Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, je mi 27 let partnerovi je 29 let. A máme problém ohledně IVF. Sem si jdu pro radu a pochopení a pozitivní myšlení a názory na náš aktuální problém. O miminko jsme se snažili rok, pomocí různých stimulačních léků mi p. doktorka plánovala ovulaci a takto každý měsíc jsme jeli rok. Poté už jsem zažádala o spermiogram partnera a ten bohužel dopadl tak, že se zjistilo že má oligoasthenozoospermie(málo a málo pohyblivé) bylo nám nabídnuto IVF jako jediná možná varianta. Samozřejmě jsme neváhali a podstoupili ho, měla jsem 28 vajíček, oplodněno 15(ICSI) a rovnou zamraženo z důvodu OHSS, skončila jsem v Nemocnici s lehčí formou ale 20 kg nahoře a týden čekání než přišla MS a syndrom odezněl, pak další čekání na následující MS, rozmražení, zbylo jen jedno s kvalitou prý nic moc. Nechytlo se. Hledala jsem chybu v sobě otázky proč a jak… Nic jiného nezbývalo než podstoupit 2.IVF vzhledem k mé náročné práci jsem zůstala na neschopence abychom si tedy neměli co vyčítat, odebráno 18 oplodněno 6 a zase rovnou zamraženo. OHSS jsem zvládla doma. Další čekání měsíc a opět zbylo jenom jedno. Že mám PCO mi tajili do té doby než jsem o tom sama začala mluvit, nasadili mi prášky na cukrovku i když cukr vysoký nemám, zhubla jsem 11 kg, beru prášky na vyšší prolaktin, ten mám potvrzený, beru kyselinu listovou, vitamin E, D a prášky na vysoký krevní tlak. Pořídila jsem inofolic. A má otázka zní, jestli má někdo stejný problém, nebo měl a dočkali jste se? Já vím, že jsme každý jiný a každému tělo pracuje jinak, ale potřebuju vidět, že máme nějakou naději. Jinak genetiku a imunologii máme, vše dopadlo dobře. Partner také bere vitamíny plus nějaké prášky které byli doporučený na imuno. Budu ráda když se kdykoliv ozve a podělí se s svoji zkušeností. Děkuji.
@Veronika1997 Já na tom byla podobně. PCO, 4 IVF, nic se nedařilo, vždy hodně vajíček, vždy OHSS, tak jsem se na IVF vyprdla, pila inofolic. A dala se na bylinky. A synek přišel sám:)
@sofie1974 děkuji za pozitivní odpověď, už fakt nevím co víc dělat… Máme strach že se nedočkáme.
@Veronika1997 ja bych doporučila partnera objednat k andrologovi, doporucuju mudr. Zamecnika v Praze. I když se dela iaci a výběr těch nejlepších spermii, tak když je jich tam minimum, cz ceho se může vybrat, tak by zo mohlo mít také lepší výsledky. I když píšeš o vitaminech, ale objednej ho k tomu doktorovi, da mu nějaký lek a vyyyznamne se mu zlepsi kvalita spermii.
Trochu mě mate tvůj popis. Píšeš že vše bylo vždy rovnou zmraženo, ale pak píšeš že zbylo pokaždé jen 1 embryo. je to tak že do toho 5. dne než se mrazí vám zbylo jen jedno, nebo že jen jedno přežilo rozmražení?
Pokud je to ta první možnost, víš kdy se embrya přestala vyvíjet? pokud do 3. dne, tak bych se zaměřila i na kvalitu vajíček. Říká se, že když se vývoj zastaví do 3. dne, tak je spíše na „vině“ kvalita vajíčka a když mězi 3.-5. dnem, tak je na vině spíš spermie.
Trochu mě zaráží komunikace tvé kliniky, že nedostáváš informace o embrzích a dozvídáš se to až těsně před transferem.
Jsem jinak na stejné lodi, PCOS u mě a oligoastheno u manžela, máme za sebou 2 cykly IVF kdy nám do toho 5. dne zbylo jen jedno embryo, jedno se nechytlo a u druhého bylo biochemko. teď si dávám pauzu, nasadila jsem nám oběma intenzivní vitamínovou kůru a doufám že za 3 měsíce na další IVF bude výsledek trochu lepší.
Ještě mě napadá, má tvůj parter udělané vyšetření DNA fragmentace spermií? Pokud ne, stálo by za to nechat to vyšetřit.
Co se týče vitamínů, zařadila bych ještě CoQ10 pro vás oba. Parterovi reproman, folandrol, ashwagandha (má mít pozitivní vliv na počet spermií).
Držím palce aby ses z toho co nejdříve oklepala a snad pro nás obě ten 3. pokus bude konečně úspěšný.
@Gracetheworld píše: Více
Pokaždé bylo zmraženo okamžitě po oplodnění a po rozmražení zbylo vždy jen jedno. Embryolog tvrdil, že to bylo tak 50 na 50, že půlka odpadla do 3 dne a půlka po 3 dní. Ano má toto vyšetření udělané. Partner bere ještě energyman a ještě něco z rajčat, jen nevím ten název 🙃 a folandrol jsme měli a po něm to dopadlo ještě hůř, měl už asi 4× udělaný spermiogram, jednou měl oligozoospermie, pak oligoasthenozoospermie, pak normo a teď naposledy oligozoospermie, je to pokaždé prostě jiný no. A já mám PCO ale dneska mi volali z Prahy a výsledky AMH mám prý v normě, postavu nemám prý jak typické PCO nějak extra chlupatá taky nejsem prý jsem zvláštní případ. No samý lepší zprávy. Všechno by mi bylo jedno jen kdybychom se dočkali 🙄 kdy vás čeká 3 IVF?
Zmraženo okamžitě po oplodnění? To se mi nezdá, nepleteš si to? Vždy se mrazí nejdříve 3 den kdy je morula, ideálně se ale dělá ještě prodloužená kultivace a to se mrazí ten 5. den blastocysta 🤔
Pokud je velký risk ohss, tak se mrazí vše, ale rozhodně ne hned po oplodnění, ale ten 3. nebo 5. den.
Kam chodíš? Nestálo by za to třeba zkusit změnit kliniku? Já měla první cyklus v Gennetu, ale nesedla mi doktorka, tak jsem druhý cyklus absolvovala v Podolí a tam zůstanu, jsem tam oproti Gennetu mnohem spokojenější.
Z vitamínů můžete zkusit ten CoQ10, to je mezinárodně hodně doporučované. A je to dobré pro vás oba, prospívá to jak spermiím, tak vajíčkům.
Do dalšího cyklu půjdu až tak v říjnu/ listopadu. Potřebuju shodit kila nabraná přes ty 2 cykly a chci abychom brali vitamíny více než 3 měsíce. Co ty? Jaký máš plán dál?
@Gracetheworld Nepletu se, opravdu je mrazí ihned oni vždycky řeknou u posledního UZ že jich je tam hodne a že budeme měsíc muset počkat než se dostanu z toho OHSS a tak je oplodní a rovnou zamrazí a až další měsíc je rozmrazí a čeká se 5 dní jak se budou vyvíjet a pokaždé se do té fáze blastocysty dostane jen jedno takže jsme měli transfer 2× ale pokaždé se nechytlo a říkali že kvalitou jsou nic moc. Chodím do IVF CUBE a právě přemýšlím jestli na další skutečně nejít jinam napadl mě tedy ten GENNET nebo jsem to brala alespoň podle recenzí, teď se otevírá právě v CUBU studie ohledně IVF a je možnost mít jedno IVF zdarma, tak se teď řeší jestli plníme kritéria a chtěla bych to zkusit no… Třeba to vyjde. A nejspíš bychom to měli podstupovat v září ale to se ještě uvidí. Jako taky jsem začala dost jíst zdravě a mám už dole asi 11 kg. Někde jsem se dočetla že to někomu natolik pomohlo že se dočkali i bez IVF. Říkám už děláme snad úplně všechno. My ty vitamíny bereme už tak půl roku určitě a zatím žádná změna. Zkusím ještě koupit, to, co doporučujete ale myslím že už je to strop toho co lze. Jestli se můžu zeptat kolik vám je? A partnerovi?
@Veronika1997 To je opravdu raritní postup, mrazit vajicka hned po oplození. Nikdy nikde jsem takový postup neviděla a IVF si procházím pár let.
Zkusila bych názor i jiného cenra. Za konzultaci nic nedáš. ![]()
@Viktorka33 píše: Více
Možná, že to divné je, ale nemám bohužel žádné jiné zkušenosti, pravdou je, že jsem se jich taky na to ptala proč se nepočká s tím vývojem a pak se nezamrazí, že je třeba zpomaluje to, tak mi řekli, že ta úspěšnost je potom ještě nižší
já se na ně prostě spoléhám no, pořád si říkám, že od toho tu přece jsou ![]()
@Veronika1997 tyjo taky jsem ještě nikdy nečetla, že by kultivace probíhala až po rozmražení. Pokud je možnost dělat embrya je mnohem větší pravděpodobnost, že přežijí rozmrazení než mrazit zvlášť spermii a vajíčka a oplodňovat až potom. Ale jestli to oplodní a zamrazí to dvoubuněčné tak to mi přijde hodně zvláštní postup a to mám načteno fakt hodně. Třeba ti to jen špatně vysvětlili
Nebo neděláte i pgt těm 5denním blastocystám? Tam to odpadá hodně a výsledky bývají až klidně za měsíc, ale i tak by měli po těch 5 dnech říct kolik jich na pgt posílají ![]()
Jinak já mám za sebou také 2 nevydařené ivf a 3. mě teď po větší pauze bude čekat v září.
U nás je problém naopak snížená zásoba vajíček a u chlapa hlavně morfologie, jinak vše ok, ale zastavují se ve vývoji. Transfer jsme měli všehovšudy 1 a ten nevyšel, teď doufám, že 3.ivf na jiné klinice bude snad s lepším výsledkem. A androlog vůbec s ničím nepomohl.
Jinak teda chodím asi půl roku na gynekofyzioterapii (+mám doporučenou jógovou sestavu s prvky mojžíšové), na akupunkturu, beru TČM a vitamíny podle knihy It starts with the Egg (nosifol, ubiquinol, NAC, vitamíny E, C,D, magnesium, omega 3)+ashwagandha na štítnou žlázu a stres a spearmint leaf na vyšší testosteron. Ale v té knížce je fakt hezky podle studií popsané co by kdo měl brát. No a oba s mužem hubneme, vyřadili jsme mléko, cukr, lepek… omezili chemické prostředky v domácnosti a péči o sebe. Už úplně nevím co víc dělat, ale po 4 letech snažení už fakt zkouším kde co. Chlap bere folandrol, část vitamínů co já a chodí taky na akupunkturu a TČM.
A mám fakt pocit že fyzio a akupunktura pomáhají zlepšit cyklus, poprvé po 4 letech jsem chytla pozitivní ovu test
(nikdy mi nefungovali i když ovuluji) a zlepšila se i délka cyklu.
Tak držím palce ať jsou pro nás ty 3.ivf úspěšná ![]()
@Ardilera opravdu mě překvapuje to že vás to překvapuje 🙈 😁 prostě je to tak jak píšu oplodní mi ty vajíčka a hned je zamrazí a ještě než mě propustí tak mi řeknou kolik bylo zamraženo 😁 pgt nám vůbec nedělají protože je to prý pro ty embrya náročný a vzhledem k tomu že ten vývoj do té fázi blastocysty dá jen jedno embryo tak prý tohle vyšetření by nemělo moc cenu…a kam chodíte vy? Do jaké kliniky? Co se týká ovulace tak já prostě před tou stimulaci jsem neměla absolutně žádné problémy, ovulace normální, bez léků, vaječníky taky normální všechno se mi spustilo až tou stimulací… 😏
@Veronika1997 V každém případě je ten postup dost zvláštní, pokud je to opravdu tak jak říkáš a zamražují pouze oplodněná vajíčka. Fakt jsem o tom nikdy neslyšela, že by se to dělalo. I když je OHSS, tak v drtivé většině se mrazí až moruly/blastocysty, jsou odolnější a lépe snáší mražení/rozmražení.
A do té studie chci taky, ale jdu do Gynem který jí má taky vypsanou. Už jsem s nimi v kontaktu a intenzivně hubnu abych se vlezla do limitu BMI.
Pokud ani tot nevyjde, tak další pokus budu podstupovat zase v Podolí, byla jsem tam spokojená a pokud ani to ne, tak našetřím a na poslední pokus na pojišťovnu jdu do Ferticare, mají mít jednu z nejlepších embrzologických laboratoří u nás a má to pod palcem přední český embrzolog doktor Hlinka. Jen jsou trochu dražší, ale na ten poslední pokus bych šla stzlem všechno nebo nic. I když pořád doufám že to nebude třeba a zadaří se dříve.
Nám se taky s takovouhle prognózou nakonec povedlo až prirozene, ale trvalo to přes rok a půl.
Věřím, ze si k vám miminko cestu najde, nezoufej ![]()
@Veronika1997 Jinak mě za chvíli bude 36 a manželovi je 42, takže žádní mladíci.