Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
No neschopenku, co jiného… Moje mamka je tez po operaci. Meniskus byl úplně v háji. Je doma od záři a nejdřív zkoušeli kde co, operace až jako poslední možnost. Nebyla jina možnost.
Chtít neschopenku, když mi zranění brání v bezproblémovému plnění práce není ostuda. Kdybys pracovala u počítače v kanclu a přinesla neschopenku kvůli kolenu, asi by někdo hořkej byl. V tvém případě je neschopenka adekvátní. Nevíš co s kolenem máš, trvale tě bolí a trvale ho zatěžuješ > můžeš si během výkonu ještě více ublížit.
Vykašli se na obličeje doktora nebo šéfa, popros o neschopenku, netrap se a počkej na rezonanci a výsledky. V klidu a bez bolesti.
Jen musíš počítat se sníženými příjmy.
15.–30. den: 60 % z redukovaného denního vyměřovacího základu
31.–60. den: 66 %
Od 61. dne: 72 %
@Klaraclair13 Tak ono je nekdy problém se do toho kanclu dostat…
Na to přeci neschopenka je. Nějak nechápu, jaké jiné řešení hledáš? Buď to s ortézou v práci vydržet, jestli to jde, nebo to nejde a jdi do té doby na neschopenku. Stane se…
@Anonymní píše: Více
Ortéza ti koleno drží, aby sis ho šetřila. Ber analgetika Ten meniskus je potvrzeny? Ono i po operaci můžeš mít bolesti. Dobrý je na koleno dát led. Zmirni otok i bolest.
@zmrzlik no doktor řekl „to bude prasklý meniskus“, ale jen když to vzal pohmatem na první kontrole.
Neschopenka je pro mě naprosto nereálná, skrz snížené příjmy a hlavně skrz to být zavřená doma bůhví jak dlouho. Já potřebuju být pořád v pohybu a někde, ne čumět doma do zdi
Takže začnu ledovat, ![]()
Bolesti i po operaci? Já myslela, že se operací vše vyřeší ![]()
Zkus jina pracoviste na MRI, odkud jsi? V Praze jsem treba dostala termin MRI za 14 dni od vysetreni ortopedem v poliklinice Akeso..
@Anonymní píše: Více
Ani UTZ ti neudělal? Já když měla prasklý meniskus, tak ortoped posoudil koleno pohmatem a pak mi koleno vyšetřil ultrazvukem a prasklinu tam prý krásně viděl. Říkal mi, že mě nebude hnát na další vyšetření, že mu to takto stačí, že to poškození je jasně viditelné a měsíc na to jsem šla na operaci.
Jinak pokud nechceš PN, tak ti nic jiného než to vydržet nezbyde. Když praskl meniskus mně, tak jsem byla v USA a měla jsem taky práci kde jsem byla pořád na nohách a dost v pohybu včetně chození do schodů a přenášení věcí. Cca 2 měsíce jsem tedy fungovala s ortézou a ibalginem. Po práci pak nohy nahoru a zaledovat aby se zmírnil otok. Pak jsem se vracela do ČR, tak jsem s návštěvou doktora čekala až na naše zdravotnictví ![]()
Po operaci čekej tak měsíc rekonvalescenci. Já bez bolesti chodila tak po tom měsíci, i když mi koleno po námaze otékalo ještě dlouho po tom. Do 3 měsíců po operaci už jsem byla komplet bez bolesti, koleno ale natékalo po větší zátěži, ale vzhledem k tomu že jsem se skoro přesně 3 měsíce po operaci vydala na Pacifickou hřebenovku, tak jsem to koleno zatěžovala už fakt dost. K večeru ale natékalo ještě další 2 měsíce. Hodně pak pomohlo posílení toho kolene, které se nejvíc zlepšilo když jsem balancovala na sněhu, takže bych pak pro rehabilitaci doporučila balanční podložku. To mi fakt přišlo že pomohlo nejvíc, jak se tím balancováním posílily všechny ty malé svaly a vazy kolem toho kolene.
@Kacatko1986 z jižní Moravy, obvolala jsem všechny možné nemocnice, bohužel každý dává termín nejdříve v červenci ![]()
@Gracetheworld koukám, že jste tak trochu blázen
ale já to chápu, taky nejsem na to abych seděla doma. právě, mám práci kde celý den jsem na nohou a ty schody, máme tam asi dvacet schodů a jdu to třeba i 50× denně a to málokdy s prázdnýma rukama.. tenhle doktor nemá ultrazvuk, mám pocit že mu je asi 150let a jede staré metody. Vyžádala jsem si od obvodního ještě jednu žádanku a půjdu na kontrolu přímo do špitálu, tajné doufám, že se ledy pohnou a operaci udělají co nejdříve po vyšetření ať můžu co nejdříve zase fungovat normálně.
Ahoj, začala jsem mít problémy s kolenem. Po měsíci jsem se tedy dostala k ortopedovi, dal mi žádanku na magnetickou rezonanci. Tu mi ale objednali až za dva měsíce. Mně se to koleno dost zhoršilo, během týdne od kontroly na ortopedii. Dostala jsem ortézu, toť vše.. mám práci, kde se dost nataham a nachodim. Když ale padlo slovo neschopenka, jakože nechci na neschopenku, doktor začal že ať nehraju divadlo a řeknu zrovna že chci neschopenku. Já ji ale nechci, já chci jen aby se něco vyřešilo. Nejsem z toho všeho vůbec chytrá.
Mam bolesti, večer po celém dnu mi to koleno tepe a mám ho oteklé. Přijde mi ale, že to nějak nikdo neřeší. Prostě mám vydržet dva měsíce a po magnetické se uvidí, samozřejmě pravděpodobně to bude operace. Jak dlouho se to dá takhle vydržet? To fakt musí člověk takhle trpět a čekat než padne bolestí nebo? Jsem fakt v šoku