Pověra s kočkou

Obyy
31.5.12 16:50

pověra s kočkou

Ahoj holky, omlouvám se, že zakládám takhle diskuzi, ale moje máma mi neustále říká, že bych v těhotenství neměla být v domácnosti s kočkama, nebo vůbec ve styku.
Ale kdykoliv se jí zeptám proč? Nic mi neodpoví. Proto se chcu zeptat zda nevíte proč mi to pořád říká :D A jestli některá z vás normálně trávila celý těhotenství s kočkama a neměla žádný komplikace.

Děkuji za odpověď na asi hodně stupidní otázku :D

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
merett
31.5.12 16:51

u volně toulajících koček je riziko nákazy toxoplazmozou, ale pokud máš kočku doma a zdravou není čeho se bát

• Citovat
  • Upravit
Scarlett2011
31.5.12 16:51

Mne napada jen, ze bys mohla chytit toxoplazmozu a ta je v tehotenstvi nebezpecna. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
27265
31.5.12 16:52

máme kočky 2, pořízené ještě před otěhotněním.
Jde o to, že pokud jsou kočky venkovní, tak ti můžou přinest domu nějakou nemoc, můžou přenášet toxoplasmozu. Pes ti taky může donest domu kde co…
Myslím, že pokud jsou kočky řádně očkovené, mají pravidelně čistěnou bedýnku, řádnou stravu, tak ti nic nehrozí.
Pokud ti máma není schopná dát argumenty, tak se tím netrap.

Příspěvek upraven 31.05.12 v 16:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Scarlett2011
31.5.12 16:53

@merett
No ja nevim, ale teta chytla toxoplazmozu od jejich domaci kocky, ktera nebyla nikdy venku. :think:

• Citovat
  • Upravit
Naima
31.5.12 16:54

Je daleko vyšší pravděpodobnost nákazou ze špatně omyté zeleniny - to je drtivá většina případů, na kočky připadá jen mizivé procento. Kočku mám doma, testy na toxo dělané za poslední půlrok 3× a podle nich jsem kolem toxy ani teď a ani v minulosti prý ani neproběhla ;).

• Citovat
  • Upravit
4275
31.5.12 16:54

boha jeho, už zase :roll:

roziko se jmenuje toxoplasmóza. no, riziko… 98% případů pochází ze špatně umyté zeleniny, zbylý 2% ze špatně ovařenýho masa. teoreticky ale existuje možnost, že pokud tvoje kočka někde venku chytla myš, která to měla, kočka to chytla a tobě se dostal do zažívání kousek její stolice starší než 24 hodin, tak že by jsi to mohla dostat taky. a v těhu je to blbý, ale řešitelný. ale kočka i když to prodělá se toho zbaví za cca týden, pak už nakažlivá není…

jinak já mám 3 kočky, všecky loví myši, tak táta držkoval. požádala jsem o testy a i když se svýma drobečkama běžn třeba jíme zmrzlinu dohromady nebo je pusinkuju do olízanýho kožíšku, tak jsem to nikdy ani neprodělala ani samozřejmě neměla aktivní v době těhotenství…

ale bedýnky čistí manžel, mě se z toho dělá (radši) zle :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merett
31.5.12 16:56

@Scarlett2011 to je divný, toxoplazmoza se dá chytit i od jiných zvířat, přenáší se výkaly, tak třeba to nechytila doma zrovna od kočky

• Citovat
  • Upravit
Scarlett2011
31.5.12 16:56

Ale kdyz pominu ten fakt moznosti nakazy, tak mi prijde zcestne se zbavovat kocek jen kvuli tehotensti nebo se jim jakkoliv vyhybat. :)

• Citovat
  • Upravit
Obyy
31.5.12 16:58

Když to tak čtu

„Člověk se může nakazit zpravidla perorálně (ústy), pozřením vysporulovaných oocyst (pocházejí z trusu koček) nebo tkáňových cyst (z masa všech druhů zvířat). VZdrojem infekce člověka mohou být potraviny (ovoce a zelenina) nebo voda kontaminovaná trusem kočky vylučující oocysty, ale také nedostatečně tepelně upravené maso obsahující tkáňové cysty T. gondii. Právě nákaza člověka masem s tkáňovými cystami je mnohdy podceňovaná.“

Takže když se jí nebudu hrabat v bedynce ani večeřet její bobky a ani jí tak by se mi nic nemělo stát ne? :D

• Citovat
  • Upravit
4275
31.5.12 16:58

teď mě nekamenujte, pokud to není pravda, ale - není toxoplazmóza to, co decimuje králíky? pak stačí blbě povařit králičí maso a máš ji jak vyšitou :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
31.5.12 16:59
@Obyy píše:
Takže když se jí nebudu hrabat v bedynce ani večeřet její bobky a ani jí tak by se mi nic nemělo stát ne? :D

jo, z tataráku je riziko nákazy mnohem vyšší :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
31.5.12 17:00

Ahoj, teotericky se můžeš toxou nakazit, ale riziko je asi malé. Vyšší riziko je prý u koťat nebo u toulavých koček. Já jsem tedy v těhotenství trošíčku omezila kontakt s kočičíma miláčkama (myslim třeba mazlení, pusinkování apod.), ale jinak jsem se o ně normálně starala. Po každém kontaktu s kočkou jsem si důkladně umyla ruce, to je vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Scarlett2011
31.5.12 17:01
@merett píše:
@Scarlett2011 to je divný, toxoplazmoza se dá chytit i od jiných zvířat, přenáší se výkaly, tak třeba to nechytila doma zrovna od kočky

Je to mozny. :) Je to uz dlouho a nejak jsem se tim nezabyvala. :)

• Citovat
  • Upravit
Lenka76
31.5.12 17:01

Me rikal veterinar,kdyz jsem sla s kockou,a ptala se ho na to,tak rikal,ze kam chodi kocky curat..na pisek..takze se to da chytit i venku na piskovisti,ale presne,jenom oralne,to by ses musela s kockou pusinkovat,nebo si spatne umyt ruce.a taky sis tu toxoplazmozu prodelala,a nevis o tom. Kdyz byla moje segra tehu,tak ji udelal gyndar testy na toxoplazmozu a byl klid.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky