Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já to během těch prvních dvou let ve školce brigádami vyřešila. Malá byla nemocná od podzimu do jara v podstatě stále. Hlídací babičky nemáme, manžel doma zůstávat nemohl vůbec. Pracovala jsem na DPP už během mateřské, pak jsem si to prostě jen rozšířila a v době nemocí holt nevydělávala. U nás byla situace taková, že když jsme spočítali náklady na chůvu vs můj plat v celodenním zaměstnání tak jsme se dostali jen na o málo vyšší částku než byla ta z těch brigád. Při dlouhých nemocích jsem chodila pracovat jen o víkendech a po večerech, jedinou nevýhodu vidím v tom, že jsem v té době neměla placené sociální pojištění.
Teď jsem OSVČ, mám tu práci už pravidelnou, takže doma moc zůstávat nemůžu, nárok na OČR nemám, nemoci jsou už jen tak 3-4× do roka, ale i tak to řeším a prožívám špatně, i když už dcera není maličká. Nejhůř nesu, když musíme zaplatit chůvu, nejen že ve výsledku domů nepřinesu vůbec žádné peníze, kolikrát se dostanu až do mínusu (dělám to jen proto, abych nepřišla o zakázky)ale vím, že mému dítěti je špatně a je s cizí ženskou. Já navíc pracuju u dětí, takže vlastně svoje nemocné dítě komusi odložím a jdu se věnovat cizím dětem, zatímco mně potřebuje to vlastní
Paradox je, že často chodím pečovat o nemocné děti, jejichž rodiče musí být v práci a ti zas určitě mají výčitky, že jsou v práci a batole s horečkou dali mně - cizí osobě. Kolikrát je mi z toho systému co tu panuje úzko, takže se nad tím snažím moc nepřemýšlet.
Vzala bych si ošetřování a byla s dítětem doma a uvidíš, co na to v práci. Třeba jim to nebude vadit tak moc, jak si myslíš. Kdyby ano, pak holt zkrácený úvazek nebo ty brigády. Ale jednala bych podle svého pocitu, jinak tě to bude vnitřně žrát a budeš si to i v budoucnu vyčítat, že jsi u dítěte nebyla, když tě potřebovalo. A každé dítě potřebuje maminku, když je nemocné a je mu vážně zle, co si budeme povídat.
Případně jak tu někdo psal - pokud je mu opravdu zle, být s ním doma, 2-4 dny, víc to obvykle netrvá. A na zbytek nasadit babičku, pak už je to fuk, když je dítěti líp, stejně si jen hraje jako obvykle a dělá bordel po bytě.
Ono s babickou je to slozitejsi, jak uz jsem psala, pohlida rada, ale ma to k nam daleko, kdyby byla ve meste, neresim, ale dojezd je hodinu a pul a ta logistika je proste slozitejsi…
uff, no predstavovala jsem si to asi moc jednoduse.
ale uz jsem se rozhodla, budu s ditetem, v puberte bude rada, kdyz matka bude z domu, ale ted me evidentne potrebuje
ZAK
@Anonymní píše:bojim se i rekace pani na pracaku, ze jsem s praci sama sekla, všechno se to ve me pere, navic me napln práce absolutne neuspokojuje, i když peníze jsou slusne…
ZAK
Jo ty se chceš registrovat na ÚP?
Tak co si bude myslet je jedno, hlavně když tě zaregistrují, ne? ![]()
A co když ti najdou nové zaměstnání? ![]()
@kometa32 píše:
Jo ty se chceš registrovat na ÚP?
Tak co si bude myslet je jedno, hlavně když tě zaregistrují, ne?
A co když ti najdou nové zaměstnání?
ja jsem na UP byla 4 mesice, nenasli mi vubec nic, zamestnani jsem si musela najit sama ![]()
My válčíme úplně stejně a myslím, že i dalších minimálně 50% lidí, co mají dítě prvním rokem ve školce. Je to normální. My nemáme hlídací babičky téměř vůbec. Prostě se střídáme doma s manželem jak to zrovna jde. Není to lehké, ale v dnešní době říct v práci, že dobrovolně odcházím… Prostě bych byla na OČR a když už toho bude mít zaměstnavatel dost, tak to určitě řekne. Také mi je už blbé volat do práce, že nedorazím, pač dítě zas marodí, ale u ženské po mateřské s tím asi každý zaměstnavatel docela počítá.
A hlavně, co nevidět je tu jaro a léto, bude lépe a příští školní rok už to třeba nebude tak zlé. Já už bych to nějak doklepala do léta a pak uvidíš. ![]()
@cverunka píše:
My válčíme úplně stejně a myslím, že i dalších minimálně 50% lidí, co mají dítě prvním rokem ve školce. Je to normální. My nemáme hlídací babičky téměř vůbec. Prostě se střídáme doma s manželem jak to zrovna jde. Není to lehké, ale v dnešní době říct v práci, že dobrovolně odcházím… Prostě bych byla na OČR a když už toho bude mít zaměstnavatel dost, tak to určitě řekne. Také mi je už blbé volat do práce, že nedorazím, pač dítě zas marodí, ale u ženské po mateřské s tím asi každý zaměstnavatel docela počítá.
A hlavně, co nevidět je tu jaro a léto, bude lépe a příští školní rok už to třeba nebude tak zlé. Já už bych to nějak doklepala do léta a pak uvidíš.
diky, ja mam smlouvu na mesic a pres agenturu, s tim ze nevim, zda mi ji prodlouzi, takze pro me ta prace nema zase ten vyznam do budoucna, kdybych mela smlouvu na neurcito, tak premyslim jinak…
ZAK
@Anonymní píše:
ja jsem na UP byla 4 mesice, nenasli mi vubec nic, zamestnani jsem si musela najit sama
Takže ti zbývá vyčerpat jen 1 měsíc na ÚP, tak to ti práci tak rychle teda neseženou…
@kometa32 píše:
Takže ti zbývá vyčerpat jen 1 měsíc na ÚP, tak to ti práci tak rychle teda neseženou…
nejak nechapu, jak souvisi cerpani z UP s mym problemem ![]()
ZAK
@kometa32 píše:
a jeste teda by me zajimalo, zda pracak nekomu praci sehnal, ja nevim ve svem okoli o nikom
lidi si praci hledali sami. takze ja beru pracak jen jako pro evidenci
ZAK
@Anonymní píše:
nejak nechapu, jak souvisi cerpani z UP s mym problememZAK
Tak já to beru tak, že když se zaregistruji na ÚP, tak se chci zaměstnat. Pokud ne, využiji možnosti být doma jako osoba pečující do 7 let.
@Anonymní píše:
a jeste teda by me zajimalo, zda pracak nekomu praci sehnal, ja nevim ve svem okoli o nikomlidi si praci hledali sami. takze ja beru pracak jen jako pro evidenciZAK
Evidenci čeho???
Já jsem na tom stejne. A mam deti dve navic manzel osvc tak se stridat moc nemuzeme, vydelava hlavne on. Momentalne jsou deti nemocne často, od ledna byly neštovice, nejdřív jedna pak druha, pak kasel, ted ma mala bolest ucha. Vzala jsem si dva dny dovolenou ale vypada to ze budu doma jeste o dost dyl. Je mi to sice blby ale hlidaci babickyy nemame, max na jeden den a je fakt ze ty deti mamu potrebuji tak co delat?
@kometa32 píše:
Evidenci čeho???
treba aby se mi to zapocitalo do duchodu…
zamestnat chci, ale holt nemuzu na plny uvazek, zrejme to budu muset resit jen formou brigad, to jeste neznamena, ze se nemuzu zaregistrovat na UP, nebo se mylim? ![]()
ZAK
Dobry den potreboval by som radu kluk je nemocnej. S manzelkou spolu nezijem mame striedavu peči. Oba pracujem stym ze ona je este stale na matersky tenhlesten tyden mam mat kluka ja lenze na konrolku snim jet muzu ale budu bez penez kedze manzelka pobira matersku.. ked som sa jej zeptal ci snim nemuze bit doma nez sa vylieci tak mi povedala ze sa mam starat ked som otec.. ze ho mam mat tento tyzden ja.. co stym?