Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Otazek je dost
Do klasicke PPP berou podle prislusnosti, my se snazili vloni dostat jinam, protoze jsme meli spatnou zkusenost z posudku pred nastupem do skoly, ale nevzali nas. Sli jsme pak na radu ucitelky do SPC. Jestli to jde k nekomu konkretnimu netusim…nase prislusna ma formular na netu, ktery vyplnis, a oni ti daji termin.
Ve druhe tride proto, ze uz maji za sebou adaptacni rok a zacinaji se projevovat pripadne poruchy v uceni. Rozdil ve veki bude, pokud je dite nevyzrale, pokud ma nejakou poruchu typu dys…, tak asi spis ne.
My byli uz pred skolou, bylo to docela dlouhe, rodic byl jen na zacatku, co presne zkoumali se uz mozna u skolnich lisi, ale bude to asi porad kolem stejnych veci - grafomotorika, sluchove a zrakove vnimani, mozna slovni analyza, synteza apod…pocitam, ze skolak jim tam bude i cist, psat a pocitat.
My byli jednorazove a dostali jsme doporuceni, co trenovat, ale zjevne tam byli i deti, co chodi pravidelne - jen co jsem vypozorovala pri cekani. Ja si radeji nasla nekoho na pomoc soukrome, ale to proste mohla byt smula na cloveka nebo muj pocit.
Profik by si mel poradit s ruznymi typmi deti, ze je dite nesmely introvert pozna hned, a ma tomu prizpusobit komunikaci, aby dostal potrebne informace. Maji nejake „objektivni“ bodovaci skaly atd, ale jak moc to dokaze ovlivnit individualni rozpolozeni, to netusim.
Doporucenim z PPP se skola ridit musi. Formalne urcite…jestli budou ochotni pristoupit na neco jineho na zadost rodicu, to je asi ve hvezdach. Ja jako ucitel bych si to nelajzla.
Psychologicke vysetreni byva u tohoto typu poruch soucasti diagnostiky, aspon my ho meli.
O predchozi vyvoj se zajimali v dotazniku, co jsme vyplnovali predem, a pak asi v ramci toho uvodniho rozhovoru.
Opravdu se nedá obecně říct, že se posílá nejvíc druháci. U nás to jsou spíš třeťáci. Trojka je hodně náročná.
Pokud poradna stanoví nějaká podpůrná opatření, tak se chodí pravidelně. U nás to je jednou za 1-2 roky.
PPP by opravdu měla být spádová, protože jezdí i na návštěvu do školy, mají tam víc dětí, je to jednodušší.
Dítě tam je samo.
V PPP se zajímají u nás o vše. Od porodu po vývoj.
Když to tak vnímají, tak doporučí, kam se dal obrátit.
Tak poradna miva sveho psychologa nebo ne? A jen v pripade potreby se posila dite ke klinickemu psychologovi. Toho si muzes vybrat, ale nejsou.
@Anonymní píše:
Paní učitelka mě se synem posílá do PPP. Chtěla jsem se zeptat na nějaké informace. Nějaké informace jsem dostala, ale nevím, zda jsou pravdivé.Mohu se objednat kamkoliv, mohu k někomu konkrétnímu? Bylo mi řečeno, že se musím objednat podle spádovosti školy. Pokud už dítě v PPP bylo, musí jít tam, kde bylo nebo to není nutné?
Už jsem častěji narazila na informaci, ze často tam konci druhaci. Z jakého je to důvodu? Problemy se projevují v tom věku? V jakém věku jste byli v poradně? Má vliv třeba rozdíl půl roku?
Co se v poradně dělá? Předpokládám, že rodič u toho není. Na jak dlouho to je?
Jak je to s tím, že třeba dítě nebude chtít úplně spolupracovat? Moje dítě je introvert s špatně si zvyká. Může to ovlivnit jeho výsledky? Může stejně dítě u dvou různých lidí dopadnout jinak?
Chodí se do poradny potom pravidelně nebo je to jednorázova záležitost? Bylo třeba v druhé třídě vše v pořádku a později zjistili nějaký problém?
Výsledky z poradny se musí předat učitelce nebo je to na rodiči, co chce a nechce? Pokud dítě dostane úlevy, musí se tím učitelka řídit? Lze s učitelkou dohodnout, pokud rodič úlevy nechce, tak je nedělat - pokud to dítě bude zvládat?
Bylo mi řečeno, že poradna posílá děti na vyšetření k psychologovi/psychiatrovi - teď si nejsem přesně jista. Je to pravda? Jdou tam všechny děti nebo jen některé z nějakého konkrétního důvodu?
Zajímají se v poradně o to, co konkrétně se s dítětem do té doby dělali, cvicilo? Bylo mi řečeno, že tady ne.
Dítě má psychomotorický neklid a poruchu pozornosti.
V první třídě se děti do poradny neposílají, protože se očekává, že děti potřebují delší čas na adaptaci ve škole nebo že potřebují prostě dozrát. Když problémy přetrvávají i ve druhé třídě, je zřejmé, že adaptací nebo nezralostí problém nevznikl a je potřeba dítě vyšetřit.
Tak jedno po druhém ![]()
PPP jsou dle spádovosti, pak případně dle volného místa. My máme v Plzni dvě, o kterých vím, jedna je vysloveně spádová pro naši školu, tam mě vezmou i kdyby měli narváno, ale mohla sem si vybrat i tu druhou.
Druháci, podle mě spíš tedy třeťáci tam končí proto, že tam se začne projevovat to, že to není jen o delší adaptaci, kdy v první třídě dítko trochu nestíhá, ale pořád se počítá, že se může dohnat. Když i ve druhé přetrvávají potíže (třeba se čtením, psaním, objevují se základní chyby jako háčky, čárky, záměna písmenek, nebo potíže v matice), tak se pak na konci druhé může dávat doporučení (my nakonec šli na začátku třetí).
Podle mé zkušenosti - přišli jsme na smluvenou schůzku, krátce pohovořili, pak si tam syna nechali a my s ex šli asi na dvě hodiny pryč. Během té doby spec. pedagožka zkoumala jak čte, chápe text, počítá, dávala mu různé úkoly, nic dramatického. I ta případná nespolupráce je pro ní jistá známka.
Pak byl cca hodinový pohovor s námi rodiči, kdy tam zase nebyl syn (byl na chodbě s mobilem v ruce
). Nějakej základní výstup jsme dostali hned. Pak bylo druhé kolečko, objednání v té samé PPP k psycholožce, která ho zkoumala podobně jako ta první, ale víc z pohledu právě psychologie než z pohledu různých dys. Opět potom rozhovor i s námi rodiči bez dítěte.
Asi za měsíc jsme si šli vyzvednout zprávu s tím, že jedna zpráva se dává rodiči, druhá se posílá do školy. Nemusí být nutně stejná.
Učitelé jsou povinni se doporučením řídit, náš učitel se s námi pak sešel a mluvili jsme o tom, jaký on má plán na základě té zprávy, jestli s tím takhle souhlasíme, jaká bude i od nás potřeba spolupráce. Pak učitel řekl, a my se s ním shodli, že jeho dyslexie není nijak dramatická, takže úlevy mít bude, ale ne vždy, že občas zkusí ťuknout plný diktát a uvidíme, jak mu to půjde. Je fakt, že během čtvrté třídy se hodně srovnal s ostatními, a i když mu občas třeba dá o větu méně v diktátu, aby měl čas na kontrolu, doplňovačky a podobně má stejné jako spolužáci, tak se pohybuje mezi 1-2
Je fakt šikovnej.
Další schůzka za dva roky.
Po setkání se spec. pedagogem může být ještě druhá schůzka v rámci PPP s jejich psychologem, kde se dělá jen takový základní rozstřel, není třeba se toho bát, dítko nikdo nenálepkuje. V případě odhalení větších potíží mohou poslat dítko do další péče psychologovi mimo PPP.
V poradně se samozřejmě rodičů ptají, jaký na problém dítka mají názor, jestli a jak s ním pracují. Ale není to o tom, že bys „dostala vynadáno“, jako spíš o tom, jestli a jak třeba některé postupy fungují nebo nefungují, co ti můžou poradit, třeba nějakou literaturu, pracovní listy, my dostali i odkaz na nějaké cvičení „včelka“, které je určeno pro dys-děti.
My jsme byli s dcerou ve druhé třídě v poradně. U nás to bylo tak, že škola poslala podklady do poradny u nás ve městě a oni mi z poradny sami volali, abychom se domluvili na termínu. Bylo to jako klasicky ve škole od 8h do 11:30. Já u toho nebyla. Vyšetření se skládalo ze dvou části. Takové ty běžné školní dovednosti co by měl druhák zvládat. A psychologická část z jejich psycholožkou. Tam dělali příklady zaměřné na logické uvažování. Když jsem dceru přišla vyzdvednout tak jsme si sedli a všechno mi ukázali a řekli k čemu dospěli. U nás se žádná porucha nepotvrdila. Dostali jsme nějaká doporučení a domluvili jsme se, že výsledky zašlou zpět do školy. Podepsala jsem to, že jsem byla seznámena. A asi po týdnu jsem do šla ještě podepsat do školy.
@hanka.br. tak bych řekla, že pravidlem bude, že do PPP nebo SPC dítě jde, kdykoli je potřeba, nehledě na ročník.
Syna mi i přes předškolní posouzení pro nástup do školy, poslali do školy nezralého.
Vyšetření jeho deficity nezjistily, takže jsem do SPC šli ještě v prvním pololetí první třídy. Čím dříve rodič dostane doporučení jak pracovat a vypracují se podpůrné opatření tím líp…
@vokishka píše:
Tak poradna miva sveho psychologa nebo ne? A jen v pripade potreby se posila dite ke klinickemu psychologovi. Toho si muzes vybrat, ale nejsou.
Ne jen jednoho, několik, PPP je psychologů plná ![]()
Všechny dámy, co vyšetřují děti, jsou psycholožky. Ke klinikovi (ať už je to klinický psycholog nebo psychiatr) se posílá, když se zjistí problém, který by měl řešit klinik.
V DRUHÉ TŘÍDĚ SE NEJDŘÍVE ZJISTÍ SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ, TO VÍM, PROTOŽE JSEM SE TAM SNAŽILA NACPAT DŘÍV a bylo to prý moc brzy, sorry za caps
@beruska9 píše:
Otazek je dostDo klasicke PPP berou podle prislusnosti, my se snazili vloni dostat jinam, protoze jsme meli spatnou zkusenost z posudku pred nastupem do skoly,ale nevzali nas. Sli jsme pak na radu ucitelky do SPC. Jestli to jde k nekomu konkretnimu netusim…nase prislusna ma formular na netu, ktery vyplnis, a oni ti daji termin.
Ve druhe tride proto, ze uz maji za sebou adaptacni rok a zacinaji se projevovat pripadne poruchy v uceni. Rozdil ve veki bude, pokud je dite nevyzrale, pokud ma nejakou poruchu typu dys…, tak asi spis ne.
My byli uz pred skolou, bylo to docela dlouhe, rodic byl jen na zacatku, co presne zkoumali se uz mozna u skolnich lisi, ale bude to asi porad kolem stejnych veci - grafomotorika, sluchove a zrakove vnimani, mozna slovni analyza, synteza apod…pocitam, ze skolak jim tam bude i cist, psat a pocitat.
My byli jednorazove a dostali jsme doporuceni, co trenovat, ale zjevne tam byli i deti, co chodi pravidelne - jen co jsem vypozorovala pri cekani. Ja si radeji nasla nekoho na pomoc soukrome, ale to proste mohla byt smula na cloveka nebo muj pocit.
Profik by si mel poradit s ruznymi typmi deti, ze je dite nesmely introvert pozna hned, a ma tomu prizpusobit komunikaci, aby dostal potrebne informace. Maji nejake „objektivni“ bodovaci skaly atd, ale jak moc to dokaze ovlivnit individualni rozpolozeni, to netusim.
Doporucenim z PPP se skola ridit musi. Formalne urcite…jestli budou ochotni pristoupit na neco jineho na zadost rodicu, to je asi ve hvezdach. Ja jako ucitel bych si to nelajzla.
Psychologicke vysetreni byva u tohoto typu poruch soucasti diagnostiky, aspon my ho meli.
O predchozi vyvoj se zajimali v dotazniku, co jsme vyplnovali predem, a pak asi v ramci toho uvodniho rozhovoru.
Taky mám špatnou zkušenost u druhého dítěte. Tam by doporučili odklad. Zpětne mohu říci, že jsme udělali dobře, že jsme odklad nedali, protože dítě nemělo jediný problém, má samé jedničky. Z toho důvodu se toho i trochu bojím. Ale to neznamená, že když si někoho vyberu (nikoho neznám, takže by to bylo jen dle doporučení někoho známého), že budu spokojená.
Další věc je, že paní učitelka je strašně fajn. Jsem s ní moc spokojená. Bohužel má nějaké zdravotní potíže. Teď odešla na neschopenku a nejspíš je to na delší dobu. Nevím, jak to budou ve škole řešit, koho budou mít a jaky vliv to bude mít na me dítě.
@vokishka píše:
V případě potřeby? To je potřeba kdy?
@hanka.br. píše:
V první třídě se děti do poradny neposílají, protože se očekává, že děti potřebují delší čas na adaptaci ve škole nebo že potřebují prostě dozrát. Když problémy přetrvávají i ve druhé třídě, je zřejmé, že adaptací nebo nezralostí problém nevznikl a jepotřeba dítě vyšetřit.
Treba to může být nezralosti a třeba by pomohl odklad? ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
Tak jedno po druhém![]()
PPP jsou dle spádovosti, pak případně dle volného místa. My máme v Plzni dvě, o kterých vím, jedna je vysloveně spádová pro naši školu, tam mě vezmou i kdyby měli narváno, ale mohla sem si vybrat i tu druhou.
Druháci, podle mě spíš tedy třeťáci tam končí proto, že tam se začne projevovat to, že to není jen o delší adaptaci, kdy v první třídě dítko trochu nestíhá, ale pořád se počítá, že se může dohnat. Když i ve druhé přetrvávají potíže (třeba se čtením, psaním, objevují se základní chyby jako háčky, čárky, záměna písmenek, nebo potíže v matice), tak se pak na konci druhé může dávat doporučení (my nakonec šli na začátku třetí).
Podle mé zkušenosti - přišli jsme na smluvenou schůzku, krátce pohovořili, pak si tam syna nechali a my s ex šli asi na dvě hodiny pryč. Během té doby spec. pedagožka zkoumala jak čte, chápe text, počítá, dávala mu různé úkoly, nic dramatického. I ta případná nespolupráce je pro ní jistá známka.
Pak byl cca hodinový pohovor s námi rodiči, kdy tam zase nebyl syn (byl na chodbě s mobilem v ruce). Nějakej základní výstup jsme dostali hned. Pak bylo druhé kolečko, objednání v té samé PPP k psycholožce, která ho zkoumala podobně jako ta první, ale víc z pohledu právě psychologie než z pohledu různých dys. Opět potom rozhovor i s námi rodiči bez dítěte.
Asi za měsíc jsme si šli vyzvednout zprávu s tím, že jedna zpráva se dává rodiči, druhá se posílá do školy. Nemusí být nutně stejná.Učitelé jsou povinni se doporučením řídit, náš učitel se s námi pak sešel a mluvili jsme o tom, jaký on má plán na základě té zprávy, jestli s tím takhle souhlasíme, jaká bude i od nás potřeba spolupráce. Pak učitel řekl, a my se s ním shodli, že jeho dyslexie není nijak dramatická, takže úlevy mít bude, ale ne vždy, že občas zkusí ťuknout plný diktát a uvidíme, jak mu to půjde. Je fakt, že během čtvrté třídy se hodně srovnal s ostatními, a i když mu občas třeba dá o větu méně v diktátu, aby měl čas na kontrolu, doplňovačky a podobně má stejné jako spolužáci, tak se pohybuje mezi 1-2
Je fakt šikovnej.
Další schůzka za dva roky.Po setkání se spec. pedagogem může být ještě druhá schůzka v rámci PPP s jejich psychologem, kde se dělá jen takový základní rozstřel, není třeba se toho bát, dítko nikdo nenálepkuje. V případě odhalení větších potíží mohou poslat dítko do další péče psychologovi mimo PPP.
V poradně se samozřejmě rodičů ptají, jaký na problém dítka mají názor, jestli a jak s ním pracují. Ale není to o tom, že bys „dostala vynadáno“, jako spíš o tom, jestli a jak třeba některé postupy fungují nebo nefungují, co ti můžou poradit, třeba nějakou literaturu, pracovní listy, my dostali i odkaz na nějaké cvičení „včelka“, které je určeno pro dys-děti.
To je super.
@Anonymní píše:
Treba to může být nezralosti a třeba by pomohl odklad?
Myslíš jako vrátit do školky? No tak to už musí být ale extrémní potíže ve všech oblastech, to se samozřejmě řeší během prvního pololetí, ale není předmětem téhle diskuze.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Paní učitelka mě se synem posílá do PPP. Chtěla jsem se zeptat na nějaké informace. Nějaké informace jsem dostala, ale nevím, zda jsou pravdivé.
Mohu se objednat kamkoliv, mohu k někomu konkrétnímu? Bylo mi řečeno, že se musím objednat podle spádovosti školy. Pokud už dítě v PPP bylo, musí jít tam, kde bylo nebo to není nutné?
Už jsem častěji narazila na informaci, ze často tam konci druhaci. Z jakého je to důvodu? Problemy se projevují v tom věku? V jakém věku jste byli v poradně? Má vliv třeba rozdíl půl roku?
Co se v poradně dělá? Předpokládám, že rodič u toho není. Na jak dlouho to je?
Jak je to s tím, že třeba dítě nebude chtít úplně spolupracovat? Moje dítě je introvert s špatně si zvyká. Může to ovlivnit jeho výsledky? Může stejně dítě u dvou různých lidí dopadnout jinak?
Chodí se do poradny potom pravidelně nebo je to jednorázova záležitost? Bylo třeba v druhé třídě vše v pořádku a později zjistili nějaký problém?
Výsledky z poradny se musí předat učitelce nebo je to na rodiči, co chce a nechce? Pokud dítě dostane úlevy, musí se tím učitelka řídit? Lze s učitelkou dohodnout, pokud rodič úlevy nechce, tak je nedělat - pokud to dítě bude zvládat?
Bylo mi řečeno, že poradna posílá děti na vyšetření k psychologovi/psychiatrovi - teď si nejsem přesně jista. Je to pravda? Jdou tam všechny děti nebo jen některé z nějakého konkrétního důvodu?
Zajímají se v poradně o to, co konkrétně se s dítětem do té doby dělali, cvicilo? Bylo mi řečeno, že tady ne.
Dítě má psychomotorický neklid a poruchu pozornosti.