Porušení DPP

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
31.7.14 15:56

porušení DPP

Předem se omlouvám za anonym, ale snad mě pochopíte. Manžel nemohl dlouho najít práci. Nakonec ho jistý zaměstnavatel zaměstnal na DPP na 300 hodin s tím, že potom dojde k pracovnímu poměru se smlouvou. Manžel dohodu podepsal a 300 hodin odpracoval. A nyní k problému. Zaměstnavatel mu samozřejmě pracovní smlouvu nedal, ale naopak trvá na tom, aby manžel dál chodil do práce, jinak bude mít finanční postih. A navíc ani nedostal výplatu za provedenou práci, i když je již týden po uvedeném výplatním termínu. Manžel tam již za uvedených podmínek dál dělat nechce. Může okamžitě skončit když on dohodu splnil? A když skončí, tak asi odměnu za dva odpracované měsíce neuvidí co?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19609
31.7.14 15:59

Měl by mít v dohodě uvedený termín výpovědi, třeba 14 dní, měsíc a pod. Může dát písemně výpověď a po uplynutí lhůty v dohodě může skončit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
735
31.7.14 16:02

Tak nevim co ma ve smlouve ohledně výpovědi. Sla bych ale okamzitena pracak, nahlásit zamesrnavatele a upozornit ostatní. Ostatnim kolegum platil? Muze muz prokazat odvedenou praci? Co je to za praci? A jak se sef vyjádřil k te vyplate?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.14 16:15

Je to práce pro BA ostraha. Práci může prokázat jedině výpisy z knihy docházek. COž asi zaměstnavatel nedovolí. Šéf má prý nyní dovolenou a navíc mu již před měsícem volal, že mu posílá šek s penězy který také do dnešní doby nedorazil.

• Citovat
  • Upravit
19609
31.7.14 16:18
@Anonymní píše:
Je to práce pro BA ostraha. Práci může prokázat jedině výpisy z knihy docházek. COž asi zaměstnavatel nedovolí. Šéf má prý nyní dovolenou a navíc mu již před měsícem volal, že mu posílá šek s penězy který také do dnešní doby nedorazil.

Tvrdě požadovat výplatu peněz, pokud něco poslal, musí mít doklad z pošty ;) Pokud se bude cukat, je na řadě inspektorát práce, poradí Vám na ÚP.
Určitě podat výpověď písemně, odsloužit směny ve lhůtě a nazdar. Dřív bych to nezkoušela, můžou použít sankce podepsané v DPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101524
31.7.14 16:28
@Catus píše:
Určitě podat výpověď písemně, odsloužit směny ve lhůtě a nazdar. Dřív bych to nezkoušela, můžou použít sankce podepsané v DPP.

Zas na druhou stranu DPP je ze zákona max. na 300h za rok, takže já bych si nafotila tu knihu docházky a pak oznámila písemně, že již byla pžekročena zákonem povolená suma hodin a nazdar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.14 16:30

Ale on už právě těch 300 hodin co měl ve smlouvě odpracoval a na nátlak i víc. Navíc za prací dojíždí a benzín taky neni zadarmo.

• Citovat
  • Upravit
19609
31.7.14 16:32
@j.a.n.i1 píše:
Zas na druhou stranu DPP je ze zákona max. na 300h za rok, takže já bych si nafotila tu knihu docházky a pak oznámila písemně, že již byla pžekročena zákonem povolená suma hodin a nazdar.

To jsem nevěděla :kytka:
Bála bych se, že tu knihu docházek už neuvidím :lol: Navíc to, že tam pán něco napsal neznamená, že to tak musí být. Ještě to musí orazítkovat a podepsat majitel BA a firma, pro kterou se ostraha provádí. Takže jen ofocená docházka by asi byla neprůkazná :think:
Ale jinak bych se s nima nesr… Oni to zkouší, je to klasická firemní kultůra těchto agentur :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19609
31.7.14 16:33
@Anonymní píše:
Ale on už právě těch 300 hodin co měl ve smlouvě odpracoval a na nátlak i víc. Navíc za prací dojíždí a benzín taky neni zadarmo.

Podívej, zavolej si radši na ÚP nebo na ten inspektorát práce. Tam dostaneš jasné odpovědi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101524
31.7.14 16:40

@Catus Tak pokud je to stejná klniha, jako máme v práci my - tedy že se tam píší všichni zaměstnanci, tak to průkazné je, tím, že jsou tam všichni, tak se tam někdo těžko může jen tak dopsat, když se žádky zaplňují postupně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.14 17:03

Děkuji za rady, pošlu tedy do firmy kontrolu z inspektorátu práce. Paní majitelka BA jistě nebude mít radost. Manžel sice problémy chtít nebude, ale to mi hypotéku nezaplatí a dítě nenakrmí.

• Citovat
  • Upravit
19609
31.7.14 17:32
@Anonymní píše:
Děkuji za rady, pošlu tedy do firmy kontrolu z inspektorátu práce. Paní majitelka BA jistě nebude mít radost. Manžel sice problémy chtít nebude, ale to mi hypotéku nezaplatí a dítě nenakrmí.

Nechceš mi do SZ napsat o jakou BA se jedná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
31.7.14 20:35

Nevím, jak je psaná DPP, ale pokud je tam termín a uvedené max. 300h, tak i když termín nevypršel, tak prostě DPP skončila :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
31.7.14 21:19
@Anonymní píše:
Předem se omlouvám za anonym, ale snad mě pochopíte. Manžel nemohl dlouho najít práci. Nakonec ho jistý zaměstnavatel zaměstnal na DPP na 300 hodin s tím, že potom dojde k pracovnímu poměru se smlouvou. Manžel dohodu podepsal a 300 hodin odpracoval. A nyní k problému. Zaměstnavatel mu samozřejmě pracovní smlouvu nedal, ale naopak trvá na tom, aby manžel dál chodil do práce, jinak bude mít finanční postih. A navíc ani nedostal výplatu za provedenou práci, i když je již týden po uvedeném výplatním termínu. Manžel tam již za uvedených podmínek dál dělat nechce. Může okamžitě skončit když on dohodu splnil? A když skončí, tak asi odměnu za dva odpracované měsíce neuvidí co?
@Anonymní píše:

No, takže - když pracuje nadále i po skončení sjednané doby s vědomím a souhlasem zaměstnavatele, tak platí, že má pracovní smlouvu na dobu neurčitou.

akorát si o tom opatřit důkazy. To jest, mimo jiné, komunikovat písemně, například, nebo před svědky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101524
31.7.14 21:31

@eumedon Ale je otázkou, zda toto platí i pro dpp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat