Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucinka_cz píše:
Zajímalo by mě, kam se vaše děti budou hlásit na SŠ. Dcera by ráda obchodní akademii nebo ekonomické lyceum, avšak neví, který obor zvolit.
Záleží, co chce dělat do budoucna
můj si vybral specifické zaměřeni, jsou 3 skoly v republice ![]()
@martina.se také si bude moci vybírat kde chce dělat a diktovat si podmínky za jakých nastoupí ![]()
@JiříkMazlík píše:
@martina.se také si bude moci vybírat kde chce dělat a diktovat si podmínky za jakých nastoupí
Přesně tak. V jeho profesi je obrovský nedostatek. Od prvaku mají nabídky ze 3 firem, stipendia, nástupní bonus atd.. je to mazec
@martina.se píše:
Záleží, co chce dělat do budoucnamůj si vybral specifické zaměřeni, jsou 3 skoly v republice
Co je to za zaměření? Zatím se mě to netýká. Uvidím, jakým směrem se mé děti budou ubírat. Jelikož jsou dost po mně, tak je lituji. ![]()
@martina.se píše:
Přesně tak. V jeho profesi je obrovský nedostatek. Od prvaku mají nabídky ze 3 firem, stipendia, nástupní bonus atd.. je to mazec
Jé, to je uklidňující. Jedno z dětí chce taky na školu, které jsou jen 3 v republice.Tak pokud to ještě pár let vydrží a nezmění názor, tak bez práce určitě nebude.
@martina.se tak v dnešní době hlavně věci okolo techniky jsou na úrovni. A už jen „hloupý“ učňák má větší šanci se uplatnit.
U nás v práci nemůžeme najít mechanika a autoelektrikaře už pěknou dobu. Ale třeba přijímací techniky do kanceláře ty musíš vyhazovat oknem ![]()
Učňák jsem měl v 18ti za sebou a v klidu si nastoupil do práce a měl penízky ty co šli na nějaké ekonomky a pak výš pořád lamentovali a teď berou míň než já ale začali pracovat v 24-26 letech ![]()
@JiříkMazlík píše:
@mado proto si myslím že ten obor samotný je knicemu
A když jsem viděl že z ekonomky u nás lezli každý rok 90 studentů měli 3 třídy na ročník.
A pak jsem jich spoustu potkal na nákupu u pokladny a to ještě někteří šli na VŠ a dopadli podobné
To je ovsem tragedie naseho statu…ja bych doporucovala zahranici. U nas je to, co se prace tyce, dobre na preziti…nic vic.
@Sonarka no to poslední dobou je tragédie úplně všechno ![]()
Náš ve třídě na učňáku bylo v prváku 7 a z třeťáku vyšlo 5
to se přeci jenom dá někam po okolí nastrkat ![]()
Já si na práci stěžovat nemůžu ![]()
Samozřejmě že je to podle zakázek a pokud mám úplnou pohodu tak je to na výplatě trochu znát ale zase jsem tam jediný s tímto zaměřením ![]()
@lucinka_cz píše:
Zajímalo by mě, kam se vaše děti budou hlásit na SŠ. Dcera by ráda obchodní akademii nebo ekonomické lyceum, avšak neví, který obor zvolit.
Obě děti gympl. Jedno už tam je, druhé letos. Obě děti chtějí na VŠ a mají jasnou představu
@Fiveone píše:
Jé, to je uklidňující. Jedno z dětí chce taky na školu, které jsou jen 3 v republice.Tak pokud to ještě pár let vydrží a nezmění názor, tak bez práce určitě nebude.
Rozhodně.. kluk si to vybral sám a já úplně čumím, jaké všechny podpůrné programy mají. Od prvaku ![]()
@Sára 1 píše:
Co je to za zaměření? Zatím se mě to netýká. Uvidím, jakým směrem se mé děti budou ubírat. Jelikož jsou dost po mně, tak je lituji.
Strojvedoucí
je jich akutní nedostatek
a škola jich vyplivne max 20 ročně
@JiříkMazlík píše:
@martina.se tak v dnešní době hlavně věci okolo techniky jsou na úrovni. A už jen „hloupý“ učňák má větší šanci se uplatnit.
U nás v práci nemůžeme najít mechanika a autoelektrikaře už pěknou dobu. Ale třeba přijímací techniky do kanceláře ty musíš vyhazovat oknem
Učňák jsem měl v 18ti za sebou a v klidu si nastoupil do práce a měl penízky ty co šli na nějaké ekonomky a pak výš pořád lamentovali a teď berou míň než já ale začali pracovat v 24-26 letech
Dobrého řemeslníka abys pohledal. O tom žádná m dneska je to samé it, ekonomka a pod.. a pak se diví, že jsou jich desítky tisíc a špatně hledají uplatnění ![]()
@martina.se píše:
Strojvedoucíje jich akutní nedostatek
a škola jich vyplivne max 20 ročně
Tu školu dělal přítel neteře. Maturoval 5 let zpět. Upsal se jim. Vše mu platili. Což se mu hodilo (dítě samoživitelky). Jenže je to závazek. Kdyby nešel pro dráhy dělat, tak musí vše do koruny vrátit. On odmaturoval a měl nějaký oční problém. Kdyby mu to zůstalo, nešlo to léčit, tak nesmí řídit vlak. Takže ho nějakou dobu po škole uklidili do Brna na depo. Tam si odpracovával. Kdyby fakt se potrvrdila trvalá oční vada, už by prý za vlak nesměl. Ale zas je fakt, že se umí o ty zaměstnance postarat a najdou jim náhradní řešení práce. Nezbaví se jich úplně.
@Kelsey píše:
Tu školu dělal přítel neteře. Maturoval 5 let zpět. Upsal se jim. Vše mu platili. Což se mu hodilo (dítě samoživitelky). Jenže je to závazek. Kdyby nešel pro dráhy dělat, tak musí vše do koruny vrátit. On odmaturoval a měl nějaký oční problém. Kdyby mu to zůstalo, nešlo to léčit, tak nesmí řídit vlak. Takže ho nějakou dobu po škole uklidili do Brna na depo. Tam si odpracovával. Kdyby fakt se potrvrdila trvalá oční vada, už by prý za vlak nesměl. Ale zas je fakt, že se umí o ty zaměstnance postarat a najdou jim náhradní řešení práce. Nezbaví se jich úplně.
Driv byvalo normalni, ze podniky dotovaly zaky a ty ses za to upsal. I ja jsem upsana, protoze mi platili dalsi vzdelavani.
@Kelsey píše:
Ony to nejsou jen CD, ale i Cargo a železniční cesty. A jako ano, je tam závazek, na 2-5 let. Děcka ale šly na testy hned a zrovna ty oči se sleduji, mají pravidelné prohlídky. Ale jako mít měsíčně až 5 tis kapesné, neomezenou jízdenku a mít jistotu místa s nástupním bonusem kolem 100 tis. Přijde mi to fajn, než třeba po ekonomice marně hledat práci
syn se zatím neupsal, protože ve 3.rocniku nabízelo Cargo ještě větší bonusy. Tak čeká
ale jsou kluci, co to podepsali hned v prvaku a o prázdninách chodili do dílen na placenou praxi atd.. nástupní platy taky mají úplně jiné, než v mnoha profesích.. takže uvidíme, co bude dál.. ale beru to tak, že start mají děcka moc fajn a jistotu práce hned po škole
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.