Také u Vás tolik propadají?

Anonymní
5.12.22 15:57

Také u Vás tolik propadají?

Chtěla bych se zeptat hlavně učitelek základních škol, nebo těch, co mají informace…Když už je tu inkluze, tak jednou z příčin jejího vzniku byla skutečnost, že mnoho romských žáků končilo ve zvláštních školách. Budu konkrétní, na škole, kde učím, to kolegyně roztřídily už na prvním stupni, kdo nezvládal ( nejen Romové), zamířil si to na místní zvláštní, dnes speciální školu. Takže na druhý stupeň moc romských žáků nedošlo. Nyní je situace taková, že tedy na druhý stupeň dojdou, protože je poradna nepustí jinam, ale základní vzdělání ukončí bez pětek tak jeden z deseti. Kromě problémů s docházkou a nechuti k učení, jich mnoho končí v sedmé nebo osmé třídě, protože propadají. Zrovna letošní školní rok mají končit mimo jiné čtyři Romové a ani jeden nepůjde bez pětek. Tři v osmé a jeden ze sedmé třídy. Máte stejnou zkušenost? Nebo jsme jen my moc přísní???
Díky za odpovědi. Pište prosím anonymně, na učitelském webu tuhle otázku ze zjevných důvodů takto otevřeně položit nemůžu…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1389
5.12.22 16:58

S dovolenim si pockam na odpovedi. Spolupracuji s jednou neziskovkou zamerenou mj. na vzdelavani, jeji vedouci mi vypravela svoje zkusenosti s inkluzi (velmi negativni), tak mne zajima, jak je to jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.12.22 17:00

Taky mi šli věkem, učím na prvním stupni. Propadli hned v jedničce. V páté třídě nedají 2+4… Bohužel, no. Ale propadli by i kdyby byli třeba fialoví. Prostě umíš, neumíš. Oni neuměli a pravděpodobně umět nikdy nebudou. Čekám, že příští rok budou děvčata těhotná… :nevim: ja se fakt snažila. Víc už udělat nedokážu.

• Citovat
  • Upravit
3890
5.12.22 17:03

Učila jsem ve škole, kde byly děti ze složitých rodin a propadnout tam bylo docela obvyklé. Nebyly ale romské, prostě jenom z rodin, kde byly exekuce, věčné stěhování, často OMJ, často rodiče nepříliš chytří… Takové děti to prostě nemají kde nabrat, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
5.12.22 17:12

Nevim jestli ti to pomůže udělat si obrázek. Ale roky jsem žila v té komunitě. Bejvalej měl 6 sourozenců. Děti dvou nejstarších byly už dospělé. Tam byly jiné problémy(drogy, automaty, násilí).Třetí měl část dospělých a poslední byl školák. Chodil do zvláštní a z ní pak nikam nešel(myslím dvouletý obor apod.).Pak byl bejvalej, ten měl z předchozího vztahu syna, který chodil na základní školu, vychodil ji celou a šel na učňák(na kuchaře).Pátý si našel ženu, která měla 3 děti a spolu měli další 4.Část chodila na zvláštní, část propadla(převážně na prvním stupni-dva v první třídě) a jen jedna(zatím) vychodila celou základku a vypadá to, že ze všech dětí se to podaří pouze 2.Z toho ta, co jí vychodila nešla na střední, ale našla si chlapa a má dítě. Předposlední z bratrů má 4 holky. Všechny chodí na základní školu, ani jedna nepropadá. Nejvíce ze všech bratrů se věnují dětem, opravdu se s nimi učí apod..Nejmladší je feťák, má dvě děti, které mu byly odebrané. Takže ze všech neteří a synovců bejvalého jich opravdu minimum dochodilo základku a na střední šel vlastně jen jeho syn(zatím, někteří jsou ještě malí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.12.22 17:18

Děkuji vám za odpovědi…takže jen a pouze bílé vrány dokončí ZŠ, jdou i dále a hrstka jich získá výuční list, nebo maturitu. Na ty hodiny doučování, co se do nich investují už na prvním stupni dojede lenost, která přikvačí s pubertou na druhém stupni a je vymalováno…

• Citovat
  • Upravit
6822
5.12.22 17:21

Učitelé velmi obdivuji a mají u mě obrovský respekt. S inkluzí nechápu doteď. Dřív to bylo běžné, že pokud dítě nezvládalo školu, tak se přemístilo. Známá pracuje v neziskovce a vyprávěla, jak dítě v páté třídě neumí sčítat odčítat, ale chodí stále na základku. Teď ve třídě jsou ukrajinci, kteří neumí česky, takže učitelka ještě mimo jiné musí ukazovat rukama dítěti, co po něm vlastně chce… Musí to být pakárna a přijde mi, že jsou na tom biti naše děti a učitelky šílí. Nemám nic proti začleňování cizinců, ale mrzí mě, že se jim neudělá nějaká škola přímo pro ně s ukrajinskou učitelkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
5.12.22 17:35
@Anonymní píše:
Děkuji vám za odpovědi…takže jen a pouze bílé vrány dokončí ZŠ, jdou i dále a hrstka jich získá výuční list, nebo maturitu. Na ty hodiny doučování, co se do nich investují už na prvním stupni dojede lenost, která přikvačí s pubertou na druhém stupni a je vymalováno…

Myslím, že v tom hodně dělá myšlení rodičů. Třeba ten bratr bejvalýho, který má 4 holky je vyučený, jeho žena taky a chtějí mít i něco z dětí, věnují se jim. A ty holky zvládají tak bez problému základku, protože co nechápou, tak jim doma někdo vysvětlí. Ale pak je třeba ten pátý bratr, který vyšel ze 7. třídy zvláštní školy, jeho žena má sice dokončenou základku, ale co dělají děti, tak jí je úplně jedno. Přijdou ze školy, seknou s taškou, jdou ven, přijdou až večer, nikdo se s nimi neučí a tak pokud nikdo nemá intelekt na to, aby mu stačilo pochytit učivo ve škole, tak tu základku prostě nevychodí. Ze sedmi dětí, které má, tak to vypadá, že jen dvě se nepotřebují učit a z toho jedno se rozhodlo nejít na střední. Pokud mají rodiče takoví přístup, tak je jasné, že tam bude dost propadlíků. Oni celkově uvažují trochu jinak. V létě nechají klidně práci, aby mohli do lesa na borůvky a byly peníze hned(následně chodí i na žaludy apod.),ale nedochází jim, že se jim to nevyplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6822
5.12.22 17:42

@Fiveone Přitom mi přijde, že momentálně škola a různé neziskovky se snaží právě dětem hlavně z vyloučených skupin pomáhat. Snad v každém městě je nějaký klub, který nabízí dětem zdarma doučování, aktivity, udělají s nimi úkoly a rodiče prakticky nemusí nic. Stačilo by je tam jen posílat. Aktuálně i několik škol v našem městě rozjelo projekt na podporu doučování. To za mě nebylo. Takže i ty méně chytré děti, které nemají oporu v rodině, že jsou sami hloupí, mají možnost být chytří. Stačilo by pouze do těch klubů docházet. Ale to by museli zatlačit rodiče a ty na to kašlou a nechají děti raději propadnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
5.12.22 17:48
@Anonymní píše:

Ale třeba znám někoho z organizace, kdo řeší doučování a tam to myslím marné neni.Ty děti které jsem potkala, tak se opravdu snaží rodiče je dovedou alespoň na učňák. Ale to jsou často rodiče, kteří základní školu nemají dokončenou, takže to nedokážou dětem vysvětlit, ale záleží jim na jejich budoucnosti. Pokud někdo neřeší, co bude s jeho dítětem, tak mu ani nedomlouvá doučování. Pak je otázka, zda budou dítě ale podporovat i ve studiu. Někteří dávají přednost nástupu do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
5.12.22 17:51
@vejilka píše:
@Fiveone Přitom mi přijde, že momentálně škola a různé neziskovky se snaží právě dětem hlavně z vyloučených skupin pomáhat. Snad v každém městě je nějaký klub, který nabízí dětem zdarma doučování, aktivity, udělají s nimi úkoly a rodiče prakticky nemusí nic. Stačilo by je tam jen posílat. Aktuálně i několik škol v našem městě rozjelo projekt na podporu doučování. To za mě nebylo. Takže i ty méně chytré děti, které nemají oporu v rodině, že jsou sami hloupí, mají možnost být chytří. Stačilo by pouze do těch klubů docházet. Ale to by museli zatlačit rodiče a ty na to kašlou a nechají děti raději propadnout.

Jenže to by pro to někteří museli něco udělat a to se jim nechce. Například jedna organizace zaplatila v létě jednomu dítěti tábor, sehnala mu spacák a další věci. Na rodičích bylo pouze dopravit dítě na tábor. Ani to se jim nechtělo pro to dítě udělat a tak dítě na tábor nejelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.12.22 18:12

U nás na praktické základní škole jsou. Jede se tam na minimální výstupy. Nějak zvládají. Jsou tam jiné vážnější problémy než školní neúspěch a propadání.
V SPC se to vždy nějak namašlí, aby mohli tam. Stačí hraniční pásmo sníženého intelektu v kombinaci s nepodnětným prostředím. Oni tam sami chtějí, že je to lehké škola, řeknou si to mezi sebou :mrgreen:

Jsme za to rádi. Díky tomu mám já a ostatní rodiče možnost vybrat svým šikovným dětem školu, kde se inkluze téměř nevyskytuje, maximálně pár dětí s lehkým SPU, asistentů minimum. Problém je, pokud dostane oprávněné doporučení na praktickou základní školu nějaké bílé dítě z podnětné rodiny. Mají problém ho tam dát k vůli tomu, že je tam „černo“. A zuby nehty ho drží v běžné škole v inkluzi. Taky pochopitelné. Ale lepší, než kdyby byli roztroušeni po všech ZŠ.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.12.22 18:18
@Anonymní píše:

To je o povaze taky. Já doučuji oba romské chlapce z naší třídy (3 třída klasické spádové ZŠ) Oba slabší. Ale zatímco jeden má snahu, zájem, houževnatost, tak druhý akorát dělá blbosti, nevydrží, šaškuje a tu snahu fakt nemá. Ač si myslím, že hlavu by na to i měl. Ale prostě ho to nezajímá, trojka je přece super známka..a hlavně kolikrát dělá že neví, i když ví, protože jen chce pozornost. Já mám ráda všechny děti ve třídě, ale s někým je ta práce fakt náročná.
Propadají a problémy s chováním mají děti minority i majority.
U syna v 6 třídě je spolužačka, která se učí špatně, venku jí člověk vidí kouřit a vypadá na mnohem víc než 12 let. U ní bych se tomu propadnutí a otěhotnění nedivila. Ale opravdu někteří jsou snaživí, šikovní, a snad ta práce s nimi má efekt.

• Citovat
  • Upravit
10029
5.12.22 18:57
@vejilka píše:
Učitelé velmi obdivuji a mají u mě obrovský respekt. S inkluzí nechápu doteď. Dřív to bylo běžné, že pokud dítě nezvládalo školu, tak se přemístilo. Známá pracuje v neziskovce a vyprávěla, jak dítě v páté třídě neumí sčítat odčítat, ale chodí stále na základku. Teď ve třídě jsou ukrajinci, kteří neumí česky, takže učitelka ještě mimo jiné musí ukazovat rukama dítěti, co po něm vlastně chce… Musí to být pakárna a přijde mi, že jsou na tom biti naše děti a učitelky šílí. Nemám nic proti začleňování cizinců, ale mrzí mě, že se jim neudělá nějaká škola přímo pro ně s ukrajinskou učitelkou.

Pokud by se ukrajinske deti nechali jen mezi ostatnimi Ukrajinci, tak se nikdy nenauci cesky a nezacleni se. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24636
5.12.22 21:26

Jsme škola podle paragrafu 16 a nějaké romské žáky taky máme. Větší problémy s nimi nejsou, do školy chodí, řekla bych, že i rádi, až na výjimky průměrně prospívají. Troufám si tvrdit, že z naší školy mají větší šanci se něčím vyučit a to střední vzdělávání vůbec dokončit, než kdyby byli na normální ZŠ v inkluzi. Vidím to podle jejich sourozenců, kteří se k nám nedostali, ač by rodiče třeba i chtěli. Prostě jim to o fous u testů nevyšlo. Většina z nich vyjde běžnou ZŠ bez základních znalostí a hlavně bez pořádných pracovních návyků a bez jakékoliv pozitivní motivace a touhy něco v životě dokázat. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin