Přechod k jinému zaměstnavateli
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Přechod k jinému zaměstnavateli
Zdravím a prosím o radu.
Můj zaměstnavatel je firma, která provozuje činnost v místě patřícím obci na základě nájemní smlouvy.
Ke konci roku firma ukončí svou činnost a u samou činnost bude dál provozovat přímo obec.
Dočetla jsem se na stránkách mpsv.cz, že v případě přechodu zaměstnanců k novému majiteli nevzniká nárok na odstupné, zároveň není třeba podepisovat novou smlouvu a netýká se zaměstnance ani zkušební doba. Což je pro mě, vzhledem ke smlouvě na dobu neurčitou dobrá zpráva.
Jenže nevím, zda to platí i v případě, kdy nový povozovatel je obec a na zaměstnance vypisuje veřejné výběrové řízení.
V případě, že bych u výběrového řízení byla úspěšná, bude to tak, jak jsem uvedla výše, nebo budu smlouvu se stávajícím zaměstnavatelem končit a navazovat novou s obcí? Budu státní zaměstnanec s platovým výměrem podle tabulek?
Najde se tu někdo, kdo se v tomhle vyzná? Můj současný zaměstnavatel je liška mazaná a podá mi info, jaké se mu hodí, chce se vyvléct z vyplácení odstupného apod., takže mě uklidní, že přechodem se pro mě nic nezmění. Pokud by to tak ale nebylo, bojím se, že po skončení poměru se po něm slehne zem a nerada bych se uchýlila k právním krokům, abych dostala to, na co mám nárok. Proto si vše chci zjistit sama.
Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
No podle popisu to nez na prechod vypada ze puvodni zamestnani konci, tedy odstupne. A obec si to bude resit novymi smlouvami, zamevyberkem a tak. nejedna se tedy o prechod zamestnani
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Želmíra já to zažila před hodně dlouhou dobou, bylo to v pohodě. Být tebou, kontaktuji obec, jak to teda bude a nechám si podepsat případnou pracovní smlouvu s novým zaměstnavatelem
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Želmíra píše:
V případě, že bych u výběrového řízení byla úspěšná, bude to tak, jak jsem uvedla výše, nebo budu smlouvu se stávajícím zaměstnavatelem končit a navazovat novou s obcí? Budu státní zaměstnanec s platovým výměrem podle tabulek?Najde se tu někdo, kdo se v tomhle vyzná?
Nejlíp to asi bude vědět a nejlíp se v tom vyzná tvůj dosavadní zaměstnavatel a obec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za odpovědi ![]()
Budu se muset informovat asi na obci. Můj zaměstnavatel mi pravdivé info nepodá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Želmíra O jaký právní titul půjde, jestli o přechod zaměstnanců k novému zaměstnavateli, by ti fakt měli říct na obci nebo tvůj zaměstnavatel.
Tvůj zaměstnavatel před zrušením musí dát pravdivé info všem zaměstnancům, a to písemně, podle mne. Co je to zač? Fyzická osoba? Právnická osoba? Jakou má právní formu? Obchodní společnost?
Obchodní společnost asi nelze zrušit likvidací, pokud nemá vyrovnány všechny závazky. S tím by asi měli mít problém u rejstříkového soudu. Zvlášť závazky k zaměstnancům.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Je to s. r.o. Já se bohužel nevyznám ve všech termínech, takže podrobnější detaily neznám. Ani vlastně nevím, jestli budou celou firmu rušit, nebo jestli bude fungovat dál a ruší jen tuto jednu svoji činnost. Vím, že mají i další podnik. Je to trochu složitější, dluhy kam se podívají, lži, problémy se smlouvami apod. Raději se tedy informuji za obci. Chci vše vědět s předstihem, protože se současným zaměstnavatelem chci vyrovnat vše, na co mám nárok. Neproplacené dovolené, nevydané důchodové listy, dezinformace ohledně odstupného apod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Želmíra Když se budeš ptát, tak použij správné terminologie:
Jde o přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů (ZP, § 338 a násl.) .
Zeptej se na obci.
Příspěvek upraven 14.10.17 v 21:59
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A z podstaty věci plyne, že bys nebyla státním zaměstnancem. Státní zaměstnanec je úředník, vztahuje se na něj zákon o státní službě a z podstaty věci (nemění se práva a povinnosti, dohodnutá v pracovní smlouvě, jen zaměstnavatel) je zřejmé, že nejde a tudíž ani nepůjde o služební, nýbrž pracovní poměr. Leda by s. r.o. zaměstnávalo státní zaměstnance podle služebního zákona. ![]()
Příspěvek upraven 14.10.17 v 22:05
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Želmíra A určitě nebudeš státním zaměstnancem. viz edit výše.
„Přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů“ mimo jiné znamená, že v pracovní smlouvě se prostě nahradí jeden zaměstnavatel zaměstnavatelem jiným, jinak vše zůstává při starém (v detailech se mohu mýlit, viz ty §§ ZP).
A prostou změnou zaměstnavatele ze soukromého na obec s přechodem všech práv a povinností z pracovní smlouvy se logicky nemůžeš stát ze zaměstnance soukromého eseróčka státním úředníkem.
Mimoto ty §§ 338 a násl. jsou paragrafy zákoníku práce, ne zákona o státní službě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit