Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Asi takhle nevim jak jste na tom financne. Ale pokud dobre tak bych zvazila opravdu byt doma a najit si brigadu. ![]()
Pokud si to můžete finančně dovolit a Ty to odloučení od nemocného dítěte takhle špatně snášíš, tak pro Tebe bude ideální zůstat ještě rok dva doma.
Ahojky jsme na tom podobně…ja teda mam jen jedno děcko…ale od zaří, školka a max. jsže byli ve skolce dva tydny v kuse…a pak nanovo, ted podruhé atb a jdem ještě na trhání mandlí…už jsem dva tydny doma na paragrafu…ted preruším a pujdu na tyden znova a pak chlap…resime to jak se dá…ale babičky taky chodi do práce…zivit se musime oba…pokud jsi finančně zajištěná šla bych asi nekam na dohodu na zkraceny uvazek kdyz ti nebudou tolerovat paragrafy…taky me to rve kdyz je v horečkácj neby s ní. v práci mi zatim vyšli vždy v stříc…kdyz neni možnost tak paragraf…mas na nej nárok…
@kattkka no vyskakovat si nemůžeme, ale spatne si taky nezijeme. na zahranicni dovolene peníze nemame, ale jiné aktivity doprat detem muzeme.
bojim se i rekace pani na pracaku, ze jsem s praci sama sekla, všechno se to ve me pere, navic me napln práce absolutne neuspokojuje, i když peníze jsou slusne… ![]()
ZAK
@Anonymní píše:
@kattkka no vyskakovat si nemůžeme, ale spatne si taky nezijeme. na zahranicni dovolene peníze nemame, ale jiné aktivity doprat detem muzeme.bojim se i rekace pani na pracaku, ze jsem s praci sama sekla, všechno se to ve me pere, navic me napln práce absolutne neuspokojuje, i když peníze jsou slusne…
ZAK
Co řekne okolí, na to bych se vykašlala. Děti jsou malé jen jednou s radši bych se trochu uskromnila a neměla výčitky, že jsme je při nemoci nechala jen s babičkou.
@Anonymní píše:
Na zacatku mesice jsem nastoupila po dvou mateřských do nového zamestnani. mladsi dite byva často nemocne, ale myslela jsem, ze uz to bude lepsi (od zari je ve skolce). uz ale treti tyden je vicemene na hromade - dva dny teplota, pak je ok, pak za tyden opet teplota a nasazeny ATB na 3 dny a za tyden opet teplota.
hlida babicka, ale ta nemůže hlidat vecne, navíc bydli od nas daleko. manzel by si mohl vzit paragraf, ale nemůže porad, rodinu živí hlavne on.
a ted jde o to co resim - nemuzu se srovnat s tím, ze trčím v práci a moje dite breci v horečkách u babicky (i když je babicka skvela).uvazuji, ze si budu pouze brigadne privydelavat, dokud se z tech skolkovych nemoci trochu neprobere (u staršího ditka se nemocnost s vekem znacne zlepšila).
dekuji za zachovani anonymity ZAK
manzel s maminkou mi rikaji, ze se na praci mam vykaslat.
kamarádky rikaji, ze jsem blba, ze deti holt nemocne byvaji a o praci bych prijit nemela.
nevim co delat:(
pokud chceš, tak se na to vykašli a máš klid.. jako tohle je normální, ono to přejde, ale pokud prostě dělat nemusíš, nedělej a buď s dětmi doma. Jestli na Tebe bude hloupě koukat na pracáku neřeš - výpověď z důvodu nezvládání skloubení s péčí o dítě, hotovo
takových bab je.. ale jako pokud děti úplně stáhneš ze školky, počítej s tím, že za rok to bude to samé
tedy až znovu nastoupí do kolektivu…
Mně čeká něco podobného za rok. Mám dítě s hodně oslabenou imunitou a pokud se nestane zázrak, tak budeme mít se školkou problém. Osobně to vidím na chůvu, protože brigádní přivydělávání u nás nehrozí a 2. příjem potřebujeme a to i když ho víc jak polovina padne na chůvu (počítám s náklady kolem 12 tisíc za měsíc).
Navíc o práci přijít nechci, mám jisté místo v místě bydliště a to se cenní, protože tu moc možností není a jezdit s 2 malýma dětma se mi nechce, hlavně když tu budou chodit do školky a do školy a byl by pak problém s vyzvedáváním.
Pokud bych měla možnost, tak bych zkoušela lesní školku nebo soukromou školku, kde je menší kolektiv dětí. Případně, pokud dítě nedává jen školku a jinak je zdravé, tak zkusit nějakou jinou maminku na RD.
Anonym2
Můj syn je také často nemocný a to do školky chodí už víc jak dva roky ![]()
já to řeším tak, že s ním bývám na paragrafu doma první dva tři dny, kdy je mu nejhůř (teploty, dusivý kašel…) a až pak ho dávám na hlídání babičce, když už je živý a nemá teploty…
s tím paragrafem se střídáme s manželem… takže pak to vychází, že jsem tři dny doma jednou za měsíc až dva… to už docela jde a dítě mi nikde nebrečí, protože u babičky už je v pohodě ![]()
Řeším to tak, že dokud je dítě akutně nemocné - horečky atd., tak jsem s nimi já na očr. Ono se to v práci beze mě taky nezblázní. Věděli, že mám dítě a že nemám hlídání, home office mi nedají, tak co. No a potom na doléčení sháním hlídání, jak se dá. Různě to lepíme s manželem, vypomáhá tchán, ale už nechce. Takže teď momentálně sháníme paní na hlídání.
Osobně bych výpověď nedávala. Ale pokud na práci nelpíš, tak bych si to očr prostě vzala, i když jsi v nové práci a uvidíš, jak to bude.
Zpočátku jsem byla na zkráceném úvazku a vyzvedávala dcery po obědě. Nemocnost minimální, ale peníze skoro žádné. Pak jsem už musela nastoupit na plný úvazek a to se nemocnost zvýšila. Střídali jsme se s manželem a mě to taky dost trápilo. Od 7 let na doléčení už zůstávaly holky doma samy, abych pořád v práci nechyběla. Blbost, už bych to neudělala. Zdraví a psychická pohoda dětí je přednější.
Jsem pevně rozhodnutá, že u syna to nebudu dělat tak, jako u dcer. Malý je jen jednou a kdy mě bude víc potřebovat, než v nemoci? Po návratu do práce tedy určitě budu žádat o zkrácený úvazek a pokud to nepůjde, tak si prostě při jeho nemoci budu brát paragraf a nebudu se na nikoho ohlížet.
A podle včerejších zpráv půjdu do důchodu zřejmě až ve svých 66 letech. To se ještě napracuju…
Možná by tedy pomohlo, najít si práci na zkrácený úvazek, aby dítě ve školce nemuselo spát. U nás ta nemocnost byla v té době výrazně nižší.
@Bonulinka píše:
Možná by tedy pomohlo, najít si práci na zkrácený úvazek, aby dítě ve školce nemuselo spát. U nás ta nemocnost byla v té době výrazně nižší.
Nestraš… Mladší je nemocná už tak dost a to tam zatím nespala
Ale už bude muset kvůli financím…
@lecijasek No, to mě tedy taky nestraš. Já doufala, že tím tu nemocnost snížím.
Pro mne tedy školka + nemoc dítěte byla noční můra. A nejvíc jsem nemohla rozdýchat, když po doléčení jsme se tam vrátili a v šatně nás hned přivítalo několik chrchlajících dětí se zelenými nudlemi u nosu.
Mladší dítě taky bylo ve školce pořád na hromadě a to celé 3 roky
Do práce jsem chodila od jeho 2 let, do školky nastoupil až ve 3 letech. Hlídala babička, v době nemocí také hlídala babička a i teď v době školní docházky jsou obě děti s ní, když jsou nemocné. Naše děti ale u babičky nikdy nebrečely, babičku a dědu milují a jsou s nimi rády. Vzhledem k tomu, že se z těch školkových nemocí mladší nedostal celou dobu chození do školky, byla bych doma 3 roky
Babička byla spása, ale děti s ní jsou moc spokojené - i když jsou nemocné
Kdybych si neustále brala paragraf, mohla bych svou práci zabalit - nemá mě kdo zastoupit, mám odbornou profesi, termíny nepočkají. Ale zase v době nejhorší já i manžel si můžeme vzít homeoffice. Ne však na celou dobu nemoci dítěte, lidé za mnou nebudou jezdit domů na jednání a musím jezdit i na stavby.
Diky za reakce, je abych dovysvětlila:
dcera je ve skolce spokojena, miluje kolektiv, ale bohuzel je vice doma nez tam neb je stale nemocna…
u babicky jsou obe deti spokojene, ale kdyz má ted horecku, place, to mi teda dobre nedela ![]()
jak tu zaznelo - deti jsou male jen jednou, pracovat budu dalsich vic jak 30 let, navic ted stejne nedelam v oboru, vzala jsem praci, ktera se mi nabizela…
no jak rikam, pere se to ve me strasne, ale babicka je taky nemocna, v ID, takze pohlida ráda, ale probdele noci s nemocnym ditetem ji taky vycerpavaji ![]()
ZAK
Na zacatku mesice jsem nastoupila po dvou mateřských do nového zamestnani. mladsi dite byva často nemocne, ale myslela jsem, ze uz to bude lepsi (od zari je ve skolce). uz ale treti tyden je vicemene na hromade - dva dny teplota, pak je ok, pak za tyden opet teplota a nasazeny ATB na 3 dny a za tyden opet teplota.
hlida babicka, ale ta nemůže hlidat vecne, navíc bydli od nas daleko. manzel by si mohl vzit paragraf, ale nemůže porad, rodinu živí hlavne on.
a ted jde o to co resim - nemuzu se srovnat s tím, ze trčím v práci a moje dite breci v horečkách u babicky (i když je babicka skvela).
uvazuji, ze si budu pouze brigadne privydelavat, dokud se z tech skolkovych nemoci trochu neprobere (u staršího ditka se nemocnost s vekem znacne zlepšila).
manzel s maminkou mi rikaji, ze se na praci mam vykaslat.
kamarádky rikaji, ze jsem blba, ze deti holt nemocne byvaji a o praci bych prijit nemela.
nevim co delat:(
dekuji za zachovani anonymity ZAK