Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jsem trochu zmatená, jak s porodním plánem. Sepsala jsem si ho pro jistotu, ale teď nevím, co s tím. To prostě přijedu do porodnice a odevzdám? Bude čas, aby si to vůbec někdo přečetl?
Co doporučujete, aby v tom bylo uvedené? Něco mi připadá jako zbytečnost, třeba zacházejte se mnou důstojně. To je snad samozřejmost a pro koho ne, tomu to napsané nepomůže. Řešily jste nějak vitamín K? Dokrmování miminka?
@Imamother z mých dvou zkušeností je to vždycky o lidech - me se automaticky ptali, zda mam nejaky plán či prani (nikdy jsem neměla), a pokud vyvstala nějaká potřeba během porodu tak s tim nikdo nikdy problem neměl. Kacko a dokrm je zbytečné resit u porodu, to pak musíš poresit s novorozeneckou sestrou. Nic by neměli udělat bez tvého vědomi, u nas v porodnici se na kazdy prd podepisuje papir.
Mne se vždy při příjmu ptali jestli ho mam. Neměla jsem, ale kdyby jo tak ho proletnout stihnou - stejne s nimi během porodu komunikujes. Mimino se řeší az po porodu, je to jiné oddělení.
@Imamother Neptali se mě, neměla jsem, všecko podstatné jsme si řekli ústně během porodů.
@Icestar @Tichošlápek @Marie432875 A jak to bylo třeba s dotepáním pupečníku, že se nebere dítě od matky apod.? Je to už dnes standard? Kdysi jsem viděla nějaký dokument z Prahy, kde miminka odebírali matkám na „nahřátí“.
@Imamother u prvního ho odnést museli - nedychal. Druhého mi dali hned a měla jsem ho u sebe i během sití a pak dalsi tři hodiny než mne převezli na pokoj. Pupecnik jsem neřešila. Ale vůbec by nebyl problém jim to říct
pokud se neco nekazi, tak jsou vstřícní. Pokud se kazi, tak jde jen o to zachránit vás oba - to uz se mne tedy nikdo neptal na nic
Měla jsem ho při druhém porodu. Řekla jsem při příjmu ze ho mám, ale nebyl ani čas ho vyndat z tašky. Tak se mě zeptali na hlavní body, řekla jsem tři co jsem si vzpomněla. Další věci se řešily za pochodu. Oproti plánu jsem si třeba nechala píchnout vodu, a nakonec i dát oxytocin. Jinak ty hlavní body co jsem měla byly, že nechci nástřih, chci miminko na břicho, a po porodu že chci miminko k sobě na pokoj co nejdřív. Tohle mi totiž u prvního chybělo.
@Tichošlápek jasně, tak při krizové situaci je to bez debaty
@andelka83 jak to myslíš, co nejdřív? oni ho někam odnesli?
Pri příjmu se me ptali, ale nemela jsem. Pripada mi to jen jako prudeni personalu. Manzel mel instrukce a vse jsem si stejne hlasila, kdyz bylo třeba. Ani neverim, ze po přečtení planu si ta sestra, ci doktor zapamatuje co kdo chce. Kdyz si vzpomenu, jak jsem rodila a za mnou uz cekaly v rade dalsi, sestry behaly z jednoho salu na druhy a resily, kdy se uvolní dalsi box a do toho bych jim ještě mávala carem papiru, tak se mi nechce verit, ze by byly moc prijemne. Plan je sice fajn, ale leda ho mit v hlave a striktne se ho nedržet, pak je clovek akorat zklamany a kazda druha tu pak breci, ze to bylo jinak a ona ma trauma do konce zivota.
@Deninina A co bys třeba změnila? Já mám „plán“ na jednu stránku a všechny ty věci mi připadají jako samozřejmost. Asi bych byla dost vyděšená, kdyby se tím personál neřídil (když není průser). Ale je fakt, že při nedostatku personálu a velké porodnici je asi jiná situace.
@Imamother Jako svůj porodní plán by sis hlavně měla vybrat menší porodnici, abys tam přesně nestála ve frontě a nebyla jen na obtíž. To je základ. Pak už se dohodnete na všem, to už ten papír ani potřebovat nebudeš. Pokud bydlíš blíž nějaké velké fabrice na děti, kde je porodní plán nezajímá, protože oni porody urychlují, hráze stříhají a děti odnášejí, tak tam dojedeš jen v případě nouze, a to zas budeš ráda, že vás zachránili, a ta přání budou už v tom stresu celkem podružná. Hodně štěstí.
@Imamother Když jde všechno v pohodě, nechají dítě s matkou bezprostředně po porodu klidně hodinu dvě. Umýt, změřit, zvážit, to všechno se musí, ale počká to. Prvního mi sotva na minutu půjčili a musel na příkaz přítomného pediatra do observatoře, aby ho pohlídali (byl nedonošený), přivezli mi ho večer. Holku mi nechali pomazlit, přisát, pupečník chvíli tepal (neřešila jsem to vůbec, jen si vzpomínám, že doktorka nahlas řekla, že nás odstřihne), pak ji ošetřili, osušili, oblékli a zase půjčili. Akorát kvůli přirostlé placentě jsem musela pod narkózu a tedy dítko mi zase odvezli. Ale bonding proběhl, vrátili mi ji hned, jak jsem přišla k sobě a všechno bylo v pohodě ![]()
Dodávám, rodila jsem obě děti v Motole ![]()
Příspěvek upraven 24.08.17 v 15:32
A lepší je ten plán udělat spíš jen jako ikonky/znáčky, aby se s tím nikdo nemusel moc číst. Něco takového:
@Imamother píše:
@Tichošlápek jasně, tak při krizové situaci je to bez debaty@andelka83 jak to myslíš, co nejdřív? oni ho někam odnesli?
Jo, byli jsme spolu dvě hodiny na porodním pokoji, pak sprcha a převoz na šestinedělí, to bylo něco po 6 ráno. Pak byla snídaně, vizita další věci a přivezli mi ho až kolem 10-11h, před obědem. Takže až po cca 4 hodinách. Podruhé mi mimco přivezli asi 20 minut po mně, převáželi nás kolem 2:30 v noci.
@Imamother nevim jak to presne myslis, ale v prvni rade bych si zjistila zkusenosti ostatních, vybrala bych si babyfriendly porodnici. Pri prohlidce bych se poptala na vse, co by me zajimalo a tim by to pro me asi haslo. Na planu bych trvala jen pokud by tu urcitou vec standardne nedelali. Clovek se hlavne nesmi bat ozvat a slušnost taky neublíží ![]()