Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zajímalo by mě, kam se vaše děti budou hlásit na SŠ. Dcera by ráda obchodní akademii nebo ekonomické lyceum, avšak neví, který obor zvolit.
Pokud má vyznamenání a nezkazí přijímačky, tak by jí to mělo vyjít. Vycházím z výsledků našich žáků z minulého roku. ![]()
@lucinka_cz píše:
Zajímalo by mě, kam se vaše děti budou hlásit na SŠ. Dcera by ráda obchodní akademii nebo ekonomické lyceum, avšak neví, který obor zvolit.
Hlavně ať dobře vybírá a nekouká pak za 4 roky že jediné uplatnění je na pokladně supermarketu
![]()
@JiříkMazlík píše:
Hlavně ať dobře vybírá a nekouká pak za 4 roky že jediné uplatnění je na pokladně supermarketu![]()
Myslíte s obchodkou?
@lucinka_cz píše:
@JiříkMazlíkMyslíte s obchodkou?
Ano, i s obchodkou. Absolventů všelijakých středních ekonomických a obchodních škol je plno.
@Da12 přesně každý rok z jedné školy hromada a nikde tyhle místa nemají ![]()
Těch obchodních, podnikatelských, ekonomických jsou mraky, absolventů spousta a uplatnění minimální.
@JiříkMazlík píše:
@Da12 přesně každý rok z jedné školy hromada a nikde tyhle místa nemají
Co byste doporučoval?
@lucinka_cz hlavně nech holku si vybrat a netlač na ni že musí tam kam si maminka usmyslí ![]()
Pokud ji baví cokoliv od kadeřnice kuchařku atd tak bych raději učňák kde bude mít v 18 hned uplatnění než nějakou maturitu z ekonomie která je v dnešní době bezcena
Vzhledem k vyvíjejícímu se trhu práce a obrovským možnostem sebevzdělávání mi u dítěte, které nemá jasnou představu co chce dělat, přijde jako nejrozumnější střední škola, kde se dobře naučí aspoň angličtinu + ideálně jeden další cizí jazyk a udělá maturitu. Pak se může rozhlížet po VŠ, různých kurzech, vycestovat na zkušenou do zahraničí…
A důležité je, aby dítě ta škola aspoň trochu bavila
Moje kmotra je účetní v lázních. Má se fajn. A část práce může dělat z domova.To je asi směr, kterým bych šla, pokud by mě toto bavilo.
@Fiveone no právě tyhle teplé místečka jsou obsazene
a když pak někde odchází účetní do důchodu tak se o tom nedozvíš protože na to místo už čeká někdo pár let ![]()
@JiříkMazlík na to být účetní potřebuješ praxi a dneska už většinou i vysokou školu. Po absolvování obchodky zvládneš tak max administrativu.
@mado proto si myslím že ten obor samotný je knicemu ![]()
A když jsem viděl že z ekonomky u nás lezli každý rok 90 studentů měli 3 třídy na ročník.
A pak jsem jich spoustu potkal na nákupu u pokladny a to ještě někteří šli na VŠ a dopadli podobné
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.