucí povolání, nebo je zdravotně postižené, nejdéle však do 26 let.

Systém státní sociální podpory je upraven zákonem č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Podle tohoto zákona se poskytují následující dávky:

přídavek na dítě
rodičovský příspěvek
sociální příplatek
příspěvek na bydlení
příspěvek na školní pomůcky
porodné
pohřebné
dávky pěstounské péče

Zuzka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
2.11.06 16:17

jo, jeste odkaz:

http://www.mpsv.cz/cs/2

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ha
514
2.11.06 19:22

Žádáš porodné v obou zemích ?

Ha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
2.11.06 21:39

Ajo, já si naopk myslím, že nárok nemáš, ale ohu se mýlit. Mám zafixované, že nám vždy říkali, že dávky SSP se do ciziny nevyplácí. Stejně tak nemáš nárok např. na přídavek na dítě či později rodičák.Asi byste měli žádat tam, kde nyní bydlíte. Ale jak říkám, mohu se mýlit.

Jinak na porodné je nárok do jednoho roku dítěte-tedy musí se požádat. Ne tři měsíce.
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
3.11.06 13:47

Ajo, porodné dostaneš, pokud předložíš rodný list dítěte a vyplněnou žádost o porodné na úřadě, kde máš trvalé bydliště. Dvojí občanství v tom nehraje roli (moje děti ho mají taky porodné jsem dostala). Nezávisí to ani na tom, jestli jsi pojištěná, jen musíš mít trvalé bydliště v ČR.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
3.11.06 13:48

ten Anonym jsem já, Bebatko, nějak mne to nepřihlásilo. :oops:

• Citovat
  • Upravit
2114
3.11.06 16:15

No jo ale když se tato jednorázová dávka tedy musí vyřídit do jednoho roku od narození tak to už je stejně pozdě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
14.11.06 17:49

no to jsou blbove na socialce rekli mame ze se muze zazadat kdykoliv..
ja cekala 6mesicu na vyrizeni ceskeho rodneho listu pro lindu.
Trvale bydliste mam u nas v CR,

linda ma cesky rodny list,ja samozrejme taky!
takze podle me narok mam.
tady ti na dite NIC nedaji :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
14.11.06 19:48

Ajo, já se bojím, že - jak říká Sany - po roce je pozdě… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek