Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, zajímal by mě Váš názor a zkušenosti s pozitivními Triple testy, které mi vyšly 1:50 na Downův syndrom
ale oproti tomu prvotrimestriální screening vyšel 1:50000, NT 1,2, nosní kůstka jde na fotce z 13 tt krásně vidět a po kombinovaném zhodnocení všech dosavadních testů (MS-AFP, uE3, T-hCG, PAPP-A a NT a mého věku - 23 let) bylo výsledné riziko sníženo na DS na 1:2300… v pátek jdu na genetickou konzultaci, na amniocentézu se mi vůbec nechce, i můj Dr. taky nevidí důvod, spíš doporučuje UTZ…
Šly byste na mém místě na amnio? Prosím poraďte, co si o testech v mém případě myslíte a zda byste měli nebo neměli důvod k obavám, děkuji moc…
Eneer mě také vyšli při prvním těhu triple testy špatně, jsem to ořvala, absolutapodně o tom nic nevěděla
Vyšlo mi riziko na rozštěp 1:150
Ale jelikož jsme s manželem postižené dítko nechtěli, tak jsem prostě na odběr plodovky šla.. Strašně jsem se bála, ale pak za tři týdny jsem věděla, že je vše ok, tak nám spadnul kámen ze srdce.. nedovedla jsem si tenkrát představit nervovat se až do konce těhu ![]()
Bylo mi 22 let..
V žádném případě bych nešla. Teď v pátek mám jít taky na genetickou konzultaci
, ale kvůli sníženému hCG. Předpokládám, že mi genetik amnio ani nedoporučí, ale kdyby jo, tak nejdu. V tvém případě je amnio daleko rizikovější (následný potrat 1:200) než výsledné riziko Downa, tudíž bych nešla taky. Nejsem odborník, ale tipuju, že ti jej též genetik nedoporučí.
Příspěvek upraven 02.11.10 v 16:55
myslím že první testy jsou důležitější a přesnější než TT a myslím že se nemáš čeho bát, ale taky myslím že možná je lepší amnio absolvovat jinak se do porodu utrápíš…
teda pokud ti jej doporučí, však uvidíš co ti řeknou na genetice
Příspěvek upraven 02.11.10 v 16:56
Vercicek, díky za odpověď a byla jsi i na tom screeningu? Jak ti dopadl ten? Já si nedovedu představit, že by drobkovi něco bylo, ještě když už cítím pohyby… Prý by se Down už poznal i z UTZ - hlavně ti Downi mají všichni nemocné srdíčka, tak i dle toho by to prý poznali a taky dle tvaru obličeje…
Gina108 píše:
V žádném případě bych nešla. Teď v pátek mám jít taky na genetickou konzultaci, ale kvůli sníženému hCG. Předpokládám, že mi genetik amnio ani nedoporučí, ale kdyby jo, tak nejdu. V tvém případě je amnio daleko rizikovější (následný potrat 1:200) než výsledné riziko Downa, tudíž bych nešla taky. Nejsem odborník, ale tipuju, že ti jej též genetik nedoporučí.Příspěvek upraven 02.11.10 v 16:55
Děkuju moc, přeju, aby ti vyšlo vše v pořádku
brala bys teda jako hlavní výsledek ten kobninovaný???
ahoj, eneer, NT testy maju spolahlivost 95%, tripple testy okolo 60%.
cize osobne by som verila NT testom, aj ked viem, ze na pohode to urcite neprida.
na AMC by som asi nesla, i ked som citala teraz, ze riziko potratu sa sice udava 0,6%, ale v skutocnosti je nizsie, lebo ta statistika sa robila davno, ked sa pri odbere este nepouzivalo take presne sono ako teraz.
je to na Tebe ako sa rozhodnes.
mam letacik o integrovanych testoch (NT+TT) a tam sa udava spolahlivost vysledku 98,5%.
Eneer, já bych nešla… Je to blbost, triply jsou víc nepřesné než přesné a naopak prvotrimestrální screening je nejdůležitější… To riziko amnia je fakt zbytečné…myslím, že i genetik ti potvrdí, že v tvém případě je to opravdu k ničemu…akorát se vystavíš riziku z amnia… Z.
merett píše:
myslím že první testy jsou důležitější a přesnější než TT a myslím že se nemáš čeho bát, ale taky myslím že možná je lepší amnio absolvovat jinak se do porodu utrápíš…teda pokud ti jej doporučí, však uvidíš co ti řeknou na genetice
To si taky myslím… já moc doufám, že vezmou v potaz ten celkový kombinovaný výsledek, který je negativní (1:2300) a amnio mi nedoporučí, ale Dr. říkal, že tady v Česku se dělá zbytečně moc amnií a pak je hodně zbytečných potratů a že je to pro ně byznys a proto do něj hodně holek tlačí, i když to není potřeba…
Eneer screening ve 12.týdnu dopadnul právě suprově
A je tedy prý přesnější, ač nehrazený pojišťovnou.. Ale přesto prostě ty pochybnosti byly
Šla jsem na odběr ve 21.týdnů, výsledky jsem měla o tři týdny později.. Ještě mi před odběrem dělali podrobný ultrazvuk a pak se mě ptali, jeslti chci podstoupit ten odběr a když už jsme tam jeli a byli s tím smířený, tak jsem šla..
soldi píše:
ahoj, eneer, NT testy maju spolahlivost 95%, tripple testy okolo 60%.cize osobne by som verila NT testom, aj ked viem, ze na pohode to urcite neprida.
na AMC by som asi nesla, i ked som citala teraz, ze riziko potratu sa sice udava 0,6%, ale v skutocnosti je nizsie, lebo ta statistika sa robila davno, ked sa pri odbere este nepouzivalo take presne sono ako teraz.
je to na Tebe ako sa rozhodnes.
mam letacik o integrovanych testoch (NT+TT) a tam sa udava spolahlivost vysledku 98,5%.
Ty čísla mluví za vše a i když tohle vím, stejně v člověku hlodá červík, taky věřím screeningu a triplům jsem nevěřila ani předtím, než jsem na ně šla, proto jsem se jich ani nebála… prostě věřím, že je vše OK, i když ten strach je tam pořád…
Eneer píše:merett píše:To si taky myslím… já moc doufám, že vezmou v potaz ten celkový kombinovaný výsledek, který je negativní (1:2300) a amnio mi nedoporučí, ale Dr. říkal, že tady v Česku se dělá zbytečně moc amnií a pak je hodně zbytečných potratů a že je to pro ně byznys a proto do něj hodně holek tlačí, i když to není potřeba…
myslím že první testy jsou důležitější a přesnější než TT a myslím že se nemáš čeho bát, ale taky myslím že možná je lepší amnio absolvovat jinak se do porodu utrápíš…teda pokud ti jej doporučí, však uvidíš co ti řeknou na genetice
moje sestřenice měla loni pozitivní TT na DS 1:47, první NT testy v pořádku až na nosní kůstku, kterou nenašli, a nakonec šla na amnio a narodila se jí zdravá holčička, myslím že nemáš proč se bát, ale raději prodiskutuj s genetikem a na velkým UTZ jak to vidí oni a i když ti to nikdo nezaručí na 100% budeš mít v hlavě víc jasno. Amnio není tak nebezpečné ale riziko to je, teď je otázka zda riskneš raději potrat po amniu a nebo riskneš případně postižené dítě…S tím ti žádná tady nepomůžeme, to si musíš rozhodnout sama…
Ziza píše:
Eneer, já bych nešla… Je to blbost, triply jsou víc nepřesné než přesné a naopak prvotrimestrální screening je nejdůležitější… To riziko amnia je fakt zbytečné…myslím, že i genetik ti potvrdí, že v tvém případě je to opravdu k ničemu…akorát se vystavíš riziku z amnia… Z.
Ziza, díky moc, tohle si taky myslím a slyšet to od dalších moc pomáhá…
vercicek píše:
Je fakt, že bych byla pro zrušení těch triple testů…
Naprosto souhlasím, při příštím těhu na žádný triply nepůjdu, mě byly ukradený, nebála jsem se jich, protože jsem si říkala, že dopadl screening skvěle a i když dopadne Triple špatně, nebudu to vůbec řešit, to jsem se ale přepočítala, člověka to vezme, i když ví, jak jsou nespolehlivý, akorát to člověka rozhodí…
Merett, kdybych nebyla na screeningu, tak o plodovce nepochybuji, ale vzhledem k těm výsledkům nevěřím, že je něco v nepořádku, nedovedu si představit, že bych kvůli amniu měla potratit, to raději opravdu risknu vzhledem k výsledkům NT+…
Příspěvek upraven 02.11.10 v 17:12