Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojte holky,
rodily jste některá v této porodnici? Já se rozhoduji, jestli tam jít, nebo ne, atak by mi moc pomohly vaše zkušenosti… DÍKY ![]()
Ahojky,
Mostule - já zatím nerodila, pouze jsem tam v loni ležela několik týdnů, ale též se tam chystám. Zrovna včera jsem byla na monitoru
Psala jsem nějaký info jedný těhulce (už mamce
) do července tak Ti to kopíruji:
Jinak je tam narváno asi jako všude v ostatních porodnicích, zatím se jim nestalo, aby nepřijali rodící maminku, vždycky se „to“ nějak vyřešilo, to mě řekla vrchní porodních asistentek na před. kurzu.
Oddělí šestinedělí - sestřičky jsou moc ochotné a nemají problém s ukázáním kojení, třeba i vícekrát, snaží se poradit. Je tam velice fajn paní pediatrička, Mudr. Veličková Usmívající. Pokoje - jednolůž. dvoulůž., 4 lůžkové se zatahovacími dveřmi a jste 2 a 2. Všechny pokoje vybaveny WC+sprcha. Návštěvy neomezeně.
jinak více na :
http://www.porodnice-ivancice.cz/
Přeji hodně štěstí, porod bez komplikací a zdravé miminko! ![]()
Mostulko, tobě se to taky strašně blíží
Už máš všechno připraveno? echtělas náhodou rodit v Brně? ![]()
Dolfinko mooc děkuju za info ![]()
Ashley , no úplně nejvíc jsem chtěla do Vrchlabí, ale tam mi malujou
Pak jsem uvažovala o Boskovicích (tam rodila před týdnem ségra a byla spokojená), ale manžílek by chtěl být s náma co nejvíc to půjde a Ivančice mají pokoje pro nepřetržitý pobyt partnera..no a manžílek to má odtud navíc kousek do práce, takže tak
Jinak tašku už mám sbalenou pěkně dlouho - pořád jsem měla tušení, že to přijde dřív a ono furt nic…já už bych taaaaak rodila
![]()
Ahoj,
já jsem taky chtěla nejdřív do Vrchlabí, ale namnožily se mi různé komplikace, tak jsme to raději vzdali. Brněnské porodnice jsme obešli všechny dvakrát, ale nakonec jsme se rozhodli pro Ivančice. Musím se ale přiznat, že když jsme začali rodit, tak jsme ještě obvolali Obilňák a Bohunice, jestli tam je volný nadstandart a když nebyl, tak jsme vyrazili plni očekávání do Ivančic. Musím říct, že nelitujeme!
Porod byl hrozně dlouhý a vyčerpávající a v šestinedělí jsme taky měla trošku problémy, ale na pobyt v porodnici mám i přes hrůzu z nemocnic a doktorů idylické vzpomínky.
Všichni byli moc hodní (i když někdo víc a někdo míň). Měla jsem jednolůžkový pokoj, takže se mnou byl manžel téměř nepřetržitě a moc mi pomáhal. Rodila jsem v boxu s vanou, ve které jsem byla naložená téměř nepřetržitě. Prostě vše co je v Brně nadstandartem je tady zdarma jako normál, samozřejmě pokud je místo.
Co se mi také moc líbilo, tak že na vyšetřeních před porodem se nikdy nečekalo a když jsme přišli rodit, tak už jsme měli dávno sepsané všechny papíry, takže jsem nemusela myslet na nic než na sebe a miminko.
Také se mi líbilo, že několikrát za den chodí sestry na pokoj a ptají, co je potřeba, takže se člověk může bez ostychu zeptat. Vše zde berou trošku sportovně, takže člověk jde domů, jako praktik. No a ten klid, při počtu deseti mamiminek je asi taky k nezaplacení.
Jen bych ráda ještě dala takový tip, pro maminky, které zde budou spokojené. Po dohodě s vrchní sestrou Bínovou jsme dali porodnici dar, za který koupili porodní stoličku. Sami uvidíte, že je zde vybavení starší, takže se jistě každá koruna hodí. Mě se moc líbilo, že se mohu konkrétně domluvit, co se za naše peníze bude nejvíc hodit. Nejsme nijak majetní, ale měli jsme odloženy peníze na porod v Brně a tak jsme je touto formou dali této malé porodnici. Doufáme, že si sem jednou přijedeme ještě pro další miminko a budeme zase tak spokojení.
Ještě jsem zapoměla dodat, že se to vše odehrálo loni na začátku července
). A jen pro zajímavost, v této porodnici jsem se narodila i já, je tomu už víc než 27 let, ale maminka byla taky moc spokojená
.
Přeji hodně štěstí, protože to je potřeba ať člověk rodí kdekoliv a hodně radosti z miminka.
Suri
Suri, moc jsi mě potěšila
S tím dárkem je to dobrý nápad, já když viděla ty ceny za nadstandart a doprovod partnera k porodu, tak jsem myslela, že to zapomněli aspoň 10let obměnit
takže když budu spokojená jako Ty(a já věřím, že budu
), nebudu váhat jim taky něčím přispět ![]()
Ahoj Mostule,
odkud jsi? Jestli se můžu zeptat, my bydlíme kousek od Boskovic, tak mě napadlo, jestli taky nejsi tímto směrem
.
Každopádně přeji hodně štěstí a zdravé a krásné miminko.
Suri a Elenka 1 rok
Ahojky Mostule,
tak já se v Ivančicích chystám v lednu rodit už počtvrté. Naposledy jsem tam rodila v dubnu 2005 a v průběhu minulého těhotenství jsem tam 4× ležela. V současném těhotenství jsem tam ležela před 10 dny. Vždycky jsem byla moc spokojená jak s přístupem lékařů tak i sestřiček z oddělení šestinedělí i z novorozeneckého. Jsou tam všichni moc pečliví a k pacientkám i rodičkám se chovají skvěle - MUDr. Kouřilová, MUDr. Križan, MUDr. Kuczmann - toho jsem měla u posledního porodu a byl opravdu perfektní a další. Primáře si velice vážím a nikdy jsem s ním neměla problémy, už 3× mně moc pomohl.
Sestřičky z novorozeneckého maminkám ochotně radí s kojením a mají fakt snahu, aby se kojení dařilo. Několikrát denně obcházejí maminky a ptají se, jestli něco nepotřebují. Vůbec není problém v kteroukoliv denní i noční hodinu v případě nějakého problému sestřičku vyhledat a požádat o pomoc. Když je maminka např. unavená, ochotně si mimčo vezmou k sobě na novorozenecké a mamina si může pospat. MUDr. Valíčková je moc příjemná a pořádá pro maminky na oddělení přednášky o kojení a péči o miminka, je možné podívat se i na video o kojení. U posledního porodu jsem měla asistentku paní Pokornou a porod s ní byl pohodový.
Já jsem nikdy neměla odvahu rodit někde jinde, protože v Ivančicích se o mě vždycky velice dobře postarali a hlavně mně tam vyhovuje ten klid a pohoda, co vládnou na oddělení.
Stravu hodnotit moc nemůžu, protože jsem kvůli slinivce měla pokaždé dietu ![]()
Určitě se najdou maminky, ktarým se v Ivančicích něco nelíbilo, protože každému vyhovuje něco jiného, ale já se na porod v Ivančicích zase těším.
Alte
Tak já nevím,ale třevb av Bohunicích, jsou porodní boxy taky vybavený balónamy, pytlama a různýma podobnýma věcma
avíc je to krásně vymalovaný a pokoj je jak doma…vana je tam taky. Byla jsme ráda že tam mohl být manžel celou dobu, i než jsme šla do toho porodního boxu, nemusel mít na sobě žádný hnusně zelený haadry jako mívají doktoři,ale normální domácí oblečení.....příště jdu as zase tam, navíc to máme nejblíž ![]()
Platí se tam akorát za otce u porodu,ale to skoro všude…
Na Vrchlabí jsme se taky dívala, vlastně na víc porodnic amusém říct že hodně jich vypadá krásně a domácky…
Ahoj Ashley,
je dobře, že jsi byla v Bohunicích spokojená
.
Já ale hlavní rozdíl vidím v množství porodů a maminek a s tím související přístup lékařů, celkovou atmosféru a klid vůbec. Máš pravdu, že v Bohunicích mají všechno vybavení a musím říct, že ještě moderjnější a některé porodní pokoje jsou mnohem hezčí než v Ivančicích, ale jsou často obsazené a na každou maminku se ty pěkné tedy nedostanou. A přiznejme si, že třeba klasické por. boxy v Bohunicích, které mají cekou jednu stěnu okno a druhou též celou prosklenou se šoupacími dveřmi na chodbu přes kterou se musí chodit na záchod nejsou nic moc a ten šrumec tam mi stačilo vidět na prohlídce porodnice. Také čekací doby na prohlídky před porodem jsou tam dooooost dlouhé, za tu dobu jsem byla z Ivančic zpátky i s návštěvou cukrárny dvakrát, což si pochvaloval i manžel, který mě doprovázel.
Další obrovský rozdíl vidím v oddělení šestinedělí, které je pochopitelně v Bohunicích také obrovské a musí tam tedy pochopitelně vládnou určitý systém a pořádek. V Ivančicích je prostě pohoda, druhý den člověk zná všechen personál. S miminkem jezdí jedině na koupání, kde se dítě rodnou i zváží a je hotovo. Žádné vážení před a po kojení, žádné docházení za miminkem do jiného patra (šestinedělí je v několika patrech a novorozenecké může být poměrně hodně daleko) apod.
Pravda musím přiznat, že manžel měl na sobě „zelené hadry“, ale do dnes má na to milé vzpomínky, jak chodil po chodbě a návštěvy ho uctivě zdravily
.
Tím že je v Ivančicích málo pacientek, tak si tam také můžeš trošku „vymýšlet“ a personál se opravdu snaží vyjít vstříc. Já jsem měla hrozný strach a mým jediným přáním bylo, aby se mnou mohl být manžel pořád, tedy i po porodu. Když jsem přišla na druhou kontrolu, už jsem to měla napsané v kartě a i pro mě nová sestra to věděla. Měla jsem strach, že to nakonec nevyjde a nezbyde na mne jednolůžkový pokoj, kde se mnou bude manžel moci zůstat. Všichni mě uklidňovali, že se to nějak vymyslí a udělá, i kdybychom měli zůstat déle na porodním boxu. A opravdu to tak dopadlo. Za což jsem neskonale vděčná. Po porodu mi bylo hodně zle a o naší holčičku se mohl starat manžel a nemuseli jsme ji dávat sestřičkám (i když byly moc hodné, tak jsme to chtěli zvládnout sami spolu). Manžel spal na karimatce a strávili jsme tak spolu první chvíle s miminkem už jako rodina a já myslím, že i díky tomu mám na porodnici až nostalgické vzpomínky, dělili jsme se o jídlo, radili, přebalovali a fotili naší holčičku a já měla klid když jsem šla na záchod nebo mimo pokoj, že je miminko s tátou. Bylo to fajn a předčilo té mé očekávání.
Společný pobyt partnera lze i v Bohunicích, ale těchto nadstandartních pokojů je málo a v době mého porodu byly všechny obsazeny a pokud vím, tak se za den platí přes 1 tis. Kč.
Kdybych měla srovnávat, tak nejhezčí por. boxy jsou na Obilním trhu a 2 pokoje v Bohunicích, kde se dá rodit a rovonou tam potom zůstat, nejhezší šestinedělí je u Milosrdných bratří (nevím jestli všechny pokoje, ale mají tam krásné zázemí na koupání miminek a vůbec) a nejlepší přístup celkově mi přišle jednoznačně v Ivančicích. Asi je to také o lidech a jejich náladě a jistě se dá všude zažít vše v pohodě i porod hrůzy. Toto je jen takové moje osobní srovnání a také to platí pro porod, kde se neočekávají závažné komplikace. Pokud bych rodila předčasně, tak určitě neřeším takové „hlouposti“ a letím na Obilňák.
Suri
Alte, Suri , moc děkuju - udělaly jste mi velkou radost ![]()
Já jsem od Tišnova, takže do Boskovic to mám stejně daleko jako do Ivančic (ty nám jsou s manželem sympatičtější..).
Mám na ty porodnice asi stejný názor jako Ty, prostě se mi nechce do těch velkých nemocnic, kde mají narváno - kor teď. Zrovínka jsem četla, jak musí Obilňák a Bohunice odmítat rodičky. Prostě nechci být někde, kde je to jak na běžícím pásu. Mám pocit, že pak se vše dělá příliš rychle a např. se i víc nastříhává než by bylo normálně nutné (čistě můj subjektivní pocit)..
Ségra rodila v Bohunicích před 5 lety a taky byla spokojená, ale i tak šla teď do Boskovic, právě z důvodů, které jsem popsala nahoře..
Suri, chtěla jsem se ještě zeptat na přespávání manžela - píšeš, že spal na karimatce - máme já myslela, že tam mají nějakou přistýlku nebo něco, máme teda být připravení a vzít si s sebou něco na ležení, nebo to byla u vás jen taková „nouzovka“ ?
Ještě jednou moc díky ![]()
Ahoj Mostule, napsala jsem ti SZ, tak doufám, že dorazí.
Suri
Ahoj maminky,
přemýšlím, jestli taky přidat svou zkušenost na porodnici Ivančice a říkám si, že možná každý další názor a zkušenost může být přinosem.
Stejně je to ale vždycky individuální. Hodně záleží na tom, jaké má kdo nároky, co je pro něj prioritní a co ne.
Předně bych chtěla říct, že jsem byla prvorodička a taky mi hrozně moc záleželo na tom, kde budu rodit. Bývalo by se mi líbilo krásné prostředí, moderní vybavení, taky jsem uvažovala o brněnských nadstandardech.
Už po návratu z porodnice domů jsem jistojistě věděla, že utrácet za nadstandart by bylo naprosté vyhazování peněz. Těch několik dní tak uteče (a to jsme tam ležely s maličkou déle), že je to fakt jedno. Pak se penízky podle mě hodí na mnohem důležitější věci.
Tak zpátky k porodnici.
Můj názor je, že porodnice Ivančice je úžasná svými lidmi, kteří jsou moc a moc ochotní, klidem a celkově domáckým prostředím. Je fakt, že vybavení pokojů je starší, porodní sály jsou ale docela fajn, není to tak dlouho, co rekonstruovali, tak to není sice nejmodernější vybavení, ale řekla bych, že pro porod plně dostačující.
Měla jsem štěstí, měla jsem pokoj s vanou. Moc jsem se těšila, že ji použiju, protože každý říkal jak to pomáhá - bohužel mi odtekla plodová voda a kvůli tomu jsem se prý nesměla koupat (na rozdíl např. od Obilňáku, kde to prý nevadí, stejně tak Bohunice), taky jsem měla zavedený oxitocin kapačku, tak jsem nemohla ani do sprchy, jen jednou jsem přemluvila asistentku, a i s kapačkou tam dojela, ale to nešlo dělat pořád dokola.
Asistentky jsem zvládla za dobu porodu tři, ani na jednu si nemůžu stěžovat, přístup naprosto profesionální a bezva, jen jedna „drobnost“ mi vadila - chtěla jsem (a říkala předem), že budu chtít epidurál - udělali mi potřebná krevní vyšetření a já jsem se těšila, až bude díky tomu bolest snad snesitelnější. Místo toho jsem dostala jakousi injekci, po které jsem skoro omdlela (na což mě asistentka upozornila, že je to poklesem tlaku), tak jsem byla ráda, že to přešlo, a když jsem pak prosila, jestli mi už dají ten epidurál, přišlo mi, že to asistentka pořád protahuje, v době kdy byl ještě čas, a pak už bylo fakt pozdě a nešlo to.
Moc mě mrzí, že mě nerodil primář, je pravda, že je trošku „svůj“ a má svérázný přístup, ale je to profesionál, a co se týče porodu a šití, vím (nejen) z doslechu, že je skvělý. Mně vyšetřoval, bohužel než jsem měla rodit mu skončila služba. Nastoupil tady už výše zmiňovaný MUDr. Kutzmann, a díky němu si říkám, že si příště, pokud tu budu znovu rodit, nejdřív zavolám do porodnice, kdo rodí. Jestli on, jedu jinam.
Je to jediný člověk který by mě nutil změnit porodnici. Rodil mě (stejně ale rodila asistentka, on jen dohlížel) a pak šil. A to je ten kámen úrazu. Nejdřív si celou dobu při šití s manželem chtěl povídat, navozoval témata o jídle, což mi přišlo v tý chvíli, kdy jsem byla těsně po porodu a miminko se umývalo naprosto šílený, nemohli jsme se na miminko vůbec soustředit.Ale asi se to snažil ulehčit, nic ve zlém. Problém je v tom, že mě zašil a po 7 dnech se mi šití rozjelo a museli mě šít znovu, v celkové narkóze, nesměla jsem kojit (naštěstí jsem předtím odstříkala), šil mě primář a vypadalo to potom úúúplně jinak. Takže bolesti po šití znovu, bylo to fakt hrozný. Později při povídání s ostatními maminkami v místě bydliště jsem slyšela o jednom podobném případu.
Jinak úžasní jsou MUDr. Kouřilová i ostatní doktoři.
Co se týče šestinedělí, tak skvělou péči jsem vůbec nečekala. Jsou strašně moc ochotní, poradí, pomůžou, taky mně moc potěšilo, že se chodili ptát jestli něco nepotřebujeme, jestli je vše v pořádku, prostě fakt skvělý přístup. A MUDr. Valíčková… ta byla snad ze všech nejlepší. Fakt úžasná pediatrička.
Jinak jednolůžkový pokoj nedostane jen tak někdo, taky jsem si o něj říkala už na porodním , prosila jsem, jestli tam můžu rodit, ale nedali mě tam. Přednostně tam umísťují maminky po císaři a problémové porody. Po pár dnech se mi ale podařilo se na 1pokojovém domluvit (byly jsme v porodnici dýl).
Omlouvám se za sáhodlouhý dopis popis, jen jsem chtěla předat svoji zkušenost. Je na každém, jak se rozhodne, Ivančice jsou opravdu skvělá porodnice, jen to porodní mě co se týče doktora zklamalo (ono to druhé šití bylo fakt hrozné - ale sám primář říkal, že to tak bude lepší, že by mi zůstala škaredá jizva a špatně by se to hojilo.) Ještě dodám, že jsem byla minimálně nastřižená a rodila jsem loni na jaře.
Přeji všem maminkám čekatelkám rychlý a pohodový porod, myslete na svoje děťátka a na to, jak budete brzy spolu, je to ten nejkrásnější pocit na světě - držet na rukou své miminko.
Hodně zdravíčka prťátkům a ať se rozhodnete pro tu správnou porodnici.
S.