Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@roba18 píše: Více
Já vím, mě zajímalo, čím to zavírali oni, když si to vyměňovali sami a těžko k tomu měli mrazící pistoli.
Asi měli víc štěstí než rozumu a tuhle partyzánštinu bych teda nikomu nedoporučovala.
@Janli píše: Více
Mrazící pistoli jsme určitě neměli. Manžel použil jen hasák (tím nevím jestli někde něco před sundáním neutáhnul) a sprej aby uvolnil utažené šrouby. A uzavřel kohout otočením na 0. Voda mu po sundání topení ale nikde netekla, jen zbytek a to, co bylo v topení vylil do misky.
Nový radiátor normálně funguje. Měnilo se tak už před lety i topení v jiném pokoji.
I soused si nechal poradit a vyměnil tak sám topení. ![]()
Já se v tom ale nevyznám. Máme tenhle typ topení.
Příspěvek upraven 10.03.26 v 12:27
@Yasmina21 toto jste prováděli v bytovém domě bez souhlasu družstva, nebo společenství vlastníků?
Normální člověk má na vstupu a výstupu uzávěr. Pokud tam teď není, doporučuji s výměnou radiátoru přidat.
@Babeta_jawa píše: Více
SVJ o tom vědělo. Ty jsme před opravou kontaktovali. Oni nám dali kontakt na topenáře, který mění i nás v paneláku měřáky a ať se s domluvíme s ním. Ten nám řekl, ať si topení vyměníme a až to budeme mít hotové, tak ať mu zavoláme, že přijede sundat a namontovat měřáky.
Dělalo se to v zimě během topné sezóny a stoupačka se uzavírat nemusela. Já si taky myslela, že to bude složitější proces. ![]()
Nelze v bytě h měnit radiátory, jak se komu líbí, radiátory jsou společnou části domu, do které není vlastník bytové jednotky oprávněn zasahovat způsobem výměny, odřezáváním a jiným. Je oprávněn je užívat. Soustava je dimenzována na počet těles v jednotlivých bytových jednotkách.
Jste tedy odvážní, protože případná náhrada škody v důsledku zásahů do otopné soustavy jde za tím, kdo porušil svou povinnost a svévolně do otopné soustavy zasáhl. Tak statisíce, miliony sem a tam však je to jedno, hlavně že má Máňa nový radiator ![]()
@Yasmina21 ale to je špatně, předpokládám, že vše máte písemně s tím, že SVJ vám dalo takový pokyn k výměně.
Odborná zkouška také neproběhla, je vidět že v SVJ může dělat každý i.diot
@Babeta_jawa píše: Více
S SVJ jsme spolu komunikovali přes e-mail.
U nás v domě celé SVJ spravuje nějaká firma.
Jestli proběhla odborná zkouška nevím, ale ten pán co u nás mění měřáky něco na nějakém přístroji dělal a říkal, že je vše v pořádku. Ale jestli myslel jen ty měřáky. Nevím, jak se dělá odborná zkouška.
Postupovali jsme tak, jak nám bylo řečeno. Topení funguje normálně a nikdo ze sousedů si na nic nestěžoval.
Měnili jsme ho kvůli tomu, že už bylo staré a v jednom místě z něj kapala voda. Ne jen tak pro krásu.
@Yasmina21 píše: Více
No, to si můžete pogratulovat, že ten ventil dobře těsnil a nevypustili jste všechny patra nad sebou. Ono svj nejspíš vůbec nenapadlo, že si to budete měnit sami a ne topenář. Tohle he v svj fakt noční můra. Amatéři, co se pokouší o odbornou práci. Vy jste holt měli štěstí…
@Janli píše: Více
Možná jo.
Já se v těhle věcech moc neorientuju. U nás to vždycky dělával táta nebo manžel. Co vím z doslechu, tak si takhle i další sousedé mění radiátory a i soused přímo nad náma si nechal nedávno poradit a vyměnil.
Já bych se do toho sama nepouštěla, ale ani SVJ, ani topenář, na kterého jsme dostali kontakt od SVJ nám o uzavření celých stoupaček nic neřekli. My to asi těžko sami domluvíme a provedeme.
Bylo nám řečeno jen ať to vyměníme a on pak přijede a namontuje nový měřák.
tak jsme tak udělali.
Stejně tak nevím o tom, že by se u nás v domě kdy stoupačky uzavíraly. Je to 11 patrový panelák.
Možná jsme měli štěstí…
@Janli Tak jsem se manžela ptala, jak to topení měnil a jak to, že se nemusela v baráku vypustit celá stoupačka. On říkal, že na tomhle topení jsou nainstalované u výpustí (trubek) takové uzávěry, které se inbusem utáhnou a pak se dá radiátor normálně odmontovat, aniž by se muselo zasahovat do celé stoupačky. Právě kvůli tomu, aby se nemusela vypouštět a zastavovat celá stoupačka, se tam prý kdysi nainstalovaly v celém paneláku tyhle uzávěry. ![]()
Moc vsem dekuji. Chceme menit kus za kus. Uz to co mame neni uplne ono mezi temi źebry, tak to chceme radeji vymenit. Nejvic mi stresuje ta firma. Na netu jich je spousta ale jak vedet, kdo to udela kvalitne.. ![]()
@Yasmina21 píše: Více
Kdo používá mozek, tak to přesně takhle udělá.
Dobrý večer, tak jsem kontaktovala předsedu SVJ emailem, co jsem pochopila, tak máme dalkove a spise mi prislo ze mi doporucuje opravu nez vymenu. Dal mi kontakt na nejakeho instalatera a ten mi napsal, ze uz takoveto veci nedela. Nevim co ted..Na internetu hromada remeslniku a ja mam strach, aby to bylo poradne udelano. Ted mi nejak doslo, ze kdyz vymenim jedno topeni, tak dalsi dve budou stare litinove jak to bude vypadat…Sem z toho nastvana… ![]()
@Anonymní píše: Více
Normálně napiš SVJ, že chcete měnit radiátory, tak chcete vědět, jak máte postupovat. Na to nemusí být kolkovaná žádost.