Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chci se zeptat na váš názor k pozdravu na ulici.
Já tvrdila vždycky, že když navážu oční kontakt na ulici s někým neznámým, je slušnost a zdvořilost pozdravit "dobrý den,,.
Můj chlap tvrdí, že mu bylo řečeno, že zdravit lidi na ulici je neslušné.
Prosím o názor. Projížděla jsem různé etikety na netu, ale bylo by fajn to tu mít od vás podložený.
Děkuji moc
@Smilie píše:
Dobrý den, chci se zeptat na váš názor k pozdravu na ulici.Já tvrdila vždycky, že když navážu oční kontakt na ulici s někým neznámým, je slušnost a zdvořilost pozdravit "dobrý den,,.
Prosím o názor. Projížděla jsem různé etikety na netu, ale bylo by fajn to tu mít od vás podložený.
Děkuji moc
Jdes po chodniku, koukas kolem sebe a furt dokola zdravis? To je divne. Jo, nekde na vesnici, tam jo. Ale ve meste jsem to snad jeste nevidela.
@vokishka nekoukám kolem sebe. Ale když už procházím cestou a člověk přede mnou se na mě podívá a já se dívám na něj, tak přece něco řeknu ne
@Smilie píše:
@vokishka nekoukám kolem sebe. Ale když už procházím cestou a člověk přede mnou se na mě podívá a já se dívám na něj, tak přece něco řeknu ne
Proc? Kdyz ho neznas, jen ho mijis.
Ve městě navážu oční kontakt, můžu se usmát, ale tím končím. Zdravit nahlas náhodné kolemjdoucí by mi přišlo podivné.
Na vesnici zdravím.
Co říká etiketa netuším, takhle to dělám já. ![]()
@Smilie píše:
Proč se ptáš, jak to má být? Prostě se řiď vlastními pocity, ne? Když chceš někoho pozdravit, tak ho pozdrav, když ne, nech to být. Nějaká etiketa jen pro formu je nanic, když to člověk dělá jen bezmyšlenkovitě, aniž by to myslel opravdu vážně a osobně. Já se na někoho, kdo se mnou naváže oční kontakt, prostě usměju (pokud mě ten dotyčný nevraždí pohledem) a cítím to tak. Podle mě se v Česku moc mračíme a takové to obligátní „dobrý den“, málokdo bere jako skutečné popřání hezkého dne.
@Smilie píše:
Dobrý den, chci se zeptat na váš názor k pozdravu na ulici.Já tvrdila vždycky, že když navážu oční kontakt na ulici s někým neznámým, je slušnost a zdvořilost pozdravit "dobrý den,,.
Děkuji moc
Podle lokality. Na vesnici s pár lidma zdravit každýho a ve městě nic.
Ale jo, když tam jsme dva, naváže se oční kontakt a třeba se usmejeme nebo pozdravime.
Ale není to pravidlo, je to vždy spontánní.
Bydlim ve meste a nezname lidi teda nezdravim, to mi prijde vylozene divne.
Když mě někdo pozdraví, tak čekám, že ho znám, někdy přemýšlím, kdo to byl. Takže být to někdo cizí, tak z přemýšlení asi pak ani večer neusnu ![]()
Zdravím takhle, když chodíme po horách. Nebo na chodbě našeho domu, i když je neznám. Ale ve městě by mě to ani nenapadlo, naopak by mi přišlo strašně divné, kdyby takhle někdo cizí pozravil mě.
@ugluk píše:
Zdravím takhle, když chodíme po horách. Nebo na chodbě našeho domu, i když je neznám. Ale ve městě by mě to ani nenapadlo, naopak by mi přišlo strašně divné, kdyby takhle někdo cizí pozravil mě.
To je pravda, ještě když někoho třeba potkáme v lese, tak pozdravím. Skrz tohle jsme s manželem naposled vedli debatu, že když takhle v lese potkáme stejně staré lidi (kolem 25), tak jestli říkat ahoj nebo dobrý den. Skončili jsme na tom, že mně je to jedno, on preferuje dobrý den, ale když na nás bude vysláno ahoj, tak dostane ahoj nazpět. ![]()
@Smilie To mi teda přijde hodně divný a zajímalo by mě, kde jsi k tomu přišla. Já pocházím z vesnice, a tam to bylo běžné, ale ve městě by mě to fakt nenapadlo. Pozdravím v obchodě, čekárně u doktora, u nás v baráku, ale jinak zdravím jen známé.