Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
včera jsem se dala do řeči se známou a řešily jsme aloe vera. Ona se prý nedávno dozvěděla, že to, co má doma, není pravá aloe vera. NEvíte někdo jak ji poznám? Já jsem si ji pořizovala jako první pomoc např. při popálení, ale ještě jsem neměla nožnost
(naštěstí) vyzkoušet.
Jaké má ta pravá znaky a jak ji poznám? (nůžu přidat foto toho, co mám doma, kdyby to tak někdo poznal
)
Děkuji
Ahoj, on rod Aloe zahrnuje cca 300 druhů rostlin. A vera je jeden z druhů. Ale pokud já vím, tak léčivé jsou všechny. Nemusíte ji používat jen na popáleniny. My si střiháme listy i na jakékoliv poranění kůže - odřenina, kousnutí komárem atd.
Jsem zvedava, mame doma dve… jednu uz obri na zahrade a malou v kvetinacku… placam to hodne na puchyre a spaleniny - od horkych veci i slunicka - a krasne nam funguje…
Tak ze bysme si to vsugerovali? ![]()
@Barca12345 Právě, že prej ta obří není ona? Tak nevím.
@janusska Tak podle toho, co píšeš, tak bych to nemusela zase tak řešit? A pomáhá na kousanec od komára dobře?
taky mám Aloe vera v květináčí a léčivá je, i když já zatím zkušenost nemám, nepoužila jsem ji…ale pak ta „obří“, tak to je Aloe vera stromová myslím…
Tady je něco málo o té pokojové http://www.ireceptar.cz/…va-rostlina/
![]()
@avm3 Určitě to neřeš. V rodině máme asi sedm různých druhů aloe a všechny fungují stejně dobře
My máme nějaký toxický komáry, takže mi ten štípanec vždycky hodně nateče. V průběhu dne na to dám několikrát aloe a je to hodně znát - večer už to nemám ani červené, ani nateklé a nesvědí to.
No, my jsme tu aloe s mamkou dostali asi pred deseti lety v kvetinacku… a ona porad rostla a rostla a asi dva roky zpatky jsme ji fikli na zahradu, bali jsme se, ze chcipne a ona mrska porad krasne roste!!! ![]()
Tak ja nevim jaka je…
Je fakt, ze ta druha ma jinak zbarvene listky, ale myslela jsem si, ze je to jen proto, ze je jeste „miminko“… ![]()
@janusska píše:
@avm3 Určitě to neřeš. V rodině máme asi sedm různých druhů aloe a všechny fungují stejně dobřeMy máme nějaký toxický komáry, takže mi ten štípanec vždycky hodně nateče. V průběhu dne na to dám několikrát aloe a je to hodně znát - večer už to nemám ani červené, ani nateklé a nesvědí to.
Díky za tip, to se musí vyzkoušet. Teď abych se těšila na štípanec
A co u malých dětí?
@avm3 Já to mažu dceři už od malá na nějaké odřeniny a tak. Teď už si i sama odstřihne kousek a potře si to, nebo si přinese náplast abych jí aloe podržela na ráně a sama si to přelepí
Takže úplně bez problémů, nikdy na to žádnou špatnou reakci neměla.
@Barca12345 píše:
No, my jsme tu aloe s mamkou dostali asi pred deseti lety v kvetinacku… a ona porad rostla a rostla a asi dva roky zpatky jsme ji fikli na zahradu, bali jsme se, ze chcipne a ona mrska porad krasne roste!!!Tak ja nevim jaka je…
![]()
Je fakt, ze ta druha ma jinak zbarvene listky, ale myslela jsem si, ze je to jen proto, ze je jeste „miminko“…
Tak to on to bude asi jiný druh, ikdyž ještě miminko
Ale je dobrý, že vám roste takhle venku. U nás by zmrzla na kost.
@janusska píše:
Tak to on to bude asi jiný druh, ikdyž ještě miminkoAle je dobrý, že vám roste takhle venku. U nás by zmrzla na kost.
Vis co, my bydlime v Beskydech a v zime jsou mrazy kazdy rok!!! A drzi se… ![]()
@Barca12345 Ty brďo, že bych jednu mladou taky vysadila do zahrady. Jestli se drží v Beskydech, tak to u nás v 350 mnm půjde taky. No úplně jsi mne navnadila, že to snad půjdu hned vysadit ![]()
@janusska píše:
@Barca12345 Ty brďo, že bych jednu mladou taky vysadila do zahrady. Jestli se drží v Beskydech, tak to u nás v 350 mnm půjde taky. No úplně jsi mne navnadila, že to snad půjdu hned vysadit
NO, ona uz ale byla obr, kdyz jsem ji sadila… tak pul metru do vysky urcite… ![]()
Ja jsem si ted zasadila matu - na to, ze to pry je „plevel“ a skoro nic nepotrebuje, tak mi pekne chcipa… ![]()
@Barca12345 Hmm, tak že bych dala tu velikou ven a malý si nechala v květináči. No já to nějak vykoumám. To mě láká mít aloe venku ![]()
Jestli jsi koupila mátu někde v obchodě tak to se nedivím, že chcípá. Oni to mají dost vyhnaný ve skleníkových podmínkách. Bylo by lepší kdybys ji vysela přímo na záhon. To pak rovnou vyroste a bude zvyklá na vaše podmínky. My ji tu už máme dost rozrostlou - až ji musím korigovat ![]()
@janusska píše:
@Barca12345 Hmm, tak že bych dala tu velikou ven a malý si nechala v květináči. No já to nějak vykoumám. To mě láká mít aloe venkuJestli jsi koupila mátu někde v obchodě tak to se nedivím, že chcípá. Oni to mají dost vyhnaný ve skleníkových podmínkách. Bylo by lepší kdybys ji vysela přímo na záhon. To pak rovnou vyroste a bude zvyklá na vaše podmínky. My ji tu už máme dost rozrostlou - až ji musím korigovat
Jo, koupila jsem si ji v kvetinacku a presadila… ![]()
Neni pozde neco vysevat? Ze bych si ji koupila a jeste zasela letos?