Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
chci se zeptat, zdali se opravdu jedná o potničky co nás trápí již asi pátý den. Včera jsem volala doktorce, malou nechtěla ani vidět a jen po telefonu mi řekla, ať jí to potírám odvarem z černého čaje a mažu - nejdřív mi řekla sudocremem a pak mi řekla třeba bepanthenem. Ale podle mě tyhle dva krémy jsou úplně odlišné ne? Sudocrem vysušuje a bepanthen naopak zmašťuje..
tak nevím co si o tom mám myslet. Jsem prvnomatka, tak nevím, jestli jsem to malé způsobila já (v jeden den jsem si dala jahody k snídani a odpoledne kousek pomela..teď si za to nadávám
) anebo ji ven hodně oblíkám - body+kalhoty, kabátek, kombinéza + fusak bunker od lodgeru, je to hodně, když je venku 10-12st?
díky moc za info.. už nás to trápí 6 dní, tak jestli to o víkendu nepřestane, skočím k doktorce osobně.
@Alickaaa píše:
Ahoj maminky,
chci se zeptat, zdali se opravdu jedná o potničky co nás trápí již asi pátý den. Včera jsem volala doktorce, malou nechtěla ani vidět a jen po telefonu mi řekla, ať jí to potírám odvarem z černého čaje a mažu - nejdřív mi řekla sudocremem a pak mi řekla třeba bepanthenem. Ale podle mě tyhle dva krémy jsou úplně odlišné ne? Sudocrem vysušuje a bepanthen naopak zmašťuje..tak nevím co si o tom mám myslet. Jsem prvnomatka, tak nevím, jestli jsem to malé způsobila já (v jeden den jsem si dala jahody k snídani a odpoledne kousek pomela..teď si za to nadávám
) anebo ji ven hodně oblíkám - body+kalhoty, kabátek, kombinéza + fusak bunker od lodgeru, je to hodně, když je venku 10-12st?díky moc za info.. už nás to trápí 6 dní, tak jestli to o víkendu nepřestane, skočím k doktorce osobně.
Ahoj, my to máme právě za sebou, respektive malýmu po tom zůstali takový suchý stroupky, takže mažeme krémem teď. Jsou to potničky, neboj. Bepanthenem to rozhodně nemaž. Doktorka mi říkala, že to má téměř každý novorozenec a je to způsobeno hormony. Nic na to nepomůže, jsou to jako beďary u puberťáka. Zmizí to, ať to mažeš nebo nemažeš. Neboj ![]()
@Alickaaa Nám na to pomohla zinková mast namíchaná v lékárně. Napsala nám to kožní.
@Alickaaa Taky to vidím na novorozenecké akné, ne na potničky
Potírej buď černým čajem nebo odvarem z řepíku. Ono to časem odezní samo, ať s tím budeš něco dělat nebo ne ![]()
Určitě je to novorozenecké akné. Dcera to měla naprosto stejné a měla ho asi snad měsíc… Dostali jsme na to mastičku, ale stejně to moc nepomohlo. Vytratí se to samo ![]()
Na tohle nám pomáhal roztok z hypermanganu nebo zkus uvařit černý čaj a tím jí to potírej (namoč do toho něco bavlněného a tvářičky jí potírej).
Takze je to to akne a ne potnicky? Dekuji moc za rady..stve me, ze nas doktorka nechtela ani videt
ak ja budu pokracovat s tim cajem a pridam rapik.. Bobek je mi ji tak lito, kdyz to vidim
ale vypada to, ze ji to nesvedi, nepali, tak snad je to „jen“ kosmeticka zalezitost ![]()
Já s tímto tedy zkušenost nemám, ale určo bych zkusila jak ti tu radí řapík a já cokoli malé vyleze z kožních blbostí máznu lehce sudocrem, má v sobě zinek a je super
@Alickaaa syn to měl taky, nějak výrazně se mu to nespravovalo, měl fleky i po tělíčku. Šly jsme ke kožařce, pediatrička taky furt do kola, že jsou to potničky. Syn je od narození na UM, tak jsme přešli na bez mléčné bílkoviny, mazali chvilku kortikoidy a je to. ![]()
My měli to samé, doktorka řikala že je to lehká seborea a že je to normální, dostali jsme excipial a do 3 týdnů nám to zmizelo a máme krásnou hebkou čistou pleť..
máte to i na ouškách my měli to samé, nelekej se může to přejít ještě trošku na ramínka a na krček..
@Alickaaa
Cerny caj se doporucuje, nam pomohlo lehce potrit imazolem krempastou, vyuzijes i na opruzeniny. A cas, vymizi to behem par tydnu.
@BellinkaX píše:
@Alickaaa
Cerny caj se doporucuje, nam pomohlo lehce potrit imazolem krempastou, vyuzijes i na opruzeniny. A cas, vymizi to behem par tydnu.
Přesně, tohle jsme taky používali a pomohlo ![]()
@Leniczka23 co to je excipial? Zajimave jak nekteri pisete potnicky, jini novorozenecke akne.. ![]()
@BellinkaX a neni to taky mastne ten imazol? Neni to neco jako ten bepanten?