Práce přesčas bez mzdy

Anonymní
28.3.22 13:21

Prace prescas bez mzdy

Dobry den, pracuji v chranene dilne na 20 hod. tydne. Casto se stava ze musime jit do prace prescas. Nahradit napr. nekoho kdo je nemocny. Nebo je proste malo zamestnancu. Za praci prescas ale nezaplati. Porad dostavame stejne polovinu minimalni mzdy. Ted dokonce mame jit do prace i o vikendu. Jsem z toho docela v soku protoze se jedna o praci pro zdravotne hendikepovane. Mam strach rict ze s tim nesouhlasim ze o praci prijdu. Ale nevim jak to resit mozna bych to mela i nekam nahlasit na inspektorat prace. Ale je mi jasne ze se tim nikdo zaobirat nebude. Proste dneska si muze kazdy zamestnavatel delat co chce a nikdo na to nedohlizi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
28.3.22 13:29
@Anonymní píše:
Dobry den, pracuji v chranene dilne na 20 hod. tydne. Casto se stava ze musime jit do prace prescas. Nahradit napr. nekoho kdo je nemocny. Nebo je proste malo zamestnancu. Za praci prescas ale nezaplati. Porad dostavame stejne polovinu minimalni mzdy. Ted dokonce mame jit do prace i o vikendu. Jsem z toho docela v soku protoze se jedna o praci pro zdravotne hendikepovane. Mam strach rict ze s tim nesouhlasim ze o praci prijdu. Ale nevim jak to resit mozna bych to mela i nekam nahlasit na inspektorat prace. Ale je mi jasne ze se tim nikdo zaobirat nebude. Proste dneska si muze kazdy zamestnavatel delat co chce a nikdo na to nedohlizi

Nevím, jaká jsou přesně pravidla v chráněné dílně, ale dle zákoníku práce může zaměstnavatel nařídit určitý počet práce přesčas měšíčně, nicméně samozřejmě za ně musí zaplatit! Nenechte se vykořisťovat, nikdo ze zaměstnanců! Vyhodit na základě toho, že nechceš dělat neplacené přesčasy, tě nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2383
28.3.22 13:38

U polovičního úvazku se „přesčasy“ jako přesčasy platí až od překročení plného úvazku, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35683
28.3.22 13:42

Samozřejmě, že je musí zaplatit a příplatek za víkendy. Zaměstnavatele bych na to upozornila a pokud by se nic nedělo, tak se obrátila na inspektorat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
28.3.22 13:42
@Tomie píše:
U polovičního úvazku se „přesčasy“ jako přesčasy platí až od překročení plného úvazku, ne?

Ano, ale zároveň jí po ní nemůže vyžadovat.
https://www.finance.cz/…ecny-uvazek/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.22 13:48

Pokud to správně chápu měla bys pracovat poloviční počet hodin, nejspíš máš v invalidním důchodu napsáno, že smíš odpracovat tolik hodin měsíčně. Víc hodin ti ani platit nemůže abys o tu invalidku nepřišla (na to pozor). Přečti si i zaměstnaneckou smlouvu. Takže se domluv, že hodiny přesčasu se sečtou a jiný den třeba vůbec nepřijdeš, aby ti vycházeli hodiny za celý měsíc. Jinak běžně se za přesčas nepočítá do půl hodiny, kdy je třeba po sobě uklidit pracoviště apod. Ale pokud půjdeš do práce navíc v sobotu, tak tam nepůjdeš zadarmo. :think:

• Citovat
  • Upravit
101586
28.3.22 13:55
@unuděná píše:
Nevím, jaká jsou přesně pravidla v chráněné dílně, ale dle zákoníku práce může zaměstnavatel nařídit určitý počet práce přesčas měšíčně, nicméně samozřejmě za ně musí zaplatit! Nenechte se vykořisťovat, nikdo ze zaměstnanců! Vyhodit na základě toho, že nechceš dělat neplacené přesčasy, tě nemůže.

U zkraceneho uvazku nesmi nařídit žádný prescas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101586
28.3.22 13:56
@Tomie píše:
U polovičního úvazku se „přesčasy“ jako přesčasy platí až od překročení plného úvazku, ne?

To sice ano, ale beznou sazbou to samozřejmě zaplatit musi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
28.3.22 13:59
@j.a.n.i1 píše:
U zkraceneho uvazku nesmi nařídit žádný prescas.

Máš pravdu, už jsem to dohledala a přiložila i článek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101586
28.3.22 14:00
@unuděná píše:
Máš pravdu, už jsem to dohledala a přiložila i článek.

Jojo, ja reaguju hned, jak postupne ctu, jinak tezko hledam, kde jsem chtela teagovat :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2383
28.3.22 14:03
@j.a.n.i1 píše:
To sice ano, ale beznou sazbou to samozřejmě zaplatit musi.

Já tomu dotazu ale rozumím, že to právě běžnou mzdou placeno má a ptá se, proč nemá příplatek.. :think: Viz: „pořád dostáváme stejně, polovinu minimální mzdy“ - pokud se to týká měsíční mzdy, tak ok, ale pokud je tím myšlena hodinová mzda (neboť minimálka je stanovena hodinovou taxou), tak to je dle zákona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14581
28.3.22 14:04

U zkráceného úvazku to není práce prescas jako taková, je to něco jako práce navíc, která se má zaplatit standardní sazbou.

Však pokud ti vychází hodiny a mas odpracovano, co mas mít, nikam navíc jezdit nemusíš, odmitni to :lol: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1213
28.3.22 14:06
@Anonymní píše:

Nemůže si každý zaměstnavatel dělat co chce, ale jen to co mu zaměstnanec dovolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42353
28.3.22 14:24

U nás v kriplpartě šéf taky povyhazoval ty, co nechtěli, rozuměj nemohli, dělat přesčasy. Na to, že tam byli samí zdravotně postižení, tak po nich chtěl neúměrně moc. A žádný přesčas jim nikdy nezaplatil, prý fond hodin na období, kdy bude míň práce :mrgreen: No, vypadá to, že si to tam bude třídit sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101586
28.3.22 14:47
@Tomie píše:
Já tomu dotazu ale rozumím, že to právě běžnou mzdou placeno má a ptá se, proč nemá příplatek.. :think: Viz: „pořád dostáváme stejně, polovinu minimální mzdy“ - pokud se to týká měsíční mzdy, tak ok, ale pokud je tím myšlena hodinová mzda (neboť minimálka je stanovena hodinovou taxou), tak to je dle zákona.

No, tak logicky, pokud pracuje víc jak 20 hodin a dostane za to stále jen polovinu minimálky, tak to znamená, že ty hodiny navíc nemá zaplacené vůbec, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat