Přechod v mladém věku - hormonální substituce

Anonymní
16.9.22 16:38

přechod v mladém věku - hormonální substituce

Tak mě napadnul úplně pitomý dotaz, jestli mám vlastně ještě menstruační cyklus.
Na přechod jsem dost mladá, krátce po čtyřicítce, ale poslední dva roky cyklus hodně hapruje. Příznaky, gynekologický nález i hodnota FSH přechodu plně odpovídají, poslední MS před čtyřmi měsíci. Vzhledem k věku navrhuje lékař nasazení hormonální substituce - HRT, že u mladých žen je to velmi vhodné už jen jako prevence proti osteoporóze. Nezpochybňuji to.
Všude čtu, že menopauza je potvrzena až po roce bez MS. A dle toho se volí HRT - pokud ještě nějaký cyklus je, volí se taková, aby byl zachován. Pokud není, bere se kontinuálně a MS už nikdy nedorazí. Tak přemýšlím, jak na tom vlastně jsem, jestli mám čekat dalších osm měsíců, zda MS nedorazí, nebo prostě říct, že už cyklus nemám a hotovo. Já to krvácení k životu nepotřebuji.
Samozřejmě, že dám na rady mého lékaře, jenom mě zajímalo, jestli na tom byl někdo podobně jako já.
Přechod v nízkém věku, nasazení HRT hlavně vzhledem k věku (ty návaly jsou sice velmi nepříjemné, ale nic, co by se nedalo přežít), pokus o obnovení už prakticky nefungujícího cyklu?
Zvažovala jsem i přírodní preparáty, ale tam si nejsem jistá, jak je to s tou prevencí osteoporózy, vnímala jsem je spíš jako prostředek ke zmírnění nepříjemných projevů přechodu, které zas až tak šílené nemám (hlavně ty návaly, časté a intenzivní).

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3499
16.9.22 17:50

Ahoj, me je 41 a jsem na tom podobne, uz delsi dobu mam navaly a MS uz mi obcas zlobi (zatim nejdelsi cyklus 69 dni, ted zas prisla pro zmenu asi po 20 dnech uz…), ale brzky prechod mame v rodine, takze jsem s tim pocitala. Na hormonalni substituci se nechystam, ma totiz i sva rizika a beru to tak, ze menopauza je prirozenou soucasti zivota, tak proc do sebe cpat hormony. Na vetsinu tech neduhu jako jsou navaly by melo stacit doplnit progesteron, takze jsem si koupila progesteronovy krem a uvidim, zda zabere. Take by mel pomahat odvar z drmku. Co se tyce te osteoporozy, snazim se jist hodne mlecnych vyrobku kvuli vapniku a beru extra vit. D (mam z imunologickych duvodu hodne snizenou hladinu), velkou roli v tomto hraje pokud vim take pravidelny pohyb. Muj gynekolog zeny v prechodu posila pravidelne na denzitometrii, cemuz se samozrejme nebudu vyhybat a uvidime. Moji mamce je 63, v prechodu je uz vice nez 20 let, sla take cestou bez HRT (ma jen 1 ledvinu, tak se cely zivot snazi vyhybat jakymkoli lekum - nebere ani zadne vitaminy) a vse v poradku, tak snad pujdu v jejich stopach…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3499
16.9.22 17:55

Jinak moje teta (65) bere stale nikoli HRT, ale klasickou HAK, takze vlastne ani nevi, odkdy presne uz v tom prechodu je (ale je to sestra mamy, takze rozhodne uz pred 50) a jeji gynekolog je s tim v pohode, ze pry je vlastne jedno, co bere, kdyz zkratka chce brat :-) Takze pokud chces nasadit HRT, na uplne vymizeni MS myslim cekat nemusis… Jinak ja hodne info cerpala z knihy Zdrava zena, jsou tam pekne vysvetlene souvislosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
16.9.22 17:58

Ve 42 jasem zacala mit navaly, pribirat, deprese, castejsi menstruaci, zacala jsem brat kapsle s cervenym jetelem, to jsou prirodni hormony a moc to pomohlo.

Jako rikat si, ze prechod je prirozeny proces, no asi je, ale nese sebou spoustu neprijemnosti. Takze kdyby nebyl ten jetel, tak budu brat i klidne umele hormony a to jsem opravdu hodne alternativni clovek, ale zazivat to, co bylo, to uz nikdy vice, takze ja ten jetel budu brat do konce zivota.

Ted je mi 47, menstruaci mam stale a citim se super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3499
16.9.22 18:27

@Jana525 No vzdyt ja to nikomu neberu, ty priznaky zatim nemam prilis obtezujici, takze ani nemam proc o HRT uvazovat. Je to kazdeho vec, zda se rozhodne to brat nebo ne - asi jako u HAK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
16.9.22 18:45

@Magda26 to je prave tak, u nekoho ty priznaky muzou byt velmi lehke, ale u nekoho je to vazne naprosto silene.

Nechtela jsem se te nijak dotknout

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3499
16.9.22 19:08
@Jana525 píše:
@Magda26 to je prave tak, u nekoho ty priznaky muzou byt velmi lehke, ale u nekoho je to vazne naprosto silene.Nechtela jsem se te nijak dotknout

Jj, v pohode :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
16.9.22 19:17

Uz se s rim taky potykam nejakou dobu… nepravidelny cyklus, bolesti v podbrisku takove jako PMS, ale trvajici tydny, pocit ze mam organy v podbrisku natekle, a tlaci me… je mi 46. Ja hornony nechci brat, ani HA mi nedelala dobre. Aktualne beru Feminus (rostlinny doplnek), cvicim jogu, a pomaha to. Jen nejsem dostatecne svedomita, a kdyz se na to tyden vykasli, pak to pekne citim, a trva par dni, nez se dam zase “dokupy”.

@Jana525 prosim te, co je ten cerveny jetel, hodis sem prosim odkaz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
16.9.22 19:26

@J_Doe ne,ma smysl, abych jsem davala konkretni znacku, ja ziju v zahranici. Ale kdyz zadas do vyhledavani cerveny jetel kapsle, tak ti to urcite najde hodne znacek.

Tady povidani o nem https://www.jenzeny.cz/…psuje-naladu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.22 19:29

Díky všem!
Já se z toho nehroutím, beru to tak, že děti jsem stihla, a to je hlavní.
Příznaky naštěstí nemám nijak strašnlivé, možná zatím.
Nemůžu říct, že bych hormony nějak zvlášť vyhledávala, HA jsem měla naposledy před dvaceti lety, takže dokud dokud mi dříve pravidelný cyklus jenom haproval (někdy přišla MS po dvou měsících a příště jsem ji za dva měsíce zvládla třikrát), dohodla jsem se s doktorem, že pokud netrvám na pravidelnosti a nemám jiné obtíže, tak to prostě přijmu jako fakt a nebudeme se to snažit nějak rovnat do normálu. Takže rozhodně nemám doktora, co by mi nutil hormony na všecko a snažil se mě nacpat do tabulek.
Jinak jsem štíhlá, jím snad zdravě, pohybu mám dost.
Ale tentokrát si byl celkem jist. Rozhodnutí samozřejmě nechává na mě, ale prý by mi HRT jednoznačně doporučil, že u mladých žen benefity výrazně převyšují nad negativy. Nějak mě nenapadlo, že to přijde tak brzy, takže jsem se tím doteď příliš nezabývala.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.9.22 19:38

Těmi benefity myslel ani ne tolik zmírnění akutních potíží, jako snížení pravděpodobnosti dlouhodobých následků, jako třeba té osteoporózy. Že když je bez MS ženská 50+, tak je to stav mnohem přirozenější, než když je o deset let mladší. Že má o deset let působení estrogenu méně a pak je to prostě znát.

• Citovat
  • Upravit
6021
16.9.22 19:53

@Jana525 moc dekuji, kouknu na to :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3499
16.9.22 20:02
@Anonymní píše:
Díky všem!
Já se z toho nehroutím, beru to tak, že děti jsem stihla, a to je hlavní.
Příznaky naštěstí nemám nijak strašnlivé, možná zatím.
Nemůžu říct, že bych hormony nějak zvlášť vyhledávala, HA jsem měla naposledy před dvaceti lety, takže dokud dokud mi dříve pravidelný cyklus jenom haproval (někdy přišla MS po dvou měsících a příště jsem ji za dva měsíce zvládla třikrát), dohodla jsem se s doktorem, že pokud netrvám na pravidelnosti a nemám jiné obtíže, tak to prostě přijmu jako fakt a nebudeme se to snažit nějak rovnat do normálu. Takže rozhodně nemám doktora, co by mi nutil hormony na všecko a snažil se mě nacpat do tabulek.
Jinak jsem štíhlá, jím snad zdravě, pohybu mám dost.
Ale tentokrát si byl celkem jist. Rozhodnutí samozřejmě nechává na mě, ale prý by mi HRT jednoznačně doporučil, že u mladých žen benefity výrazně převyšují nad negativy. Nějak mě nenapadlo, že to přijde tak brzy, takže jsem se tím doteď příliš nezabývala.

No verim, ze to neni lehke rozhodovani, zejmena, kdyz jsi s tim tak brzy nepocitala. Ja s tou informaci ziju dlouho, takze jsem mela i mnohem vice casu si to poradne promyslet. Pokud vahas, zkus si o tom neco nacist, at nejsi zavisla jen na tom, zda budes „verit“ doktorovi nebo ne. U me tedy hraje roli i to, ze se stale jeste teoreticky nebranime miminku (mam jen 1 dite), ale ja k tomu proste tak nejak celkove pristupuju tak, ze moje telo dobre vi, proc uz tu produkci hormonu tlumi, takze mu tam nechci cpat misto tech vlastnich umele :nevim: My ten brzky prechod mame v rodine a problemy s ridnutim kosti nebo zlomeninami nemel nikdo (prababicka se dozila 93, babicce je 85 a mame 63 - vsechny „presly“ jiz pred 45. rokem veku), ale jak jsem psala - tu denzitometrii nehodlam podcenovat a aktualne sama nevim, jak bych se rozhodla, pokud by mi to nevychazelo uplne dobre. Ale asi bych to i v takovem pripade resila spis dalsimi doplnky treba s vapnikem nez temi hormony. Drzim palce, at se rozhodnes pro sebe co nejlepe - pokud ti to doktor vylozene doporucuje a veris mu, tak urcite chybu neudelas, kdyz se pro HRT rozhodnes :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.22 20:14

@Magda26 děkuji! Ano, to zcela chápu, že pokud ještě zvažujete dítě, že se téhle sortě hormonů bráníš. Přeji, ať to klapne!
Já v rodině takhle brzký přechod nemám, máma těsně před padesátkou, babička netuším, nedožila se ani šedesátky, dlouhověkost v rodině moc nemáme, ale možná jsem první, kdo se pokouší o nějaký zdravý a aktivní životní styl.
Ta osteoporóza bude asi taky někde geneticky podmíněná, v rodině mám dvě ženy (ale mně pokrevně nepříbuzné), které s tím bojují a není to úplně sranda. S poklesem hormonů to prý velmi úzce souvisí, ale samozřejmě nelze říct, že když je někdo nedoplní, nemůže být zcela v pohodě. A naopak ani doplňování nezaručuje, že ho to nepostihne. Taky to chci určitě hlídat, chodím i na jiné prevence, hlídám si prsa.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.9.22 20:17

Jinak teda dokud cyklus jen haproval, ověřila jsem si u lékaře, že je vše OK, a dál to prostě brala tak, že tělo stárne. Ale teď už jsem opravdu čtyři měsíce bez MS a sliznice na ultrazvuku vypadá jak těsně po MS, vůbec nenarostla. Samozřejmě se můžu rozkrvácet třeba za měsíc, ale prostě už vnímám, že už taky vůbec přijít nemusí a může to být definitivní konec.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Poradna gynekologa