Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli někdo z vás nemá zkušenosti s pocitem chvilkového tlaku na hrudi a rychlého probouchnutí srdíčka, jako by na dvě vteřiny jelo mimo rytmus. Mám vždy pocit že je můj konec ale nějak jsem to nikdy neřešila, poslední dobou se to ale děje celkem často, stává se mi to nejvíc večer když v klidu lezim v posteli, přes den minimálně a teď je ten jev večer docela častý třeba i nekolikrat za sebou ne hned ale v rozmezí třeba 5ti minut. Je mi 21 let a neziju nezdravě, jen jsem fakt celkem plašan. Za případné rady moc dekuji! ![]()
Může to být srdeční arytmie. Má ji přítel. Před lety na to dost trpěl, teď se to dostaví opravdu jednou za čas. Pomáhá mu magnesium. A to opravdu hodně. Jinak ale to poskočení srdce může dle mě zažívat i každý, jen si toho někdo všimne, někdo moc ne. Hodně dělají nervy. V momentě kdy to na tebe přijde, tak se snaž neplašit. Přišlo to, okey, stane se, ale jdeš dál. Přítel se to taky musel naučit a je úplně v pohodě.
Ahoj, mam úplně to samé a přesně jak píšeš, kdyzt jsem v klidu a ležím. Už jsem si na to za ty roky zvykla, takže nijak neplaším. Nezdravě taky nežiju.
Jsou to extrasystoly, má je každý. Srdce není budík, může dojít k úderu mimo rytmus, kdy ještě není srdce zcela naplněné krvi a potom následuje silnější kompenzační úder.
Stres to zhoršuje.
Někdo o nich vůbec neví, někdo vi o každé. Řeší se v případě, že jich je víc jak 20% ze všech úderu srdce nebo pri nich postizeny omdliva atp.(resi se ablaci- na srdci se vypali místo, které zkraty zpusobuje).
Takže pokud cítíš jednu denně a neomdlivas, není to nic:)
Mas-li obavy, můžeš si nechat natočit EKG u praktika, kde pravděpodobně nic nenameri. Na kardiologii už to měří holterem (24hod monitoring srdce), ale pokud extrasystol není moc, stejně to řeší max medikaci.
Nejsem kardiolog, ale ten problem jsem měla, kdyz bylo nejhůř, naměřili mi 19% extrasystol..a i u toho jsem normálně chodila, pracovala a víceméně o tom nevěděla.
@Svetluska55 jo, taky je mam, i zrychleny tep, ale jen beru leky a v vse normálně delam.
Já je začla vnímat teď. Prodělala jsem covid a následný zápal plic a od té doby mi šíleně hapruje tlak. Mám už třetí prášky a pořád to není ono. Někdy je to opravdu strašidelné. ![]()
@vokishka píše:
@Svetluska55 jo, taky je mam, i zrychleny tep, ale jen beru leky a v vse normálně delam.
Mne už se to srovnalo..Teda pořád KES mám, ale pod 5%, což už je ok. Beru betablokatory, ale snad mi je už vysadi. Jediný co, ze si člověk musí zvyknout a nevšímat si toho, je to jen nepříjemné.
Extrasystoly, normální. Má je každý, ale většinou je necítíš. Je normální mít jich i tisíce denně.