PPM a rodičovský příspěvek: Jak na sebe navazují?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
PPM a rodičovský příspěvek nevím si rady
Ahoj holky, mám z toho už nafouklou hlavu. Mám první miminko takže dělám toto poprvé. V těhotenství jsem byla na neschopence která mi skončila 4.4 a od 5.4 jsem pobírala materškou. Termín porodu sem měla 17.5 ale porodila sem 5.5. Teď sem byla na úřadě zažádat o rodičovský příspěvěk, ale když sem paní řekla že sem byla na neschopence tak mi řekla že musím do HK na Ossz s papírem “ započítatelné příjmy od zaměstnavatele “ že mě nemůže vydat rodičák že se jí to kříží nějak prej. Tak sem jela do HK a paní mi řekla že pobírám Peněžitou pomoc v mateřství která trvá 28 týdnů, že mi přišly peníze jednou už, a že o rodičák se žádá až po uplynutí těch 28 týdnů. Když sem tohle řekla sestřenici tak na mě koukala, že prej musim pobírat na dítě peníze. Holky já vám řeknu že vůbec nevim co mám dělat nedělat.
Nějaká dobrá duše co by poradila nebo vysvětlila jak to chodí? Paní na úřadě mi dnes řekla jen “ vše máte ok “ z ní sem se toho moc nedozvěděla ![]()
Děkuji moc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
A proč jsi si byla teď zadat o rodicak, vždy mateřská je 28 týdnu takže cca do 5 měsíce dítěte. Ještě máš mraky času.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vanesskaa00 píše: Více
vždyt budeš pobírat mateřskou ještě těch 28 týdnů rodičák se čerpá až se vyčerpe mateřská
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejdříve je mateřská, když máš na ni nárok a po jejím skončení je rodičovský příspěvek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše: Více
No přesně, ja to mela tak, ze do 14.2. jsem měla mateřskou a teprve v tom únoru jsem šla řešit rodicak, protože jsem ho pobirala od března. Paní na sociálce mi to vysvětlila tak, ze v únoru za mě platil ještě soc. a zdrav. zamestnavatel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 Jak řikám, v tomhle se nevyznám a mám první miminko
Ale teď už to chápu, děkuju ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vanesskaa00 píše: Více
No tak nejdřív máš 28 týdnu mateřskou a až tak cca měsíc před koncem si požádej o rodicovsky příspěvek. Pokud ti trvá pracovní smlouva tak si ještě v práci před koncem mateřské požádej o čerpání řádné dovolené a pak rodičovskou dovolenou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vanesskaa00 ještě pokud jsi zaměstnaná tak ti vznikne za dobu mateřské nárok na řádnou dovolenou takže pak někdy před koncem mateřské se musíš domluvit v práci na jejím čerpání a posleze o rodičovskou dovolenou. (Žádá se většinou najednou o oboje) Na to nezapomeň, protože to není automatické a když nepodas tu žádost tak po tobě teoreticky můžou chtít abys nastoupila do práce po těch cca 5 mesicich
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
O rodicak zadas, az kdyz ta mateřská skončí, nelze pobírat obojí najednou. Mateřská trvá 28 tydnu, tak si spocitej, kdy ti konci a pak zadej o rodicak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ta matersk, co ti teď chodí každý měsíc na účet, to nejsou peníze? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak píšou holky, RP se řeší až před koncem pobírání PPM. Mně to končilo na začátku února a žádala jsem na konci prosince. Takže tak měsíc před koncem pobírání PPM.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ugluk Ano, ale já myslela že MD je jen do narození dítětě a pak se zruší a žádá se o RD. Nebo tak mi to řekla sestřenka že to tak měla ona
Proto sem se tu ptala, mám první miminko takže tohle všechno řeším poprvé…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit