Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, před časem sem si dělala test na ženskou plodnost vyšel pozitivně jako že mám málo hormonů fsh i když menstruaci mám pravidelnou ale to co mě trápí a leží v hlavě je to že můj gynekolog mi udělal hormonální profil a vyšetření ul a řekl že jsem dole úplně v pořádku a funkční.
Tak co může značit ten pozitivní test neplodnosti? Moje Dr obvodní mi dělala krevní obraz, tam taky v pořádku ale už nějakou dobu mám necitlivé místo na dotek v okolí jater v pondělí za týden jdu na ultrazvuk. Bojim se abych neměla rakovinu ta tak snadno odhalit nejde
Např. tady najdeš víc informací.
https://www.otehotnet.cz/…i-plodnosti/
Hormon má na starosti dozrávání vajíček, takže i když máš pravidelný cyklus, tak můžeš mít anovulační cykly.
Nevím, jak to máš s dětmi, ale pokud o nich uvažuješ, tak tu nízkou hodnotu nepodceňuj a řeš to. Možná bych si nechala udělat i test, který ti řekne, jak jsi na tom se zásobou vajíček.
Dr mi dělal ultrazvuk a říkal že vajíček mám dost, a ovulaci kontrolují testama od 10dc
Ten test detekuje hladinu FSH nad 25 (pro porovnání, když už je nad 10, doktoři zvedají varovný prst). Kontroloval ti tvůj doktor FSH? On je ten test jako všecky tyhle domácí sady velmi velmi orientační, ale když mi vyšel jasně pozitivní (dvě jasně silné čárky, zopakováno s odstupem pár týdnů se stejným výsledkem), tak už se mi hladina FSH odebraná lékařem z krve šplhala přes 50. Takže pokud ti lékař v té samé době FSH bral a hodnota byla normální, hodila bych ten test za hlavu. Pokud ne, za doktorem bych znovu zašla a o pozitivním testu mu řekla s prosbou, ať to překontroluje. Jestli je 87 tvůj rok narození, na přechod máš čistě statisticky ještě nějak čas, na druhou stranu vyšší FSH by v tomhle věku nebylo až takovou vzácností.
Já si ty testy dělala 4 s nějakým odstupem času prostě on mi tvrdí že jsem v pořádku dělali mi hormonální profil 4dc
Spíš mám i strach že v příbalovém letáku který už nemám psali i že test může ukázat i onkologické onemocnění
Ten test neplodnosti má být negativní kdyby vše bylo v pořádku a ovulaci sledují a snad i probíhá
Ten test ukazuje FSH, nic jiného. Takže ať to vyšší FSH značí cokoliv (od přechodu přes to - velmi vzácné - onkologické onemocnění nebo ještě něco jiného), tak pokud je opravdu vyšší, z krve by se to ukázalo mnohem přesněji. Já nevím, co ti kontroloval, klidně bych se zeptala. Test FSH od lékaře z krve je prostě mnohem víc vypovídající než náhodně počůraný papírek. A to píšu z pozice člověka, co si ho dělal taky.
Pokud máš pravidelnou menstruaci a gynekolog i obvodní lékař říkají, že jsi v pořádku, může být ten test na plodnost falešně pozitivní. Je dobře, že jdeš na ultrazvuk, abys měla jistotu ohledně necitlivého místa. Zkus se moc nestresovat a počkej na výsledky dalších vyšetření.
Já sem si říkala když mě doktor řekl že jsem v pořádku s hormonálního profilu a s ul kde říkal že zásobu vajíček mám dobrou na svůj věk že ten test hodím za hlavu ale nedalo mi to protože sem měla doma ještě jeden a udělala si ho a výsledek byl stejný a přece 4 falešné testy asi nebudou.Dr mě doporučil od 10 DC testovat ovulaci a další cyklus 10dc přijít na kontrolu měla jsem totiž při tom ul cistu na pravém vaječníku a ještě říkal že se dělá test s krve za 600 který zjistí zásobu vajíček ale že je zbytečný že to pozná i s ultrazvuku.Tak asi počkám co mi napoví ultrazvuk léčím se 5 let s játry a pak budu řešit dal