Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den,
příští týden mě čeká laparoskopická operace. Potřebuji zůstat tři dny v nemocnici. Je povinné si vyžádat doklad o pracovní neschopnosti, nebo ho nemocnice sdělí mému zaměstnavateli? Na dny v nemocnici budu mít dovolenou, zaměstnavatel to ví. Mohu pracovat od.
Děkuji.
Pracovní neschopnost není povinná. Jestli to máš řešené dovolenou, tak se žádná neschopenka vystavovat nebude. Jen víš jistě že hned jak tě pustí půjdeš do práce?
@Lucka1111 píše: Více
Pracuji z domova s poměrně flexibilním rozvrhem, nevadí, když pracuji méně nebo některé dny nepracuji, můj zaměstnavatel o tom ví a nemá s tím problém. Jediné, čeho jsem se obávala, bylo, jestli jim nemocnice automaticky nesděluje neschopenku a nezpůsobuje to nějaký burokratický problém. Děkuji!
Ne, většinou se zeptají jestli potřebuješ neschopenku..když řekneš ze ne, nebo se o ní sama nepřihlásí nemají důvod ji vyplňovat…pro ně je to práce navíc…jak to máš nebo nemáš v práci je tvůj problém a nemocnici to vpodstate nezajímá…
@mamen píše: Více
Sestřičky se tě zeptají, jestli budeš chtít vystavit neschopenku, řekneš že ne a vyřešeno.
Proč by to dělali? Jsou OSVČ, který na neschopenku nemají nárok, lidi na rodičovské, nezaměstananí atd.
Nemusíš. Pokud to máš poresene jinak. Není to povinnost.
Mě teda taky čeká laparo, dvě noci v nemocnici, a teda moc pozitivně nevidím, že bych byla další dny schopná něco dělat. Nemocenskou beru a počítám s 2-3 týdny. Ale mám klasickou práci, kterou nemůžu dělat z postele a po částech. Finančně to ale bude blbý měsíc no.
Taky jsem pracoval z domu a za celá ta léta jsem měl tuším 6 dnů neschopenky, kdy jsem byl v nemocnici s pásovým oparem.
Výhodou je, že ti ty dny pak nebudou chybět, až se ti bude počítat důchod.
@eumedon píše: Více
A proč by ji měly chybět při výpočtu důchodu?
@j.a.n.i1 píše: Více
No, když se podívám do svého výpisu započtených dní pro důchod, tak tam těch 6 dní nemocenské vidím. Mám dojem (mýlím se?), že se do počtu odpracovaných dní nezapočetly.
@eumedon Jsou vyloučené co se týká výpočtu výše, aby nerozmelnovaly výpočtový základ.
@eumedon píše: Více
do doby potrebne na duchod se pocitaji vsechny pracovniho pomeru. U zen i md, rd… Jen jsou to doby vyloucene, aby nesnizovaly zaklad pro vypocet duchodu
Doklad o pracovní neschopnosti vám v nemocnici vystaví, ale zaměstnavateli ho musíte předat vy sama. Pokud jste si vzala dovolenou, můžete se rozhodnout, zda ho vůbec potřebujete.