Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Taky mám špatnou zkušenost u druhého dítěte. Tam by doporučili odklad. Zpětne mohu říci, že jsme udělali dobře, že jsme odklad nedali, protože dítě nemělo jediný problém, má samé jedničky. Z toho důvodu se toho i trochu bojím. Ale to neznamená, že když si někoho vyberu (nikoho neznám, takže by to bylo jen dle doporučení někoho známého), že budu spokojená.
Další věc je, že paní učitelka je strašně fajn. Jsem s ní moc spokojená. Bohužel má nějaké zdravotní potíže. Teď odešla na neschopenku a nejspíš je to na delší dobu. Nevím, jak to budou ve škole řešit, koho budou mít a jaky vliv to bude mít na me dítě.
No u nas byl spis divny pristup uz od zacatku a zaver nam puvodne sdelili uz ve dverich, aniz by dite videli, jen se podivali na datum narozeni…ale byli jsme tam v dobe solidniho covidoveho silenstvi, treba to jen byla blba doba.
Nicmene uz jsem tam nesla a radeji hledala jine moznosti, nastesti jsou.
@Anonymní píše:
V případě potřeby? To je potřeba kdy?
pokud má dítě takové problémy, že je třeba řešit jinde, než v poradně. Máme třeba děti s PAS, které chodí do SPC, kde mají psychology, ale zároveň každý chodí ke klinickému psychologovi, pravidelně.
Bere se podle spádovosti, ale můžete jít i do soukromé. Ve druhé třídě se řeší SPU, v první třídě se vyčkává a pracuje se na tom, jakoby tam žádné dys nebylo(prostě víc se s dítětem trénuje apod.).Je to cca na 2 hodiny, ale třeba u nás to dělí do dvou návštěv. První návštěva je u psychologa, kde se dělá pár testů, aby se zjistilo, jak je na tom dítě s intelektem a při druhé návštěvě se testuje psaní, počítání apod. a už se tam pozoruje, zda dítě nemá nějaký problém. Rodič je u toho vždy před zahájením testu a pak po něm, kdy se řeší, jak to dopadlo.Ale doporučuji objednat až na jaro.Oni ty testy nemají rozdělené podle měsíců, prostě teď by dítě dostalo test na učivo celé druhé třídy a pokud to neumí(nějaké to umí, protože se rádo učí i doma),tak by výsledek mohl vyjít v podstatě falešně špatně(tedy nízký intelekt).Syna baví naštěstí matika, ale na začátku první třídy tam dostal příklady do 20(čekala jsem v čekárně a slyšela to).
@Fiveone prosím tě, odkud máš informaci, že v PPP testují děti dle učiva daného ročníku
???
@Anais Brno píše:
@Fiveone prosím tě, odkud máš informaci, že v PPP testují děti dle učiva daného ročníku???
To mě docela vyděsilo. Jak maji rozdělené ty testy? Podle věku? Takže pokud je mi 7, má jiné testy, než kdyz mu je 8? Jaké jsou ty hranice?
@Anonymní píše:
To mě docela vyděsilo. Jak maji rozdělené ty testy? Podle věku? Takže pokud je mi 7, má jiné testy, než kdyz mu je 8? Jaké jsou ty hranice?
Tak to není. Testy jsou samozřejmě standardizované podle podle věku, v mezích maximálně 6 měsíců. A nezkouší se z učiva. Testuje se úroveň v dané oblasti(zrakové vnímání, sluchové vnímání, grafomotorika a další) v porovnání s normou. Celá baterie se neukazuje veřejnosti ani rodičům.
Dítě má sice s sebou přinést sešity. Ale jen pro doplnění.
Každá škola má jiné ŠVP, výstupy se liší, sjednocují se ve 3.a 5. třídě a v PPP. nemohou znát celý ŠVP školy, odkud dítě přišlo.
@1Pears1 píše:
Tak to není. Testy jsou samozřejmě standardizované podle podle věku, v mezích maximálně 6 měsíců. A nezkouší se z učiva. Testuje se úroveň v dané oblasti(zrakové vnímání, sluchové vnímání, grafomotorika a další) v porovnání s normou. Celá baterie se neukazuje veřejnosti ani rodičům.Dítě má sice s sebou přinést sešity. Ale jen pro doplnění.
Každá škola má jiné ŠVP, výstupy se liší, sjednocují se ve 3.a 5. třídě a v PPP. nemohou znát celý ŠVP školy, odkud dítě přišlo.
No dle mého mají u nás připravené testy vždy pro konec daného ročníku. á tam se synem nebyla, ale slyšela sem každou otázku a ptát se dítěte, které teprve začalo chodit do první třídy, kolik je 8+6,to mi přijde zvláštní. Syn naštěstí matiku má rád. Intelekt mu vyšel v normě. Ale nějaké otázky mě dostaly. Pokud by mu vyšla retardace jen díky těžkým otázkám, asi bych trvala na přezkoušení z učiva, které se učí a ne z toho, co se teprve učit budou. A chodí do běžné školy, nejsou pozadu oproti ostatním. Učí se psát psacím, Počítají příklady do 6 a učí se už počítat bez pomoci prstů. Ale když tam byl, tak se neučili ani toto a psycholožka mu dávala otázky, na které zná dítě odpověď na konci první třídy. Ale tím, že z toho nevyšel nějak blbě, tak to neřešim. Ona dle mého nebyla na něj ani přípravená, protože původně se spletla a říkala, že nám zrovna dali odklad a já syna i přesto dala do první třídy. Ale odklad měl o rok dříve. Chtěla řešit návrat do přípravné třídy. Původně začala mluvit o testování školní zralosti, tak asi začala improvizovat.
@Anais Brno píše:
@Fiveone prosím tě, odkud máš informaci, že v PPP testují děti dle učiva daného ročníku???
No nevim jak to tam chodí, ale je zvláštní dítě testovat z něčeho, co se neučí.
@Fiveone ale v PPP neověřuji znalosti děti, my byli v listopadu první třídy, je konci druhé a nikdo ho tam ze školních znalostí nezkoušel.
Přesně jak píše @1Pears1 jde o standardizované testy…ne o zkoušení učiva. Určitě ti v PPP nedělají posouzení intelektu…
Podle toho co píšeš, PPP nebylo vůbec dobře připravené, řešit to, proč jste tam přišli…
@Anais Brno píše:
@Fiveone ale v PPP neověřuji znalosti děti, my byli v listopadu první třídy, je konci druhé a nikdo ho tam ze školních znalostí nezkoušel.
Přesně jak píše @1Pears1 jde o standardizované testy…ne o zkoušení učiva. Určitě ti v PPP nedělají posouzení intelektu…
Podle toho co píšeš, PPP nebylo vůbec dobře připravené, řešit to, proč jste tam přišli…
Byli jsme tam dvakrát, poprvé u psycholožky, která řešila intelekt a opravdu mu dávala i otázky z učiva, které ale budou teprve brát a pak u speciálního pedagoga, kde se řešilo, kde je problém a přišlo se na zkříženou lateralitu. Šli jsme tam s tím, že je probém se psaním, čtením a soustředěním. Speciální pedagog řekl, že u toho soustředění se prostě stává, že dítě nevydrží celých 45 minut a pak vymýšlí kraviny a bylo by lepší, kdyby celých 45 minut nedělal jednu věc. Pokud 45 minut budou jen psát ve třídě, tak si bude hrát ke konci místo psaní s tužkou a pak to nějak rychle naškrábe, protože už to nebude stíhat(to mi řekla učitelka, že se děje).
@Fiveone píše:
No nevim jak to tam chodí, ale je zvláštní dítě testovat z něčeho, co se neučí.
Podle mě jen zkoušela způsob a rozsah jeho myšlení. Je to stejný princip jako chtít po předškolákovi podepsat se, opsat nějaké slovo nebo ho rozložit na slabiky, případně hlásky, říct čím začíná nebo končí. Takové úkoly tam jsou taky, ale zkoušení to není.
Baterie v PPP mají přesný postup, pokud dítě nestačí, zkouší a vyhodnocuje se to kvalitativně, ale to je spíš v SPC.
Zrovna testů školní zralosti mohla vytáhnout několik, určitě zná některé už nazpaměť.
@1Pears1 píše:
Podle mě jen zkoušela způsob a rozsah jeho myšlení. Je to stejný princip jako chtít po předškolákovi podepsat se, opsat nějaké slovo nebo ho rozložit na slabiky, případně hlásky, říct čím začíná nebo končí. Takové úkoly tam jsou taky, ale zkoušení to není.Baterie v PPP mají přesný postup, pokud dítě nestačí, zkouší a vyhodnocuje se to kvalitativně, ale to je spíš v SPC.
Zrovna testů školní zralosti mohla vytáhnout několik, určitě zná některé už nazpaměť.
Je to možné, ona sama říkala, že mu bude dávat úkoly a že budou čím dál těžší a že se uvidí, co zvládne.,ale asi jsem nečekala, že se dostanou až k takovým úkolům. Takže začal předmatematickými představami a dostal se k příkladům do 20(víc nedal).Ale vyšetření u kterého se řešilo psaní apod. dělal speciální pedagog.Ten zjistil zkříženou lateralitu.
Nevím proč by se v PPP nemohli ptát na těžší otázky, než co odpovídají věku. Kdyby chtěli třeba zjistit matematické nadání, tak jim nepomůže ptát se jen na příklady do 20, když dítě třeba umí násobit a počítat s tojcifernými čísly. To samé v ostatních směrech. Určitě to, že dítě neumí odpovědět na příliš těžkou otázku neberou, že je to špatně. Prostě zkouší rozsah.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
A jak jste dopadli?