Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Kontaktovat svj a domluvit se správcem. Nejlíp, pokud to udělá firma, která se zároveň stará o kotelnu.
@Anonymní píše: Více
Určitě musíte informovat SVJ a požádat o povolení. Není to sranda regulovat celou soustavu. Ideální je aby to udělala firma, která v SVJ spravuje topnou soustavu.
Měnili jsme minulý rok. Nejdříve jsme kontaktovali SVJ. Tam nám dali kontakt přímo na pána, který se u nás v baráku stará o měřáky. Řekl nám, že až budeme mít topení vyměněné, tak přijde a vymění měřáky. Normálně jsme uzavřeli to topení, které bylo rozbité, vyměnili ho a pak asi za 2 dny přišel ten pán a vyměnil měřáky. ![]()
Ve všech případech nejprve kontaktovat SVJ. S nemalou šancí už tohle v domě řešili.
@Janli nemusí mít v domě kotelnu, můžou být napojeni na dálkové teplo nebo (i když v paneláku pravděpodobně ne, ale zažila už jsem i to) mít etážové vytápění. Tak či tak, SVJ bude vědět nejlíp a bude o akci chtít vědět.
Určitě kontaktovat SVJ, ti výměnu zařídí. Kdysi jsem to řešila, plánovalo se to na dobu mimo topnou sezónu, museli vypustit některou stupacku. Dokonce mám pocit, že se to platilo z fondu oprav.
My třeba bydlíme v bytě, každý byt má svůj kotel, takže tady nám topení měnil vodař/ topenář. Musel vypustit celý okruh topení, vyměnit radiátor a pak znovu napustit plus dát nějakou látku proti korozi.
Takže určitě SVJ.
Moc vsem dekuji. Prosim a nemate nejaky vzor co napsat na to svj? A musim trvat na „pisemnem“ souhlasu nebo staci kdyz mi predseda ustne rekne : muzete
Stačí vlastními slovy, co plánujete, kde, kdy atd. Pokud nevíš, použij AI. Samozřejmě, ze je vzdy lepší mít písemný souhlas. Ono v svj se možná bude i hlasovat. Záleží, jake mate stanovy. Každopádně si výměnu topení dobre promyslete. Pokud mate stare litinové ale funkční a chcete měnit jen za designovku nove plechové, pak to naprosto postrádá smysl. To raději renovaci stávajících radiátorů.
@Menton píše: Více
Vypuštění stoupacky neni úplně nutné, nam takhle praskl radiator v najemnim byte behem topné sezony a akorat takovym divným nesmyslem zamrazili vodu v odbocce, vymenili radiator a hotovo.
Co není na papíře (v mailu), jako kdyby nebylo vůbec.
Normálně začni mailem svými slovy, nemusí to být oficiální žádost se všemi formalitami.
@j.a.n.i1 Také jsme nemuseli vypouštět stoupačku a měnili celý radiátor během topné sezóny. Jen se zavřelo to topení, které jsme měnili.
Otopná soustava je vlastnictví svj, vlastník bytové jednotky nemá právo do otopné soustavy zasahovat, měnit radiátory, odstraňovat. Toto je záležitostí společenství vlastníků a opravy se hradí z fondu oprav.
@Janli píše: Více
Já jsem u toho přímo nebyla, měnil to manžel, ale normálně zavřel topení otočením kohoutu na 0 a pak to u té trubky asi utáhnul hasákem (?) nebo jestli tím pak už jen odmontoval topení nevím.
Nic jiného ale nepoužil.
@Janli píše: Více
Na to uzavření je nějaký speciální nástroj, kdy se jakoby zmrazi přívodní trubka, nasadi se na ni uzávěr a po vymene se da zase pryč. Ono ani nejde o vypouštění a napouštění ale o celkovou regulaci celé otopne soustavy. Pokud se nereaguje nebo se do ní zasahuje, pak topení muze ruzne praskat, bouchat apod. Je to pak dost znát. Rozhodně neni ohleduplne měnit topení jen tak z pleziru, ze se mi nehodí do designu bytu.
Dobrý den, měnil jste někdo radiator? V panelaku stary. Jak jste prosim postupovali? (Psali jste pisemne na svj o nejake povoleni? Nebo nejprve nasli firmu?)
Mate tip na nejakou konkretni firmu, se kterou jste topeni vymenili a byli jste spokojeni? Co si vse ohlidat?
Dekuji