Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím,
chtěla jsem se zeptat - přestěhovali jsme se do Prahy, konkrétně na 11ctku. A řešíme jednu věc v domácnosti, a to extrémní prašnost. Jako opravdu to u nás po třech-čtyřech dnech vypadá, jako bychom neutírali prach třeba měsíc/dva (velké chuhvalce prachu, o praxu v kallaxech ani radši nemluvím, mobil necháte den na stole, a také normálně vrstva prachu.). Teď např. utíráme prach právě v kallaxech a zrovna jsme si říkali, že zítra to tam máme znova. Samozřejmě chápu, že tu prašnost ovlivňuje třeba sušení prádla v bytě, apod., takže se snažíme sušit na balkoně + nám jede v bytě i čistička, a stejně je to děs. Chtěla jsem se zeptat, jestli je to takto v Praze normální stav, nebo jsme zase vychytali něco speciálního. Řešíme to i skrz prcka, protože samozřejmě toto dýchat je šílené. Mockrát díky za sdílení.
@Horúcí brambor píše: Více
Musela jsem se podívat, co se míní kallaxem.
Bydlím Praha-vychod a pracuju v centru Prahy, pocházím z Ostravska a nejhorší prašnost byla na tom Ostravsku.
No, jak bych ti to řekla…
sestra se po 18 letech strávených v Moravskoslezském kraji přestěhovala za studiem do Prahy. A jak velké bylo její překvapení, že se jí daleko lépe dýchá i při běhu. Dnes na návštěvách u nás cítí to, co my místní necítíme…
Já mám na Jižňáku rodiče, a že by se tam nějak extra prášilo, to nemohu říct.
Bydlím na východ od Prahy a je to tu daleko horší (a to se to ještě zhorší, v souvislosti s dopravními stavbami)
Tak teď jsem z toho fakt jelen, a říkám si, co sakra děláme špatně.
@Nevšední…
Tak jasně, že na Ostravsku to bude úplně někde jinde, to je mi jasné. Spíš mi jde tady specificky o části Prahy.
Na Jižňáku jsem vyrostla, žádnou extrémní prašnost jsme doma neměli. Teď na téměř vesnici mi přijde prachu mnohem více, extrém v koupelně, tam je plynový kotel, tak to je díky tomu.
Bydlíš u rušné silnice? Rodiče to tak měli, utřel se prach a mohlo se znova. Já mám okna do dvora a prachu minimum
@ElenaRei Díky moc za příspěvek, my právě jak otevřeme okna, tak je to samozřejmě nejhorší a prach je zpátky. Takže asi budeme muset pořídit do každého pokoje taky pořídit nějakou lepší čističku.
Dle mého záleží hodně na tom, v jakém patře žijete. Dřív jsem žila v centru Prahy, rušná ulice, auta, tramvaje, ale v 5. patře. Prašnost minimální. Teď žiju na malém městě v rodinném domě okna do zahrady, aut minimálně a prachu je tu výrazně víc.
Mame to take, 4.patro, slepa ulice, zaveje prachu, netesni nam tedy okna. Co s tom fakt nevim.
Myslím, že to bude lokální. Bydleli jsme v Libni (panelák, 6. patro) a bylo to úplně v pohodě, žádná zvýšená prašnost se nekonala. Neprobíhá ve vašem okolí třeba nějaká stavba? Není blízko nějaká velká silnice? V jakém jste patře?
Ne, v našem bytě ani v práci v Praze se s chuchvalci prachu po pár dnech nesetkávám. Ale vidím dost rozdíl třeba na oknech do ulice a oknech dozadu do zahrad. A bydlet třeba někde v Legerce, věřím, že tam toho prachu a smogu budu mít denně tunu.
@Horúcí brambor píše: Více
Měli jsme také doma (v Praze) cca rok po rekonstrukci takovou prašnost. Pak se to trochu snížilo, ale pořád se tu práší dost. V bytě cca 2 km odsud (klidnější čtvrť) se téměř neprášilo. Tj. záleží na lokalitě.
Vyřeší to čistička vzduchu.