Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
a když se ultrazvukem v těhotenství vyšetřuje plod, to se ti zdá také nebezpečné
@stinga píše: Více
To bylo první co mě napadlo
to by s takovou měly problém všechny těhu co chodí na kontroly
@izabe píše: Více
a ještě většinou každá je ráda, pokud má ultrazvuků víc, než striktně ty 3, co gynekologům proplácí pojišťovna
Kdysi mi známý, pediatr, říkal, že se řeší, jestli nadmíra UTZ v těhotenství nemůže potencovat poruchy jako dysgrafie atp. Takže asi tak. Může to být otázka míry. To myslím zakladatelka řeší.
@Okta píše: Více
ne, zakladatelka sama pracuje s ultrazvukem, tedy s ním míří na ostatní, ne na sebe
Pracuji v centru fetalni nediciny uz mnoho let a vsechny tehotne zamestnankyne zvucily celou dobu tehotenstvi, dokud mohly pracovat (jedna tehotna s dvojcatama chodila az skoro do porodu)
Dosud nejsou spolehlivé důkazy o ne/bezpečnosti nadměrného vystavování ultrazvuku v těhotenství, nicméně to platí spíš o absolvování vyšetření. Práce s ultrazvukem by měla být o dost méně potencionálně riziková, protože ultrazvukové vlny nejsou v takovém případě mířeny přímo na oblast břicha vyšetřující lékařky, na druhou stranu tam sedí každý den třeba několik hodin… sečteno podtrženo asi bych se toho úplně nebála. Nebo spíš vůbec, protože ultrazvuk o vysoké frekvenci má navíc dost malou pronikavost a dosah, aby vůbec pronikl do tkáně, musí se na kůži nanést ultrazvukový gel, protože i ta tenučká vrstva vzduchu mezi kůží a sondou stačí k tomu, aby US vlny dál nepronikly.
@kavenka píše: Více
Taky by mě zajímalo, zda jde jen o práci s UZ obecně, nebo je lékařka, ale to bych čekala, že snad bude vědět ![]()
Z ultrazvuku se část vyzářené energie opravdu mění na tepelnou a část na pohybovou energii (kavitaci), na to jsou studie. Takže za mě v prvním trimestru je dobré, aby vyšetření trvala co nejkratší dobu. Angel sounds bych si sama například nekoupila. Ale jak už tu padlo, lékařka přece při vyšetření pacienta nemíří na vlastní plod, takže ho nemá jak ovlivnit.
Tak snad nejsi lékařka, protože tohle by snad měl vědět každy lékař.
Ahojte je tu nějaká lékařka, která pracovala s ultrazvukem v těhotenství? Nebo je tu někdo kdo ví o takové lékařce? Nevím se nikde dopátrat, zda je to v těhotenství bezpečné a zda opravdu někdo takhle pracoval…