Praní - kolik prášku??

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
14.5.20 19:50
@klamonožka píše:
Jak už zaznělo, problém bude jinde, než v nedostatku prášku. Jinak teda mně se obecně daleko spíš osvědčují tekuté prostředky (dřív tekutého Jelena, teď si vyrábím mýdlový sliz už několik let), ale to už je na preferenci každého.

Já mám naučené prádlo před praním přes noc nechat namočené (např. ve vodě po koupání ve vaně) a rozhodně to pomáhá, vypere se lépe.
Samozřejmě prát zvlášť různé barvy (peru zvlášť bílé/černé/ostatní barevné). Kromě utěrek a ručníků stačí pak vše prát na 40°C.

A pokud máš na něčem zřetelné skvrny, něco opravdu mastného, od krve, trávy, špinavé límečky na košili… tak to předem opucuj tím žlučovým mýdlem.

Nápad s namočením před tím, než prádlo hodím do pračky, se mi líbí, to bych mohla zkusit. :)
Barvy zvlášť tak nějak peru - tmavé k sobě, světlé k sobě. Bílých a černých věcí mám jen pár kusů, tak je dělím jen takto. :) Ale všechny ty věci se předtím praly už ixkrát, takže nepouští. :)

• Citovat
  • Upravit
6664
14.5.20 19:50

Ještě k té vůni - nestačí, že prostě prádlo voní „vypraně“? Potřebuješ, aby mělo ještě nějakou další extra vůni? Já jsem vlastně moc ráda, že na něco takového z domova nejsem zvyklá a tak nemám potřebu se shánět po aviváži. :think: Není to moc dobré na kůži, pokud má člověk citlivější, a na některé materiály taky není vůbec dobrá, takže bych její používání ještě být tebou zvážila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3159
14.5.20 19:51

Taky jsem nikdy množství prášku neřešila, mám plastovou nádobku od tvarohu nebo čeho a přiměřeně naberu a nasypu. Také je mi úplně jedno v jakém prášku peru. Nedělám z toho žádnou vědu. Ještě jsem neměla tak špinavé oblečení abych musela dávat předpírku, zažrané skvrny také nemám.

Edit. Vůni taky neřeším, voní vůně výpravného prádlo bez ničeho, nemusím ho cítit když přijdu kolem skříně. Z venku je to paráda.

Příspěvek upraven 14.05.20 v 19:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
14.5.20 19:52

Tvrdost vody je docela stěžejní.
Na baráku se mi nevypralo kde co, a mohla sem se postavit na hlavu. Někdy se mi ani důkladně nerozpustil prášek :roll: Byla tam hodně tvrdá voda.

U hodně špinavého prádla, pokud to nejsou jemné materiály, bych dala vyšší teplotu (60 st)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16173
14.5.20 19:52

Prášku by se mělo dát na množství vody, a většina praček pere v tak malém množství vody, že to odpovídá doporučenému množství na ruční praní.
Problém může být v tom, že některé pračky si vezmou prášek hned, ale napustí studenou vodu, promáchají, vypustí, a pak teprve napustí vodu a perou v teplé (ale už v podstatě bez prášku). Zkus se podívat (jestli máš průhledné okýnko a ne horní plnění), jestli to pění v momentě, kdy je okýnko teplé (neumím to líp popsat).
Já měla takovou pračku v jednom podnájmu, prádlo vůbec nevonělo, vyprané to bylo spíš míň než víc, a když jsem nalila prášek až po cca 15min. programu, tak to bylo nebe a dudy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
14.5.20 19:53
@Anonymní píše:
Nápad s namočením před tím, než prádlo hodím do pračky, se mi líbí, to bych mohla zkusit. :)
Barvy zvlášť tak nějak peru - tmavé k sobě, světlé k sobě. Bílých a černých věcí mám jen pár kusů, tak je dělím jen takto. :) Ale všechny ty věci se předtím praly už ixkrát, takže nepouští. :)

Jo, to my zas máme černého mraky, tak proto dávám černé úplně zvlášť. A to máš jeden a ten samý prášek na světlé i na tmavé? Protože klasické prášky obsahují rozjasňovače, které časem způsobí, že ti to tmavé prádlo bude šednout a zacházet. Nejsem zastánce používání 10 různých pracích/úklidových prostředků, ale zrovna u toho prádla bych si dala pozor, jestli právě nepoužíváš nějaký s těmi rozjasňovači.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
14.5.20 19:54

Množství prášku ani gelu jsem nikdy neřešila, prostě přiměřeně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.5.20 19:55
@eviku-miluna píše:
Na skvny od potu zkus ocet.

Pomůže i na ty, které zůstaly i po vyprání? Nebo ho mám použít před praním? Jedno triko už nezachráním - tam prostě zůstaly skvrny světlejší, než je barva trika… je to snad vyloženě vyžrané. Teď se mi to stalo u dalšího trika, zatím jsem to nezkoušela dovyprat ručně, ale mám pocit, že to bohužel dopadne stejně. :/

• Citovat
  • Upravit
7735
14.5.20 20:07
@Anonymní píše:
Pomůže i na ty, které zůstaly i po vyprání? Nebo ho mám použít před praním? Jedno triko už nezachráním - tam prostě zůstaly skvrny světlejší, než je barva trika… je to snad vyloženě vyžrané. Teď se mi to stalo u dalšího trika, zatím jsem to nezkoušela dovyprat ručně, ale mám pocit, že to bohužel dopadne stejně. :/

já to použila na zažraný žlutý skvrny. Namáčela jsem to tričko do octovýho roztoku na X hodin a pak normálně vyprala. Zkus pohledat na netu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
14.5.20 20:18
@Anonymní píše:
Pomůže i na ty, které zůstaly i po vyprání? Nebo ho mám použít před praním? Jedno triko už nezachráním - tam prostě zůstaly skvrny světlejší, než je barva trika… je to snad vyloženě vyžrané. Teď se mi to stalo u dalšího trika, zatím jsem to nezkoušela dovyprat ručně, ale mám pocit, že to bohužel dopadne stejně. :/

jestli už je ta barva vysloveně vyžraná, tak to nezachráníš…myslely sme spíš, když máš třeba bílé triko a máš na tom zažloutlé fleky. Pokud máš takhle agresivní pot, používej kvalitnější antiperspirant ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
14.5.20 21:36

Davam dve odmerky/vicka prasku do pracky a jednu avivaze.
Ale muj muz snad pije avivaz nebo nechapu :nevim:. Kdyz zapina on pracku, tak zmizne plno avivaze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.5.20 18:15

A nejsou ty fleky na prádle kvůli nadměrnému množství prášku? Jednou jsem dala hodně a na tmavém prádle pak byly světlé fleky, takové „mapy“.
Jinak já používám prášku výrazně míň než je napsáno na obale (peru v Persilu Sensitiv). Když tam dám množství dle návodu, tak i po skončení praní je ještě u dvířek pračky pěna - prostě nedostatečně vymáchané prádlo. Podotýkám, že pračku máme v pohodě, nová Bosch.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný