Práce OSVČ a zaměstnanec

Anonymní
8.5.13 21:44

Práce OSVČ x zaměstnanec

Dobrý večer,
potřebovala bych poradit…od podzimu po skončení rodičáku opět dělám na živnostenský list OSVČ, problém je v tom, že chodím na jeden den občas dva v týdnu, jelikož na víc dní nemám bohužel hlídání pro děti. Některý týden nejdu vůbec.
Jsou měsíce kdy je málo práce nebo se dostanu do práce na pár dní a tržba se rovná nákladům na sociální, zdravotní pojištění, nájem a materiál. Mě mé řemeslo baví, jsem kadeřnice. Ted jsem dostala nabídku být zaměstnanec v jiném oboru na 0,25 úvazku…42h měsíčně, ale nevydělám minimální plat 8tisíc…to mě asi neosvobodí od minimálních záloh za pojištění když bych se nahlásila na vedlejší činnost. Nevyznám se v tom…kamarádka mě radí být pečující osobou o děti do 15let, ale to mám strach, malý 2× v týdnu spí ve školičce a druhý je ve školní družině…údajně to nikdo nekontroluje, jenomže při mém štěstí :jazyk: mě by vyhmátli okamžitě :roll: :oops: Poradíte některá nejlepší řešení?
 Díky!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69235
8.5.13 21:47

No tak, v první řadě, pokud se nahlásíš jako osoba pečující, ikdyby tě nevyhmátli, nemůžeš k tomu pracovat jako zaměstnanec ani jako živnostík.
A, tím si nejsem úplně jistá, ale myslím, že to živnost zůstává stále jako hlavní, pokud děláš jen na malý úvazek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
615
8.5.13 22:49

Asi obojí má své výhody i nevýhody.
Každopádně trošku nechápu, proč když máš deti ve školce a v družině, proč bys nemohla v kadeřnictví pracovat více. Tím si i více vydělat. Člověk by měl dělat co ho baví a pokud to je kadeřnictví… více bych neřešila. Moc lidí takové štěstí nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
793
9.5.13 03:57

Zakladatelko, jakou bys měla smlouvu? Dohodu o prac. činnosti? Nebo pracovní poměr byť s tak malým úvazkem? Pro sociálku je rozhodující toto.. Pokud je prac. činnost nebo prac. poměr, bere se to tak, že jsi účastna nemocenského pojištění a na základě toho jsi osvobozena od platby důchodového pojištění.. Problém je v případě dohody o provedení práce nebo pokud bys měla DPČ, ale malý rozsah..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
9.5.13 07:12
@terinka4444 píše:
No tak, v první řadě, pokud se nahlásíš jako osoba pečující, ikdyby tě nevyhmátli, nemůžeš k tomu pracovat jako zaměstnanec ani jako živnostík.
A, tím si nejsem úplně jistá, ale myslím, že to živnost zůstává stále jako hlavní, pokud děláš jen na malý úvazek

Pracovat muze.Ale dite nesmi navstevovat skolku celodenne muze jenom do obeda takze 4hodiny denne. A druzinu taky nesmi navstevovat to je jedine omezeni. JInak si vydelavat muze. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
9.5.13 07:28
@kattkka píše:
Pracovat muze.Ale dite nesmi navstevovat skolku celodenne muze jenom do obeda takze 4hodiny denne. A druzinu taky nesmi navstevovat to je jedine omezeni. JInak si vydelavat muze. ;)

Jo vydelat si muze, ale ne jako zamestnanec nebo OSVC, kde je povinna z vydelku platit zdravotni, ktere ma v pripadne osoby pecujici o dite placene statem. To je prece logicke ne, kdyz ma povinnost odvadet zdravotni z vyplaty tak nemuze ho za ni platit stat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
9.5.13 07:33
@Jolynka píše:
Jo vydelat si muze, ale ne jako zamestnanec nebo OSVC, kde je povinna z vydelku platit zdravotni, ktere ma v pripadne osoby pecujici o dite placene statem. To je prece logicke ne, kdyz ma povinnost odvadet zdravotni z vyplaty tak nemuze ho za ni platit stat.

Vim svoje a i na pojistovne me to pani potvrdila.Ze muzu jako OSVČ
akorat je tam omezeni s tou dochazkou. ;) A kdyz me neverite tak si dohledejte starsi diskuze kde to pise i Jani i mag myslim ;).Opravdu to tak je. U tech dohod to nevim presne ale u DPP se zdravotni odvadi nad 10tisic a u DPČ taky nad nejaky vydelek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
9.5.13 07:49
@kattkka píše:
Vim svoje a i na pojistovne me to pani potvrdila.Ze muzu jak OSVČ tak zamestnanec akorat je tam omezeni s tou dochazkou. ;) A kdyz me neverite tak si dohledejte starsi diskuze kde to pise i Jani i mag myslim ;).Opravdu to tak je.

V pripade ze jsi nahlasena jako osoba pecujici o dite, tak si nesmis vydelat tak aby si byla povinna platit zdravotni pojisteni z vydelku. Tj. jako zamestnanec na pracovni smlouvu, kde je automaticky zdravotni a socialni odvadeno zamestnavatelem. U OSVC si nejsem stopro jista, tak mozna do nejake castky, ale rekla bych ze taky to nejde. Co jde je DPP, kde se zdravotni plati az pri vydelku 10 tisic.

Ja jsem byla na zdravotni pojistovne a taky mi to rikali, pracovala jsem prave na DPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
9.5.13 07:52
@Jolynka píše:
V pripade ze jsi nahlasena jako osoba pecujici o dite, tak si nesmis vydelat tak aby si byla povinna platit zdravotni pojisteni z vydelku. Tj. jako zamestnanec na pracovni smlouvu, kde je automaticky zdravotni a socialni odvadeno zamestnavatelem. U OSVC si nejsem stopro jista, tak mozna do nejake castky, ale rekla bych ze taky to nejde. Co jde je DPP, kde se zdravotni plati az pri vydelku 10 tisic.Ja jsem byla na zdravotni pojistovne a taky mi to rikali, pracovala jsem prave na DPP.

U OSVČ prave ze diky tomuhle muzes byt osvobozena aspon o tu platbu zdravotniho. Pokud splnujes ostatni podminky. DPP se strhava nad 10tisic, DPČ nad 2000 ale presne tu catsku nevim. A kdyby mela zkraceny uvazek tak se tady nepta, ze?? Tam jsou stejne podminky jako u plneho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
9.5.13 08:00
@kattkka píše:
U OSVČ prave ze diky tomuhle muzes byt osvobozena aspon o tu platbu zdravotniho. Pokud splnujes ostatni podminky. DPP se strhava nad 10tisic, DPČ nad 2000 ale presne tu catsku nevim. A kdyby mela zkraceny uvazek tak se tady nepta, ze?? Tam jsou stejne podminky jako u plneho…

pokud by byla zamestnana klasicky na pracovni smlouvu, tak na uvazku nezalezi, ja pracuji na 0,6 uvazek a taky mi zamestnavatel automaticky odvadi zdravotni i socialni, na vydelku nezalezi.

Prave by u zakladatelky bylo rozhodujici, jakou by mela tu smlouvu a kolik si vydela na to OSVC, tam by to dle meho melo byt tedy vazane na vydelek, pokud to tedy lze. Ja OSVC nikdy nebyla takze netusim jak to maji s povinnosti platit zdravotni. Tam proste jak z vydelku vypline povinnost platit zdravotni, tak uz nemuze byt hrazeno statem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101646
9.5.13 08:29
@Jolynka píše:
Tam proste jak z vydelku vypline povinnost platit zdravotni, tak uz nemuze byt hrazeno statem.

Tohle není tak úplně pravda, existuje varianta, že zdravotní hradí jak stát, tak zaměstnanec/OSVČ a jde to využít právě při péči o děti, akorát je to podle zákona o pojistném na zdravotní pojištění (přesný název je možná trochu jiný), ale každopádně to lze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101646
9.5.13 08:45

Ale abych tedy odpověděla zakladatelce, aby bylo OSVČ považováno za vedlejší, tak ze zaměstnání musí být příjem alespoň 8000,– hrubého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.5.13 13:39
@Jitta86 píše:
Asi obojí má své výhody i nevýhody.
Každopádně trošku nechápu, proč když máš deti ve školce a v družině, proč bys nemohla v kadeřnictví pracovat více. Tím si i více vydělat. Člověk by měl dělat co ho baví a pokud to je kadeřnictví… více bych neřešila. Moc lidí takové štěstí nemá.

Děti mám v družině, ve školce právě 2× týdnu a pouze do půl páté, což pro mě znamená odejít v půl čtvrté z práce…bohužel největší kšeft pro mě je právě odpoledne, dopoledne chodí méně zákaznic. Jeden den v týdnu se mě snaží vypomoci manžel, hlídá a já dělám do večera…Ostatní dny rozvážím děti po kroužkách. V jiné dny dopoledne se do kadeřnictví nedostanu, křeslo je obsazené jinou kadeřnicí. Manžel dělá v jiném městě, babička je pracující a na paní na hlídání nevydělám za těch pár dní…nejspíš budu odkázána dělat opět pouze doma známé a živnost pověsit na hřebík.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.5.13 13:45
@j.a.n.i1 píše:
Ale abych tedy odpověděla zakladatelce, aby bylo OSVČ považováno za vedlejší, tak ze zaměstnání musí být příjem alespoň 8000,– hrubého.

Jani, to jsem si myslela, snažila jsem se před položením dotazu prohledávat různé stránky a dotazy.
Asi pro mě bude nejlepší být zatím jen zaměstnancem než děti povyrostou. OSVČ ukončím.
Ještě mě napadlo, zda by mě pomohlo, poprosit šéfovou o sepsání Dohody o provedení práce? Nevíte?
Jinak v té práci kde budu zaměstnancem na čtvrt úvazku mám sepsanou Pracovní smlouvu.

• Citovat
  • Upravit
69235
9.5.13 16:00
Pokud pracuješ jako OSVČ a nejsi na rodičáku a nejsi v zaměstnaneckém poměru, je tvoje činnost činností hlavní a platíš plné zálohy, není jak to obejít, jedině podvodem, dělat, ale nepřiznávat, nemlžeš se nahlásit jako osoba pečující, pracovat a neodvádět pojištění a i daně, protože si jako osoba pečující, to je prostě nesmysl. Každý má malé děti, to bychom všichni vesele pracovali a neplatil a platil to za nás stát, po skončení rodičáku a aktivním živnosťáku je to automaticky činnsot hlavní, ikdyž se vydělá jen 5000,–
@kattkka píše:
Vim svoje a i na pojistovne me to pani potvrdila.Ze muzu jako OSVČ
akorat je tam omezeni s tou dochazkou. ;) A kdyz me neverite tak si dohledejte starsi diskuze kde to pise i Jani i mag myslim ;).Opravdu to tak je. U tech dohod to nevim presne ale u DPP se zdravotni odvadi nad 10tisic a u DPČ taky nad nejaky vydelek.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat