Pracovní úraz a výplata

Anonymní
9.9.15 10:54

Pracovní úraz a výplata

Zdravím,
potřebuji radu ohledně pracovní neschopnosti způsobené pracovním úrazem. Přítel měl 11.8.2015 pracovní úraz. Od 11.8.-31.8.2015 byl v prac. neschopnosti. Na výplatní pásce má napsáno DPN úraz 21 dní (102,34) 2.902,– Nerozumím proč mu přišlo tak málo, když za pracovní úraz měl dostat 100%. Můžete mi prosím někdo poradit? Myslela jsem, že výplata přijde v normální výši :zed:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15814
9.9.15 11:09

Na výpltaní pásce má náhradu za nemoc za první dva týdny, za ten třetí mu nemocenská přijde od OSSZ. má to vypočítané klasicky, jako jakýkoli jiný nemocný zaměstnanec. náhradu do plného platu + náhradu za léčebné výlohy + bolestné + náhrada případné škody… to se pak proplácí pojišťovna na základě dodaných podkladů. přítel měl vyplnit a nechat si potvrdit potřebné formuláře pojišťovny + případně dodat další podklady (jasně, podle toho, za co všechno uplatňuje náhradu), odevzdat to zaměstnavateli a ten si to pak vyřídí s pojišťovnou, která náhradu zašle zaměstnanci přímo, ne přes mzdu. přepdokládám tedy, že pracovní úraz je u zaměstnavatele řádně nahlášený a zapsaný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
9.9.15 11:25

Ten doplatek do 100% dostane až ukončí marodění a jeho lékař vyplní podklady pro pojišťovnu zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.15 11:38

Myslela jsem, že to právě dostane zaplacený přímo v té výplatě za srpen. Včera dostal v práci formulář pojišťovny o bolestném a to bude vyplňovat s doktorem zítra. Takže ještě jedna otázka, když to do konce týdne odevzdá v práci tak jak dlouho to asi bude trvat než dojdou peníze? A ještě by měla přijít nemocenská od OSSZ a to dojde doufám během září.

• Citovat
  • Upravit
7731
9.9.15 11:52

To záleží nekteri zamestnavatele vyplqceji zalohy nekteri ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.11.15 10:31

Ahojte holky, mám otázku. Když jsem měla pracovní úraz a náhrada ztráty výdělku a bolestné už mi bylo vyplaceno dostanu ještě nějaké peníze od pojišťovny zaměstnavatele nebo to je vše? Kolegyně mi tvrdí, že kromě toho co už mi bylo vyplaceno tak mi ještě vyplatí něco z pojistky zaměstnavatele, ale podle mě je to blbost. Poradí někdo? Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
72725
10.11.15 10:33
@Anonymní píše:
Ahojte holky, mám otázku. Když jsem měla pracovní úraz a náhrada ztráty výdělku a bolestné už mi bylo vyplaceno dostanu ještě nějaké peníze od pojišťovny zaměstnavatele nebo to je vše? Kolegyně mi tvrdí, že kromě toho co už mi bylo vyplaceno tak mi ještě vyplatí něco z pojistky zaměstnavatele, ale podle mě je to blbost. Poradí někdo? Děkuji.

pokud jsi z práce dostala bolestné a náhradu, tak je to vše.. zbytek z Tvé pojistky, pokud nějakou máš. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.11.15 10:38

Dostala jsem náhradu mzdy a bolestné podle tabulky 1 bod (120Kč) :lol: svou pojistku nemám takže už je to vše, že? Akorát by mě zajímalo jestli jsem neměla dostat nějaké vyjádření od pojišťovny? Nic mi nepřišlo.

• Citovat
  • Upravit
567
8.6.16 10:41

Uraz

Prosim nevite jak to bude dal? nikdo mi neni schopen odpovedet. V pondeli nastup do nove prace v utery ufiknuty prstik takze pracovni uraz, firemni doktor hned napsal neschopenku bez vychazek 8o jeste ke vsemu se uraz stal na leve ruce takze o to horsi (sem levacka) :,( z ceho se bude pocitat neschopenka? a kdy prijdou penize? tento mesic budu mit vyplatu jeste z predesleho zamestnani ale co ted co pak? do prace se vracet uz nechci pac to je o ruce, takze sem si rikala se nechat uschopnit a dat vypoved nebo zustat na neschopence? kazdopadne nez se mi to zahoji rikaji cca 3 mes :cert: a to se mi na zadku sedet nechce a zas kde me vezmou s bolistkou o vychazky si zazadam popripade ale i tak nemate radu ci zkusenosti? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
412
8.6.16 10:47
@AjinaVlada píše:
Prosim nevite jak to bude dal? nikdo mi neni schopen odpovedet. V pondeli nastup do nove prace v utery ufiknuty prstik takze pracovni uraz, firemni doktor hned napsal neschopenku bez vychazek 8o jeste ke vsemu se uraz stal na leve ruce takze o to horsi (sem levacka) :,( z ceho se bude pocitat neschopenka? a kdy prijdou penize? tento mesic budu mit vyplatu jeste z predesleho zamestnani ale co ted co pak? do prace se vracet uz nechci pac to je o ruce, takze sem si rikala se nechat uschopnit a dat vypoved nebo zustat na neschopence? kazdopadne nez se mi to zahoji rikaji cca 3 mes :cert: a to se mi na zadku sedet nechce a zas kde me vezmou s bolistkou o vychazky si zazadam popripade ale i tak nemate radu ci zkusenosti? :nevim:

Být tebou, tak nespěchám. Neschopenka se ti bude počítat z pravděpodobného výdělku. Po tu dobu, co budeš doma máš nárok na doplatek do plné mzdy. Někdo to dává zrovna do výplaty, ale u nás je to až po ukončení nemoci. Dorovnává se to potom z pojišťovny. Ukončit pracovní poměr můžeš i po nemoci. Máš zkušební lhůtu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
567
8.6.16 10:55

@mall1976 ano 3 dny ochrana lhuta -takhle tomu rikaji v te firme pak do 3 mes. vypoved bez duvodu a smlouva na rok. Ucetni mi rikala, ze jedna pani sotva podepsala smlouvu tak ten den palec si ufikla 8o ale na moji otazku s placenim jen hodila rameny a neodpovedela. Je to prace se drevem takze si jeste muzu u nich zazadat o lehci praci. Praveze je to u nich nastaveno tak ze si prvnich 14dni vyzkousis vsechny masiny a pak se uvidi kam te posadi. Ale myslim si ze firma je urcite pojistena jinak by novacky nedavali na masiny :roll: muj pocit :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
412
8.6.16 11:12
@AjinaVlada píše:
@mall1976 ano 3 dny ochrana lhuta -takhle tomu rikaji v te firme pak do 3 mes. vypoved bez duvodu a smlouva na rok. Ucetni mi rikala, ze jedna pani sotva podepsala smlouvu tak ten den palec si ufikla 8o ale na moji otazku s placenim jen hodila rameny a neodpovedela. Je to prace se drevem takze si jeste muzu u nich zazadat o lehci praci. Praveze je to u nich nastaveno tak ze si prvnich 14dni vyzkousis vsechny masiny a pak se uvidi kam te posadi. Ale myslim si ze firma je urcite pojistena jinak by novacky nedavali na madiny :roll: muj pocit :roll:

Tak určitě máš sepsaný záznam o pracovním úrazu, ne?? To je pro tebe podstatné. Co je myšleno 3 denní ochrannou lhůtou? Ta nemá oporu v zákoníku práce. 3 měsíční výpověď bez důvodu, to je klasická zkušební doba. Problém by mohl nastat, pokud nemáš podepsanou pracovní smlouvu :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
567
8.6.16 11:30

@mall1976 smlouvu podepsanou mam. Zaznam o pracovnim uraze sepsan jen u firemniho doktora. Protoze co se mi to stalo ihned se jelo k mudr. A sef me odvezl domu. 3 dny se tam „musi zustat“ musis aspon sedet a cucet 8o a kdyz se ti ta prace nelibi tak 4ty den reknes ze nejdes…je to zvlastni :roll: po 14dni si vyzkousis uplne vsechny masiny pak te posadi za tu ktera ti sla nejlip a do 3mes bud das sama vypoved nebo oni tobe. Je to zvlastni :lol: :lol: jde mi o to z ceho budem zit? Vim ze s tim prstem nic nemuzu delat :,( jedna pani po podepsani smlouvy hned prvni den palec pryc a marodila 11mes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
412
8.6.16 11:38

@AjinaVlada Tak „ošéfované“ to máš dobře, tím pádem by neměl být problém s uznáním úrazu. Teď by to chtělo zjistit, jak u nich ve firmě odškodňují pracovní úrazy. Myslím, že s tím mají zkušenost, tak nevím proč ti to účetní nechtěla říct. Každopádně teď za prvních 14 dní nemoci máš náhradu mzdy od zaměstnavatele. Od 15 dne vyplácí sociálka, poprvé až má všechny podklady a mají na to 30 dnů. Co se týká náhrady za ztrátu na výdělku, to může dávat zálohově firma, nebo taky až po ukončení neschpnosti to vyplatí pojišťovna. Ale to by měli nejlépe vědět v té firmě, jak to dělají oni. Účetní, nebo mistr, šéf apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
567
8.6.16 11:40

Bez podepsani smlouvy nikoho nepusti do firmy. Ptala sem se zda se nejdriv muzu podivat jak to funguje, at vim do ceho jdu. to mi rekli ze az se podepise smlouva budu mit cas se porozhlidnout :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat