Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj holky, malý je 14. Měsíců a já chodím uz dva měsíce na poloviční úvazek do práce, do teď jsem měla chuvu co chodila k nam domů. Nicméně moje dcera miluje děti a ja se bojím toho aby chuvu nepovažovala za mámu tak jsem se rozhodla ji dostat do místního hlidacího centra. Ale ted k věci. Vím, že malou můžu,,legalne'' dávat do skolky či jiného hlidaciho centra na 47,5 hodiny měsíčně aniž bych přišla o Rodičák, ale to samozřejmě cca o 10 hodin presahneme! Mám v plánu nic nehlásit, protože mám za to, že pokud jde o soukromé hlídací centrum, které nepopírá dotace, tak nemusi neboli nehlásí státu kolik deti mají a na jak dlouho a socialka nedělá namatkove kontroli?! Máte některá zkušenost z obdobnou situací? Než mě začněte bombardovat, že se snažím využívat sociální systém, tak rovnou hlásím, že kromě Rodičáku neberu a nikdy nebrala žádné soc. prispevky a snažím se to s dcerou zvládnout sama, jen kdybych přišla o RP tak by jsme asi jedli kořínky a bydleli pod mostem.
Těch 48 hodin platí pro státní jesle a školky, soukromé hlídání nikdo neřeší.
@Fjodorka píše:
Těch 48 hodin platí pro státní jesle a školky, soukromé hlídání nikdo neřeší.
Platí to pro všechny kolektivní hlídací zařízení, nejen státní.
Ale, jak píšeš, nikdo to neřeší. Kde není žalobce, není soudce.
@werusha neresila bych to, soukroma skolka, chuva nebo babicka…? Vse stejne. Hlasi dle meho nazoru jen statni instituce. A stejne do statni skolky se mladsi dvou let nedostane, max do nejakych jesli, jestli jeste vubec nekde statni jesle jsou
Ja jsem teda syna davala az od dvou let do soukrome.
Ja jsem se popravdě na to i informova primo na úřadě a tam mi paní rekla, že musim hlasit jakékoli kolektivni hlídání kromě hlidani u mě doma nebo doma u nekoho jiného doma. Ale zase logicky si říkám jestli je reálná možnost, že by na to přišli, že dceru dávám dopoledne do hlidaciho centra, tedy jestli mě někdo neuda, že? Tak právě mě zajímá jestli nekdo řešil podobnou situaci a jestli na to nějak přišli nebo jestli namátkou kontrolují i nestátní sektory?
@werusha Ano, paní ti to řekla správně, vztahuje se to na všechna kolektivní zařízení. A upřímně, na to druhé ti odpovědět neumím, praktickou zkušenost nemám, mě děti chodili až od 2 let, do té doby mi občas hlídala kamarádka, ale vím, že tady na diskuzi byly asi 2 maminy, které to řešily, ale jestli je někdo udal, nebo na to přišli namátkou, to nevím.
@Bábrdl píše:
Platí to pro všechny kolektivní hlídací zařízení, nejen státní.Ale, jak píšeš, nikdo to neřeší. Kde není žalobce, není soudce.
@lucillee píše:
@werusha neresila bych to, soukroma skolka, chuva nebo babicka…? Vse stejne.
To se ale velmi pleteš. V zákoně je to výslovně řečeno.
@Bábrdl tady se neřeší co je a není v zákoně, já jsem se informovala a dost podrobně co je v zákonu o RP. Otázkou zde je, jestli sociální pracovnici chodí namátkou kontrolovat soukromé centra nebo jestli kromě udání je nějaká možnost, že se dozví, že dítě mladší 2. Let navštěvuje hlídací centrum
Mě není zrovna příjemné obcházet stát a miliónkrát raději bych byla kdybych vše mohla udělat, tak jak mi to stát určuje, ale buď tedy budu s dcerou doma a stát pumpovat o sociální dávky nebo ho holt trošku obejdu a nemusím se nikoho prosit o peníze na nájem a jídlo. Přijdeme mi hrozně potupné jít žádat o socialku, když jsem mladá, zdravá a mám možnost jít do práce, tak co bych seděla doma na zadku! ![]()
Kdyby ti to vadilo, tak storno rodicak a od dvou let opět cerpej.
@lupilka.cz píše:
Kdyby ti to vadilo, tak storno rodicak a od dvou let opět cerpej.
Jo, to mi přijde jako nejlepší řešení.
@lupilka.cz to jde? že by člověk šel do práce od jednoho roku, na rok si stopnul rodičáka zbytek dostal od druhého do třetího roku dítěte? rozumí tomu dobře|?
@werusha Kdysi jsem kombinovala chůvu a jesle. Hlavně kvůli tomu, že dítka z kolektivního zařízení obvykle tahala virózky. Měly tak to kolektivní vyžití i tetu, co se jim extra věnovala. Takže je dost pravděpodobné, že tou docházkou stejně tu zákonnou lhůtu ze začátku nepřelezeš. A jinak je to skutečně jen o udání.
@Bábrdl píše:
To se ale velmi pleteš. V zákoně je to výslovně řečeno.
Ja vim ze to v zakone je, netvrdim, ze neni, ale neresila bych to. Pokud ma moje kamaradka miniskolku u sebe doma tj.bude hlidat treba 5 deti, tak uz to je kolektivni zarizeni a nebo neni? Jasne, zalezi na co ma zivnostenske opravneni…ale obecne bych toto proste opravdu neresila a nehlasila. Protoze treba detsky klub je OK, skolka uz ne…a to jsou hodne male nuance.