Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jsem už fakt zoufalá z toho, jak je malý neustále nemocný, uchrblaný a usmrkaný. Jsou mu 3 a 3 měsíce, od září chodí do školky a od té doby je prakticky v kuse nemocný (než začal chodit do školky byl nemocný snad jen 2× a to jsme chodili do MC i mezi jiné děti dost často). Dáváme Imunoglukan, efekt veškerý žádný, doktor nám nabízel nějakou 6ti měsíční kůru kdy 1. měsíc se bere něco (nevím název) 3 týdny 4 po sobě jdoucí dny a dalších 5 měsíců vždy 1 týden 4 po sobě jdoucí dny, mělo by to hodně posílit imunitu, máte s tím někdo zkušenost. Sice měl od podzima jen 2× ATB a to ty první asi ani nepotřeboval-v krvi nic, na průduškách nic ale kašel a zelená rýma, po těch byl ok, šel zase do školky, to byl říjen a od té doby neustále až do února kašlal-byli jsme na alergologii s podezřením na astma, naštěstí ho prý asi nemá, pak zase školky onemocněl i s horečkama a poslechovým nálezem, takže začátkem února dostal druhý ATB, po těch ten pětiměsíční kašel úplně zmizel, dokonce února byl doma a nic mu nebylo, tak šel začátkem března do školky, byl tam 3 dny a zase-kašel, horečky, zelená rýma…v úterý jsme byli u doktora, poslechově čistej, dostal erdomed, je bez horeček ale kašle a zelená rýma teče proudem. Máme jít zítra na kontrolu-je mi jasný, že mu bude chtít dát ATB i když bude poslechově čistej a já už jsem z jeho trápení tak zoufalá, že mu ty ATB asi nechám napsat, protože vím, že mu pomůžou
Dneska měl takovej záchvat kašle, že se pozvracel
Zkoušela jsem na něj zázvorovej čaj s medem a citronem, mě hned pomohl ale on to nechce, nechce ani obyč. čaj s medem, nechce jíst…jsem fakt zralá jít k psychiatrovi
Uvažuju, že ho už odhlásím že školky, jenže zas tam má kamarády
Aaaach jo…
@kapuletka syn tak jako většina dětí při nástupu do školky pronemocněl od podzimu až do léta zelené rýmy a kašel. ATB nedostal nikdy, dokud nemá pozitivní buď výtěr z krku nebo poslech na plicích + vysoké CRP, tak bych celková ATB nedovolila. Někdy jsme na zelenou rýmu dali Pamykon kapky, vždy zabraly a jak přešla rýma tak přestal i kašlat, plus něco na rozpouštění hlenů (např. Sinupret, ACC). Druhý rok jsme vyzkoušeli Bronchovaxom (bakteriální lyzáty) na vytvoření protilátek a podporu imunity.
@kapuletka U většiny dětí je to podobně. Pokud ho odhlásíš, jen posuneš potížena později.
To co ti nabízel doktor je Ribomunil…Ribomunyl (nevím)…dceři to pomohlo. Jinak…vítej v realitě školek ![]()
Máme naprosto totéž (dcera 3 a půl roku), pouze ATB jsme měly jen jednou - na kašel a rýmu jsme vystřídaly snad úplně všechno a je to pořád dokola. Mám pocit, že za moji letošní útratu v lékárně pojede lékárník na Kanáry i se širokou rodinou. Utěšuje mě pouze to, že všichni říkají, že se ten první školkový rok musí překonat, a pak už to bude lepší
My byly i na ORL, doporučení: možná vytrhnout mandle, ale to se uvidí, až bude zdravá - do toho se mi tedy zatím moc nechce. Ještě, že mám hlídací babičku, jinak by v práci zapomněli, jak vypadám ![]()
@Taara69 já právě přemýšlím, že ho teď odhlásím, od září to zkusíme znova-taky jsme od hodně maminek slyšela, že druhý rok je to lepší. Já bohužel hlídací babičku nemám, takže jsem pořád doma, sice čekáme druhý ale až v červnu, teď bych ještě,,měla" chodit do práce…
Tak já trochu spoléhám, že snad už přijde to jaro a vylepší se to.
Když ho odhlásíš…můžeš s ním být doma? Nemusíš do práce? Jako neodhlašovala bych, musela bys ZNOVU k zápisu a nikdo ti nezaručí, že ti ho ZASE vezmou. Může být moc předškoláků a starších dětí…zákon schválnosti. Ale pokud tě netlačí práce, tak ho stáhni ze školky…a choďte jen občas. Budeš platit školné, ale budeš mít místo. A holt do školky bude chodit jednou za měsíc…no.
Hele kamarádi…v tomhle věku se děti kamarádí rychle a taky rychle kamarády mění.
@SIMONA1234 nemyslím odhlásit úplně, sice by ho znova vzali, tady takovej nával není, ale omluvit ho a od září to zkusit znovu, aby byl ve třídě se stejnými dětmi, jinak by šel s těmi, co půjdou k zápisu teď. Čekáme v červnu druhý, takže do práce bych,,měla" chodit do konce dubna, ale stejně tam nechodím, jsem s ním pořád doma, ty 3 měsíce nějak překlepeme, o to nejde. Kamarády tam má, už i v tomhle věku a chci, aby byl pak ve třídě zase s nima. @Taara69 taky doufám že na jaře by to mohlo být lepší, chci to ještě v dubnu zkusit ho tam dát, ale jestli zase hned onemocní, tak až v září.
My nakonec školku tenhle rok nedali, ale uvažovali jsme a pediatr nás upozorňoval, že bude malá pořád nemocná (a tím pádem i mladší), nebo že dát, ale třeba nechat do února doma, to se nejvíc marodí. Když teď měly holky virózu, říkal, že nejlepší pomoc je jaro. Snad už bude lepší počasí a děti přestanou marodit. Vem to tak, že si to teď odbydete a příští rok už snad bude lepší a nebude ti tahat domů bacily na mimino.
@kapuletka Jenom tě chci z vlastní zkušenosti varovat - nemocnost ve školce nemusí být jenom 1. rok, 100%-ně na to nespoléhej. Dcera mi příšerným způsobem promarodila celou školkovou docházku, pokud tam vydržela týden v kuse, tak jsme slavili. Nejít moje máma s narozením dcery do důchodu, tak mě v práci ani neznali. Přešlo to úderem nástupu do ZŠ, tam nemarodila vůbec.
Ještě poznámka k medu. Doktorka mě varovala před podáváním medu při kašli - i v čaji dráždí.
@SIMONA1234 to jsou taky lyzáty, jsou různé druhy, ale fungují na stejném principu. synovi taky celkem pomohly, ale až ten druhý rok.
@Taara69 syn byl v únoru na mandli a rýmy s kašlem měl vesele až do konce května, takže u nás kromě chrápání nepomohlo na nic. ![]()
@kapuletka osobně bych neodlašovala, nechala bych ho promořit, když už s tím stejně začal. Ale vyvarovala bych se těm celkovým ATB pokud by nebyly prokazatelně nutné, to už raději ten Pamykon. A ty bakteriální lyzáty taky stojí za vyzkoušení.
Taky mám dceru od září ve školce… je to maras ![]()
V lékárně jsem taky jak doma a zjistila jsem, že nejlepší jsou bylinky.
Teď na kašel hlavně suchý používáme tento sirup a je to super - rychle se suchý kašel změní na vlhký. Vyzkoušela jsem fakt všechno - z kupovaných - Mucosolvan, ACC, Stopkašel, Vincentku atd. Hodně nám pomáhá Stoptussin, Jitocelový sirup s mateřídouškou od Dr. Mullera.
Dále už jsem na kašel vyzkoušela i cibulovou šťávu a tymiánový sirup a to taky moc nepomáhalo.
Taky Sinupret a Kaloba nám moc nepomohli a četla jsem na ně dobré recenze.
Na rýmu nám dobře funguje Rymastop, ale po aplikaci pár sekund štípe. Ale rýmu to zastavuje dobře.
Dobré je na spaní k posteli nakrájet cibuli. Snižuje otoky sliznic a ničí viry a bakterie a dětem se pak dobře spí.
Priznicové obklady, inhalace Vincentky, olejový obklad na hrudníček - to jsou taky super věci.
A teď jsem od sousedky dostala tip, že dobře ji u dcer pomohly na nachlazení tělové svíce. U těch teda počkám, až to bude aplikovat déle. Zatím to vyzkoušela u holek pouze jednou a holky byly za 2 dny zdravé.
Jinak pro sebe si chci koupit toto.
@CokeLady náš teda fakt skleníkovej není, když mu upadne rohlík tak ho vezme a jí dál, doma máme max 21 st., v ložnici, kde spí 18, furt se někde válí, když mají jiné děti kombinézu on jen punčochy a přes ně kalhoty, slabou mikinu a zimní bundu…tím to fakt není. Uvidíme, jak to bude na jaře a pak případně v září, vím, že maminky co měly vloni ve školce děti furt nemocný už to letos tak nemaj tak věřím, že budem ten stejnej případ, i když…doufat se dá vždycky ![]()
@kapuletka připomíná mi to to co mají občas naši kluci, zelená(hnisavá rýma) a na poslech čistý, ten kašel je od toho jak rýma zatéká do krku, proto ty atb zabírají, jelikož utnou rýmu a tím zmizí vykašlávání zateklých hlenů, tudíž to není kašel jako takový, ale jen ta rýma.
Já dávám sinupret a stop kašel, bylinky, ale občas se ani mi nevyhneme atb.
Já přemýšlím také čím posílit imunitu - rakytník, hlíva, kolostrum.