PPM na druhé dítě
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
PPM na druhé dítě
Dobrý večer, možná už tohle téma zde je, ale vzhledem k tomu, že se to pořád mění, dovoluji se zeptat znovu.
dceři je 28 měs. před jejím narozením jsem pracovala a měla slušný plat. v jejích 17ti měs jsem se vrátila do práce, ale jen na 1/2 úvazek, který mám dosud. RP jsem měla dvouletý.
jde mi o to, že kdybych nyní znovu otěhotněla, budu pobírat PPM z nynějšího platu, který je logicky o dost nižší (ale úvazek, nyní již 2/3, v dohledné době zvyšovat nechci) nebo je nějaká lhůta, do které se třeba musím vejít, abych pobírala původní PPM? plete se mi něco se čtyřmi lety věku dítěte, ale nevím…
btw. nejsem nějaký notorický pobírač dávek, ale mrzelo by mě, kdybych pak přišla na to, že stačilo třeba otěhotnět o měsíc dřív a bylo by to jinak…
všem moc děkuji za odpovědi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@michaela1808 Ano, jsou to 4 roky věku dítka a je potřeba do té doby nastoupit na PPM a musí trvat stále ta samá smlouva ![]()
PS: a v tomhle se nic od roku 2009 neměnilo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud nastouopíš na MD do 4 let věku, tak buddeš mít stejnou jak předtím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@slavuska1 píše:
Pokud nastouopíš na MD do 4 let věku, tak buddeš mít stejnou jak předtím
Jojo, nebo tedy úplně přesně se porovná aktuální plat s tím před první mateřskou a pro výpočet se použije ten vyšší, ale souhlasím s tím, že v případě zakladatelky to bude znamenat, že se jí bude počítat ze stejného platu jako ta první. Vlastní mateřská být stejná nemusí, protože se každý rok mění redukční hranice, tak by měla vyjít o pár korun vyšší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj Jani, moc děkuji, myslela jsem si to.
a to, že se nic nezměnilo mě docela překvapuje, neboť za dobu trvání mého těhu a RD se v těchto věcech, mám pocit, změnilo snad vše
, obdivuji Tě, že máš sílu to vše pečlivě sledovat.
smlouva by byla ta samá, takže musím nastoupit na MD ještě než budou malé čtyři roky, přesněji aspoň těch 6 týdnů před dovršením čtyř let, chápu to správně?!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@michaela1808 Nene, nemusí to být 6 týdnů před narozeninami, stačí mít nástup na PPM do 4 let věku předchozího dítka, porodit klidně můžeš až po ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, můžu se přídat taky s dotazem? Jsem na 3 leté RD, končí mi 11/2013. Asi jsem znovu těhotná, takže přemýlším, co by, kdyby… Nastoupit do práce bych měla ve 12/13 a případný termín porodu 5/2014 (holčičce bude v tu dobu 3,5roku). Je šance na PPM? Co by bylo po fin. stránce lepší, zůstat na RD do 4 let věku dítěte (pokud by zaměstnavatel souhlasil), nebo nastoupit na pár měsíců do práce (cca 4 měs.) nebo je to jedno? Díky moc… Jo a prac. smlouvu mám na dobu neurčitou, během RD jsem nepracovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@irenamich Tak finančně je rozhodně lepší nastoupit do práce, budeš mít cca 3-4 měsíce plat místo ničeho a co se PPM týká, tak buď bude stejná jako ta první nebo vyšší, pokud bys teď měla v práci vyšší plat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@irenamich píše:
Ahoj, můžu se přídat taky s dotazem? Jsem na 3 leté RD, končí mi 11/2013. Asi jsem znovu těhotná, takže přemýlším, co by, kdyby… Nastoupit do práce bych měla ve 12/13 a případný termín porodu 5/2014 (holčičce bude v tu dobu 3,5roku). Je šance na PPM? Co by bylo po fin. stránce lepší, zůstat na RD do 4 let věku dítěte (pokud by zaměstnavatel souhlasil), nebo nastoupit na pár měsíců do práce (cca 4 měs.) nebo je to jedno? Díky moc… Jo a prac. smlouvu mám na dobu neurčitou, během RD jsem nepracovala.
práce nebo neschopenka
ale hned oznámit, že jsi těhotná, než cokoliv začneš řešit, pak tě nemůžou případně vyhodit
a pak zase budeš pobírat tu samou PPM co u prvního ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@irenamich Tak finančně je rozhodně lepší nastoupit do práce, budeš mít cca 3-4 měsíce plat místo ničeho a co se PPM týká, tak buď bude stejná jako ta první nebo vyšší, pokud bys teď měla v práci vyšší plat.
Téda, kde se to dá všechno nastudovat? Děkuji za rychlou odezvu! Šlo mi o tu PPM hlavně, je mi jasné, že nastoupit do práce by bylo z fin. stránky lepší, protože jinak bych zůstala úplně bez koruny. Ale nastupovala bych cca v 4./5. měs. těh., což už je čas, kdy by to zaměstnavatel měl vědět a asi tím nebude nadšený (pokud tedy práce pro mě nějaká bude, schůzku máme za 2 týdny). A jít tam těhule na 4 měsíce, zároveň malá do jeslí (do školky se nedostala), takže pak bude nosit domů rýmy, virózy… a stejně bude muset někdo zůstávat doma (hlídací babičky jsou strašně daleko). No, taky už je mi 36, mám za sebou mimoděložní těh., takže možná I Dr. doporučí zůstat doma, ale to nevím, jak udělat, abych z toho nějakou korunu měla. Nastoupit do práce, tam nic neříct a po 2 týdnech si vzpomenout, že jsem vlastně těhotná a přijít s neschopenkou… To mi nepřijde moc košer. Vše samozřejmě za předpokladu, že tam nějaká práce pro mne bude. No prostě se uvidí po té první schůzce, jak to tam vypadá… Tak ještě jednou díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit