Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, maminky i nemaminky z Prahy!
Ráda bych se s vámi poradila, sehnala jsem v Praze pěknou práci a sice nástupku bych měla za 15tis čistého pak by se o dva zvedla plus bonusy a prémie. Vím, není to moc, ale je to práce v oboru a práce je mým snem - do toho bych ráda ješte dva roky studovala dálkově jen 2× do měsíce. Partner by vydělal tak něco kolem 20tky počítám plus dýška, máme 2,5 letého chlapečka. No a jadro tohoto problému je, že partner se domnívá, ze z těch peněz bychom nevyžili při nájmu s poplatky 13tis plus 3tis školkovného.
Prosím vás tedy o radu, opravdu se s tím vyžít nedá? Kolik vy utratíte za jídlo a našetřite i něco stranou? Mě se zdá že by jsme to utáhli ale nevím jak na Prahu..díky za odpovědi všem!
@nini24 Myslím, že lze sehnat i levnější nájem, jestli máte obavy. Mrkněte třeba do Horních Počernic, je to tam o něco levnější, přitom kousek na metro a krásné okolí pro dítě i skvělé mateřské centrum. V centru je to bydlení dražší a pro mimi to tam není až tak optimální - hlučno, prašno, méně hřišť a parků, smog se v zimě táhne a drží nad řekou ve Vltavské kotlině, tam rozhodně ne.
Myslím, že tenhle plat, pokud umíte hospodařit, by vám měl bohatě stačit. A mít práci svých snů je moc důležité pro vaši spokojenost.
Co se týče hospodaření, je to trochu o shánění - drahá je zelenina, je třeba zajet do tržnice, trochu přemýšlet o jídle a nakupovat v diskontech, využít second handy, mít rozumné tarify na mobil, to je velký žrout peněz, ale zas je tu zadarmo spoustu kultury a vyžití pro děti. Musíte zvážit i dojíždění, cenu za benzín či tramvajenky atd.
Příspěvek upraven 16.07.16 v 20:20
Nejsem pražanda, ale jídlo je snad drahý všude stejně ne? Vždyť vám vychází 21 tisíc (plus dýška) na jídlo, oblečení, zábavu, dopravu. Není to moc ale ani málo ![]()
Ja mam stejny pocit ze je to takov stred, bohuzel paetner je hrozny negac a hleda duvody mozna proc nejet. Praci bych mela v praze 4 a abychom usetrili na doprave tak jsem hledala prave byt v dane lokalite no a tohle bylo nejlevnejsi
v praze je pry vse drazsi ale zase se to kompenzuje vyssimi platy, bohuzel nevim, nikdy jsem tam nezila, proto jsem taky chtela poradit.
Tak zbyde vám dost..taky moc enchápu, proč tu řešíš Praha-nePraha, nájem už víš kolik bude stát, a jídlo fakt stojí všude skoro stejně, spíš v |Praze je možná i levnějc, protože je tu konkurence, hodně obchodů.
@nini24 píše:
Ja mam stejny pocit ze je to takov stred, bohuzel paetner je hrozny negac a hleda duvody mozna proc nejet. Praci bych mela v praze 4 a abychom usetrili na doprave tak jsem hledala prave byt v dane lokalite no a tohle bylo nejlevnejsiv praze je pry vse drazsi ale zase se to kompenzuje vyssimi platy, bohuzel nevim, nikdy jsem tam nezila, proto jsem taky chtela poradit.
na dopravu máš beztak nejlepší celoroční za 3650kč, a můžeš jezdit jak chceš. to je další výhoda Prahy. a jako fakt v Praze vše dražší není, říká se V PRaze je draze, ale to je spíš takoej rým jenom…není to pravda ![]()
Ja to resim hlavne kvuli argumentu partnera, nejak se mu muj prijem zda nizky a ze kvuli tomu se prece nebudeme stehovat. Do toho ze teda nevyjdem apod
Podle me s tim vyzijete. Jidlo a obleceni stoji vsude stejne, tak si sepis opravdu vsechny vydaje, ktere behem roku mate (Pojistky, pujcky, litacka…) a uvidis, kolik vam zbyde
@nini24 Určitě bych se snažila sehnat levnější nájem. Ale záleží, jestli chcete dojíždět, nebo ne. V Praze se hodně dojíždí. Opencard, nebo teď Lítačka stojí na rok 10 Kč za den takže 3650 Kč asi. Někdo ale bez auta nedokáže žít. Záleží na stylu. Praha je většinou, co vím třeba z menších obcí a měst, mnohem levnější. Je tu velká konkurence. A to nemluvě o akcích, které jsou většinou zdarma, ale lidí samozřejmě strašně. Peněz budete mít průměrně, není to žádná nuzota. Ale pokud jste byli naučení, že jste třeba ve svém městě patřili ke smetánce, nebo že jste se měli hodně dobře, případně si mohli užívat, tak to asi v Praze platit nebude.
Ahoj, já jsem se z Prahy stěhovala minulý podzim, žili jsme tam několik let, tak taky přispěju svým názorem..Nejdříve k platu - myslím si, že je to dnes takový standart jak u muže, tak i u tebe a upřímně byste na tom byli finančně líp jinde, než v Praze..Každopádně tam slušně žijí i lidé s nižšími příjmy..Za 13000,– seženete tak 2+1. Na 3+kk, nebo 3+1 což beru jako takový standart pro rodinu s větším dítětem, nebo dvěma potomky je potřeba do budoucna počítat takových 16000,– nebo hypotéku nad 3 000 000,–, spíše ještě minimálně o půl milionu víc..Soukromou školku za 3000 asi neseženete, tam bych si připravila o 5000,– více, pokud počítáte s docházkou po celý měsíc..Jinak hledejte lokalitu, kde je možné dostat dítě do státní školky (většinou je podmínkou trvalý pobyt v daném místě)..Jinak jak už tady bylo řečeno, pokud jsi ochotna dojíždět dál do práce, tak byty dále od centra jsou levnější..Jídlo je samozřejmě stejné jako všude jinde..
@nini24 píše:
Prave ze nemame zadne pujcky, hypoteky, nemame ani auto.
A to skolkovne mas uz zjisteny? U nas stoji soukroma deset tisic a do statni berou od ctyr. Jinak mi fakt prijde ze jste takovy stred, meli byste v klidu vyjit.
@nini24 píše:
Ja mam stejny pocit ze je to takov stred, bohuzel paetner je hrozny negac a hleda duvody mozna proc nejet. Praci bych mela v praze 4 a abychom usetrili na doprave tak jsem hledala prave byt v dane lokalite no a tohle bylo nejlevnejsiv praze je pry vse drazsi ale zase se to kompenzuje vyssimi platy, bohuzel nevim, nikdy jsem tam nezila, proto jsem taky chtela poradit.
S těmi vyššími platy záleží na oboru, manžel má stejný, dokonce o trochu vyšší příjem mimo Prahu, než v Praze a já budu mít srovnatelný. Náklady na bydlení mnohem nižší a školku za pár stovek, takže tady je hlavní rozdíl. Jinak na jídle ušetříš spíše v Praze, díky množství obchodů a MHD tam vyjde dosti levně, navíc pokud doprovázíš dítě do 3 let a máš průkazku, tak jezdíš zdarma..
Tak o skolku nejde, prave bych pracovala v ni a jako zamestnanec bych mela slevu tedy ty 3tisice. Zase si myslim ze ta praha 4 je takova klidnejsi oblast, to byla priorita kvuli diteti a taky mam docela paniku z metra tak hledam kompromisy..ale kdyz rikate te na 2kk je najem 13tis drahy, tak teda kde je levnejsi?
Tak s tou školkou to máš super! Jinak my jsme bydleli za 10000 ve 43 metrovém 2+kk, ale byl to byt známého a i tak jsme tam dopláceli i 12000 ročně za služby, protože byly malé zálohy..jinak je to myslím bez šance, sami jsme tam dlouho hledali byt a těch 12 - 13000,– je myslím na 2+kk minimum..U té Prahy 4 záleží na lokalitě..Já jsem bydlela na P-8 a P-10, pracovala jsem na P-9 a taky tam hrozne záleželo na konkrétním místě..Na Praze 4 máš třeba i Podolí, atd.. a tam zase až takový klid není, stačilo mi tam pár dní v porodnici, ale je tam krásně ![]()