Pozemek - je lepší mít pozemek do kopce, nebo z kopce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
18.3.25 13:44

Pozemek - dotaz, poraďte prosím

Ahoj, holky, přišla jsem se k vám poradit. S parterem se poohlížíme po baráčku, máme jeden vyhlídnutý. Jen přemýšlíme o velikosti a rozmístění místností, ale to je samozřejmě na našem uvážení. Chci se vás zeptat, jestli nemáte zkušenost nebo nemůžete poradit, zda je lepší mít pozemek (není to nic hrozného, je to spíše menší zahrada) spíše do kopce nebo z kopce? Nejedná se o rovinu, ale kaskádu, ale opravdu… není to žádný výšlap na Sněžku. A ještě jeden dotaz, nebydlíte některá blízko rybníka? Máte nějaké zkušenosti nebo nevíte, jak je to z vlhkostí? Baráček nestojí přímo u rybníka, je tam mezicesta… ale je na něj výhled. Předem děkuju moc :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5866
18.3.25 13:46

Lepší je mít barák tak, že od něj je kopec dolu. Jinak nebydlíme přímo u rybníka ale u potoka a vlhkost dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1116
18.3.25 13:56

Určitě je lepší mít dům na kopci. Voda steče dolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.3.25 14:09

Mám dům u rybníka: problém s vlhkostí nemáme. Rybník drží klima, takže v létě je tu trochu chladněji než na kopci. Náš rybník je veliký, takže od něj dost fouká, to je trochu nevýhoda. Dům máme pod mírným svahem a to mi vůbec nevadí. Je dobré mít na pozemku alespoň někde rovinu, třeba aby si děti mohly zahrát míčovou hru.

• Citovat
  • Upravit
5683
18.3.25 14:35

Vodni plochy pritahuji komary a zahradu z kopce ani do kopce nebrat=nekomfort. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10243
18.3.25 14:46
@Anonymní píše: Více

Historicky se vždy v takových případech dům stavěl výš na svahu. Pokud pokračuje svah i nad domem, bylo zvykem vykopávat nad ním dvě ramena na sběr vlhkosti / odvod tající vody po sněhu. Kdysi jsme obnovovali zarostlé nad roubenkou a pokles vlhkosti u stavby byl opravdu znatelný.
Jinak výhled na vodu je moc krásný, určitě ale bacha na tři věci - jestli se rybník pravidelně vypouští a je například chovný, při vypuštění může docházet k velikému zápachu do vyschnutí dna. Obecně ideál je mít možnost prohlídky pozemku někdy v pozdním létě apod kvůli zjištění jak je to s komáry, jak je to s případným zápachem vody, pokud má rybník malý průtok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
305
18.3.25 14:54
@Anonymní píše: Více

Rodiče mají barák hned u rybníka a celkově ve velmi vlhkém enviromentu - vyřešili to obezděním základů - tzn kolem celého baráku (základové desky) je mezera cca 60cm a zemina doléhá na ztracené bednění, které je obehnané kolem celého fomu. Tedy barák odspoda nevlhne - vše pobírá zeď ze ztraceného bednění.

Pokud je to kus od rybníka a jinak je podloží v normě, tak stačí kvalitní hydroizolace a pokud něco stéká dolů k baráku tak vyřešit drenážemi, které to svedou mimo.

Není to nic neřešiteného.

Co se týká terénu, tak opravdu záleží na sklonu a jeho délce. Pokud rozdíl výšky bude klesat na 30 m bude to jiné, než když se to vyrovnává na 100M :)
Pokud je to opravdu mírný sklon, asi bych neřešila, pokud je rozdíl větší, tak udělej terasovitou zahradu s předělem tzn rovina nahoře, zídka a rovina dole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7991
18.3.25 14:55

Také je dobré koukat, kam na tom rybníku fouká vítr. Kdysi jsem koukal po jednom baráku u rybníka, ale byl na straně, kam vítr hnal všechen bordel z vody od papírků a petflašek, až po hromady krmení od rybářů. A tím se fakt brodit nechceš, když chceš jít skočit do vody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
18.3.25 18:42

Rovný pozemek byl prioritní požadavek, když jsme vybírali dům. Žádný kopec bych nechtěla. A u rybníka už vůbec ne, v létě z toho bude zelená louže a líheň komárů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3222
18.3.25 19:34

U rybnika by som tiez pozemok nechcel - komari a ina haved sa tam zdrzuje a skus si potom vecer posediet na terase.

Pozemok by som si nevyberal ci je z kopca, alebo do kopca, ale podla orientacie. Terasu si predsa nebudem robit smerom k ceste a zaroven nechcem mat terasu na severnej strane. Ja ako teplomilny clovek preferujem obytne miestnosti a terasu otocenu na juh, takze pri pozemku som pozeral na toto kriterium ci umoznuje mat terasu otocenu na juh a zaroven aby ta terasa nebola pri ceste.
Rovny pozemok je najlepsi, ale ked sa inak neda tak aj s miernym kopcom sa da pracovat.

Kazdopadne ked to zhrniem tak nerovny pozemok pri rybniku by som ja osobne nebral bez ohladu na orientaciu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
obet.stalkingu
18.3.25 20:14

Pozemek do kopce je zákonitě i pozemkem z kopce, řekl bych. :think: Ale já jsem ve 2. třídě dostal svou první, ale na dlouhou dobu poslední, čtyřku, proto mě berte s rezervou. Bylo to z množin. To se různě kroužkovaly plusy, mínusy, kolečka, čtverečky a na můj výkonný mozek to bylo příliš jednoduché, abych ten rébus vyluštil na jedničku. Ty voskovky taky nebylo snadné zkrotit. A smrděly! Dodnes mám z té čtyřky trauma. Ale kopec, který je do kopce, musí být i z kopce. Tak to je, co svět světem stojí. Nedá se svítit.

• Citovat
  • Upravit
5683
18.3.25 22:45
@smile_xxx píše: Více

A jsou tam jen jejich komari, ne cizi :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie