Povinná nemocenská?

2
2.10.24 15:49

povinná nemocenská?

Dobrý den,

příští týden mě čeká laparoskopická operace. Potřebuji zůstat tři dny v nemocnici. Je povinné si vyžádat doklad o pracovní neschopnosti, nebo ho nemocnice sdělí mému zaměstnavateli? Na dny v nemocnici budu mít dovolenou, zaměstnavatel to ví. Mohu pracovat od.

Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7950
2.10.24 15:50

Pracovní neschopnost není povinná. Jestli to máš řešené dovolenou, tak se žádná neschopenka vystavovat nebude. Jen víš jistě že hned jak tě pustí půjdeš do práce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35741
2.10.24 15:53

Není povinnost si brát neschopenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
2.10.24 16:01
@Lucka1111 píše: Více

Pracuji z domova s poměrně flexibilním rozvrhem, nevadí, když pracuji méně nebo některé dny nepracuji, můj zaměstnavatel o tom ví a nemá s tím problém. Jediné, čeho jsem se obávala, bylo, jestli jim nemocnice automaticky nesděluje neschopenku a nezpůsobuje to nějaký burokratický problém. Děkuji!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11813
2.10.24 16:06

Ne, většinou se zeptají jestli potřebuješ neschopenku..když řekneš ze ne, nebo se o ní sama nepřihlásí nemají důvod ji vyplňovat…pro ně je to práce navíc…jak to máš nebo nemáš v práci je tvůj problém a nemocnici to vpodstate nezajímá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33543
2.10.24 16:13
@mamen píše: Více

Sestřičky se tě zeptají, jestli budeš chtít vystavit neschopenku, řekneš že ne a vyřešeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30310
2.10.24 16:15

Proč by to dělali? Jsou OSVČ, který na neschopenku nemají nárok, lidi na rodičovské, nezaměstananí atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9285
2.10.24 16:37

Neschopenku si brát nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32895
2.10.24 17:48

Nemusíš. Pokud to máš poresene jinak. Není to povinnost.
Mě teda taky čeká laparo, dvě noci v nemocnici, a teda moc pozitivně nevidím, že bych byla další dny schopná něco dělat. Nemocenskou beru a počítám s 2-3 týdny. Ale mám klasickou práci, kterou nemůžu dělat z postele a po částech. Finančně to ale bude blbý měsíc no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
2.10.24 17:53

Taky jsem pracoval z domu a za celá ta léta jsem měl tuším 6 dnů neschopenky, kdy jsem byl v nemocnici s pásovým oparem.

Výhodou je, že ti ty dny pak nebudou chybět, až se ti bude počítat důchod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101618
2.10.24 18:02
@eumedon píše: Více

A proč by ji měly chybět při výpočtu důchodu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
2.10.24 19:24
@j.a.n.i1 píše: Více

No, když se podívám do svého výpisu započtených dní pro důchod, tak tam těch 6 dní nemocenské vidím. Mám dojem (mýlím se?), že se do počtu odpracovaných dní nezapočetly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101618
2.10.24 21:03

@eumedon Jsou vyloučené co se týká výpočtu výše, aby nerozmelnovaly výpočtový základ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
2.10.24 21:12
@eumedon píše: Více

do doby potrebne na duchod se pocitaji vsechny pracovniho pomeru. U zen i md, rd… Jen jsou to doby vyloucene, aby nesnizovaly zaklad pro vypocet duchodu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ruzzicka
3.10.24 03:22

Doklad o pracovní neschopnosti vám v nemocnici vystaví, ale zaměstnavateli ho musíte předat vy sama. Pokud jste si vzala dovolenou, můžete se rozhodnout, zda ho vůbec potřebujete.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex