Pracovní pohovor - reference?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
36
14.4.15 16:35

Pracovní pohovor - reference?

Hned po studiu jsem šla na md, která mi nyní končí a já se ucházím o zaměstnání. Nemám tedy zatím moc zkušeností s pracovními pohovory… chci se zeptat, jestli po vás při pohovorech vyžadovali reference od zaměstnavatelů? já mám za s sebou spíš bezplatné stáže, abych měla praxi. Bohužel mě nenapadlo si pak po praxi vyžádat nějaké lejstro s potvrzením, že jsem tam byla, dělá se to takhle vůbec? :oops: (mám jen 1 kopii smlouvy) Připadá mi to už jako věčnost…říkám si, že dám kontakt na tu osobu, pod kterou jsem byla - otázka je, jestli si mě ještě budou pamatovat :P Taky kolikrát přemýšlím, aby ty moje zkušenosti nevypadaly moc „přifouknutě“ a ve výsledku to po kontaktování dané osoby nevypadalo, že snad kecám…jaké máte s tímhle zkušenosti? díky moc za reakce, ráda bych si udělala nějakou představu co a jak… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2853
14.4.15 16:53

@Cintaku reference po mě ještě nikdy nikdo nechtěl, vždy jsem měla popsáno, co kde jsem dělala v životopise, oni si to pročetli, na základě toho se mě ještě vyptávali konkrétně na náplně práce, podle toho, co je zajímalo. Jinak mě též napadlo, že by třeba mohli chtít reference od mého posledního zaměstnavatele, pro ten případ bych jim je bez problému obstarala od své nadřízené, pokud by oni chtěli tel. či mail. kontakt, dala bych jim ho a svou býv. nadřízenou kontaktovala, zda by jí nevadilo o mě podat reference, když by jí volali. Ale já s ní měla velmi kladný vztah a vím, že by nebyl problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
326
14.4.15 16:53

@Cintaku
reference jsem dávala téměř vždy. Solidní zaměstnavatel při výběrovém řízení bere v potaz doporučení tvých bývalých nadřízených. Nevím, čemu říkáš přifouknutě, ale když jsi studovala a potom byla na md, tudíž nikdy ofiko nepracovala, moc šancí nemáš, nechci tě děsit. Do CV bych uvedla délku tvé praxe, kde konkrétně a snažila se sehnat alespoň jednu osobu, která tě doporučí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
14.4.15 16:54

@Cintaku ne, po mně nikdo žádné reference nechtěl, ale v životopise jsem uváděla kontakty na osoby, které mě znaly z brigád souvisejících s oborem nebo z předchozího zaměstnání (šéfová, člověk z HR, pod kterého jsem spadala). jestli je nový zaměstnavatel kontaktoval, to nevím, u osobního pohovoru už se mě na to neptali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.4.15 17:01

Požadavky na reference se liší od druhu profese… Někde je nezajímají vůbec, jinde je to pro ně nutnost. Ale určitě je důležitější schopnost reálně odhadnout, zda zvládnu pracovní pozici, o kterou žádám, než reference, která nemusí být vždy podložená. Pokuď vím, že na to mám, o to bych svoji „žádost“ opřela, než o reference :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
14.4.15 17:02

@Cintaku Před nástupem do současného zaměstnání, během pohovoru i po něm, po mně reference nechtěli - ptali se na obsluhu konkrétních strojů a technologií. No a protože jsem to teoreticky uměl, tak mě vzali. Dokonce mně personalistka řekla, že zápočťák není tak důležitý jako v minulosti - takže když ho nedoložím, tak toho moc nestane. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
14.4.15 17:06

Přifouknutě myslím to, že se snažím co nejvíc trefit do požadavků zaměstnavatele :) vždy přemýšlím, nakolik jsem na praxi získala podobnou zkušenost. Takže vždy po ukončení praxe/zaměstnání vyžadujete reference? Mně právě zavolali dnes a zítra už je pohovor, takže opravdu přemýšlím, jestli vůbec má danou osobu takto narychlo smysl kontaktovat…po tolika letech. Jestli ty informace opravdu ověřují, toť otázka…mám i známé, co si cvčku vyloženě vymýšleli, ale to bych si nedovolila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
14.4.15 17:08

Nejedná se o práci s technologiemi atd, spíše v neziskovém sektoru. V tomto sektoru se projekt liší od projektu a člověk se musí stále učit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
14.4.15 17:12
@Cintaku píše:
Nejedná se o práci s technologiemi atd, spíše v neziskovém sektoru. V tomto sektoru se projekt liší od projektu a člověk se musí stále učit…

Jasně, tak popiš konkrétní zkušenosti z konkrétních projektů. Aspoň mají přesné vodítko, na co se tě při pohovoru ptát (můžeš pak čekat otázky „bližší tvému srdci“).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
14.4.15 17:13

@Cintaku já bych nikoho narychlo nesháněla, ale pokud by se na reference ptali, řekla bych „ve firmě X jsem dělala stáž pod panem Y“ a uvedla jeho tel. č. nebo e-mail, pokud ho víš. Nepřijde mi nutné někoho žádat, aby ti reference poskytl, myslím, že je naprosto samozřejmé, aby bývalý zaměstnavatel (i když jsi u něj byla jen na brigádě) minimálně potvrdil, že jsi tam pracovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ShadowHunter
14.4.15 18:18

@Cintaku měla jsem v životopisu napsáno praxe během studia - nastupovala jsem po RD a po škole. Nikde po mě telefon na vedoucího/vedoucí nechtěli. Teď jsem přestupovala na jiné místo a nechtěli po mě telefon, jestli si volali mezi sebou, netuším. Je to jedna „organizace“, takže asi ano :nevim:

• Citovat
  • Upravit
36
14.4.15 22:56

Děkuju všem za reakce :kytka: uvidím zítra…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.6.15 23:06

Ahojky!! Jsem na tom podobně jako Ty. Zatím po nikdo konkrétní písemnou referenci nikdo nechtěl. Stačilo jen uvedení praxe, psala jsem tam i stáže, do životopisu a u některých si vyžádali telefon na dotyčného zaměstanavatele. Hlavu vzhůru. Dobře to dopadne!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.6.15 23:11

Kde jste!!!

Holky!! Tady to nějak už nežije!!! To je škoda. Téma je velice zajímavé a pro mě aktuální. Jdu do živé na http://kralovstvizen.cz/…u-tady-jsou/. Přeji krásný den a třeba zítra!! Pa pa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
21.6.15 10:17

V životě se mi nestalo, že by někdo nějakou referenci ověřoval - ač jsem jí i vnucovala. Takže bych tomu moc váhu nepřikládala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat