Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Existuj status rodinne romacnosti. Pokud ma jeden z manzelu pravo bydleni na zaklade najemni smlouvy, ma ho automaticky i druhy z manzelu
(1) Je-li obydlím manželů dům nebo byt, k němuž měl jeden z manželů ke dni uzavření manželství nájemní právo, vznikne uzavřením manželství k domu nebo bytu oběma manželům společné nájemní právo; při pozdějším uzavření nájemní smlouvy vzniká oběma manželům společné nájemní právo účinností smlouvy. To platí obdobně i v případě jiného obdobného závazkového práva.
https://www.mesec.cz/…14/f4581106/
Sdělení, ať se vystěhuje, jaksi není žádnou formou zákonné výpovědi, to je jedna věc. Druhá věc je, že nechat v bytě bydlet někoho, kdo má exekuci, to je velmi mírně řečeno nemoudré. Měla se jich zbavit už po koupi bytu. Ať si najde právníka, co se na bytový vztahy specializuje a ten jí nejspíš pomůže, ale bude to běh na dlouhou trať. Většinou bývá nejjednodusší zaplatit takovýmu týpkovi dva měsíce na ubytovně, aby se z bytu hnul…
Omlouvam se, pak musi majitel podat zalobu k soudu na vyklizeni bytu. Pan nema uzivaci pravo k bytu.
Mozna by pomohla predzalobni vyzva, kontaktujte pravnika
@matkabagristy píše:
Omlouvam se, pak musi majitel podat zalobu k soudu na vyklizeni bytu. Pan nema uzivaci pravo k bytu.
Mozna by pomohla predzalobni vyzva, kontaktujte pravnika
Není to tak jednoduchý… nájemní smlouva může vzniknout i bez písemné formy nebo užíváním bytu v dobré víře a majitelka ho tam nechala bydlet. Pokud nějak platí nájem, tím hůř. Tady pomůže jedině právník, tyhle vztahy jsou dost ošemetný…,
Zkus to soudně. TP mu můžeš ty jako majitel zrušit klidně hned a že něco vlastnil před lety neznamená, že má právo to využívat do konce života.
@Kriss Tina píše:
Zkus to soudně. TP mu můžeš ty jako majitel zrušit klidně hned a že něco vlastnil před lety neznamená, že má právo to využívat do konce života.
zrusit tp nelze svevolne, dokud tam dotycny bydli
@Kriss Tina píše:
Zkus si to vyzkoušet…
. Nejde to ani s ukončenou nájemní smlouvou v ruce…
Mám víc nájemních bytů, takže bych k tomu řekl pár věcí ze zkušenosti.
Je zajímavé, že s některými nájemníky nikdy nebyl problém - platí včas, byt udržují v perfektním stavu a klidně o nich celý rok vůbec nevím.
Pak jsou problémisti, kteří pořád dělají problémy. Jsou na ně stížnosti, řešení nikam nevede, nic nestačí říct jednou, všechno se řeší měsíce a roky bez výsledku.
Nemá smysl se s takovými lidmi vůbec zabývat. Neprodlužujte jim smlouvu a najděte si nějaké normální nájemníky. Opravdu není až tak těžké si vybrat někoho slušného. Lidi s exekucema jako nájemníky rozhodně nebrat.
@miri_z a nějaká rada k aktuálnímu problému? Asi jim těžko neprodlouží smlouvu, když tady s inkriminovaným člověkem nájemní smlouva nevznikla sepsáním a stanovením podmínek.
@Janli Rada zní, vyhodit je všechny.
Tazatelka píše, že smlouva je na paní. Tedy neprodloužit paní smlouvu. Ostatní osoby v bytě lze považovat za návštěvy, nanejvýš spolubydlící, které ta paní na svou zodpovědnost do bytu pozvala.
Věřte mi, že je to jediné správné řešení, po stránce právní i morální. Není možné nájemnici zakazovat návštěvy. Pokud se mi nelíbí, koho nájemnice v bytě přechovává, mám jedinou možnost, a to vyměnit nájemnici.
@miri_z píše:
@Janli Rada zní, vyhodit je všechny.Tazatelka píše, že smlouva je na paní. Tedy neprodloužit paní smlouvu. Ostatní osoby v bytě lze považovat za návštěvy, nanejvýš spolubydlící, které ta paní na svou zodpovědnost do bytu pozvala.
Věřte mi, že je to jediné správné řešení, po stránce právní i morální. Není možné nájemnici zakazovat návštěvy. Pokud se mi nelíbí, koho nájemnice v bytě přechovává, mám jedinou možnost, a to vyměnit nájemnici.
Dobře a máš nějakou radu, jak toho dotyčnýho z bytu dostat bez soudního rozhodnutí? Navíc, on tam není návštěva, on je tam se souhlasem majitelky bytu, to je dost rozdíl…
@Janli Smlouva je na paní. Pán není v nájemní smlouvě uveden. Takže s jakým souhlasem majitelky?
Majitelka uzavřela nájemní smlouvu s tou paní. Paní si do bytu přizvala svého tehdejšího přítele.
Pokud majitelka neprodlouží nebo vypoví smlouvu té paní, tak musí dotyčná odejít i se svými návštěvami, podnájemníky, rodinnými příslušníky, prostě s každým, komu umožnila vstup do bytu.
Občas se samozřejmě stane i to, že nájemníci neodejdou. Tím se můžou dopouštět trestného činu, nicméně to některým vůbec nedělá problém. Teprve v tu chvíli je potřeba věc řešit soudně, tedy podat žalobu na vyklizení bytu.
Samozřejmě jsou způsoby, jak nájemníky přesvědčit, aby splnili svou zákonnou povinnost a odešli dobrovolně. Viz třeba https://www.majitelbytu.cz/…aticu-z-bytu
Ale tazatelka neuvádí, že by nájemníci nerespektovali výpověď, tedy zatím v této situaci není.
@miri_z asi by ssi měl přečíst občanský zákoník za jakých okolností může vzniknout nájemní smlouva, aby si se jednou moc nedivil…s
Souhlasím s tím, že výpověď by měli dostat všichni.
Známá koupila byt v exekuci. Nechala tam původní vlastniky bydlet na zakladě nájemní smlouvy. Nájem je pouze na paní. Má dceru 10 let. Pán je psychicky labilni. Chování je neunosne i pro sousedy. Nekolikrat mu bylo sdeleno at se vystehuje. I jeho nyní jiz par let byvala partnerka ho tam nechce, ale on se pořád nechce vystěhovat a ohání se tím. Že tam má uvedeno trvalé bydliste a ze byl v roce 2016 jeste majitel. Má nekolik exekucí. Má k uzivaní opravdu nějaké právo, když ani v nájemní smlouvě není uveden?