Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My měli třídu hned za dveřmi šatny a ano, dítě jsem tam poslala bez oficiálního předávání a šla. Ale učitelka byla hned za dveřmi.
Jinak těžko říct. Já byla se školkou spokojená, učitelky fajn, děti si hlídaly. Ale třeba naše dcera jim taky proklouzla do šatny. Cvrkla si do legín, styděla se a tak se šla převléct. Bez zeptání, vůbec o tom nevěděly. A rozhodně jim to nemám za zlé.
Vím, že tam jednu dobu měly velmi problémové dítě a začaly zamykat. To mě ale už nepřijde jako normální školka.
Ta k u nás se jak u tříletáků, tak předškoláku musí předávat dítě přímo učitelce, neexistuje ho poslat samotné. Stejně na procházce chodí učitelka jedna první druhá poslední vždy za ruku s nejmladším dítětem (u těch tříletáků).
Každý den hlásíme, jak dítě jde, to se učitelka spolehne na info tříletého dítěte? To naše by říkalo každý den, že jde po o.
U nás je to stejné. Malé děti jdou ze šatny do třídy samotné. Ale každá třída má vlastní šatnu a hned teda vstup do třídy. Tzn. učitelka vidí do šatny ze třídy. Ví, kdo tam je. Své předškoláky jsem jen pak dovedla před školku. Počkala jsem, až za sebou zavřou dveře, vyjdou schody. To bylo přes skla vidět, že jsou v šatně a šla jsem. Už jsem je vyloženě ani do šatny nevedla.
My předáváme. Přišlo by mi divný poslat tam dítě jen tak
zkrátka mi přijde u těch maloušků potřeba, aby učitelka aspoň řekla, ahoj, vím o něm.
Když byla dcera ve školce bylo zvykem předat dite do třídy s učitelkou se pozdravit, satnu měli hned vedle třídy. Venku chodily jedna učitelka v predu, druhá vzadu. Jednou jsem, ale zažila, ze odpoledne dve holcicky vzaly ucitelce klíče a zamkly jí i s ostatnima detma ve třídě a seděly v šatně a měly z toho srandu.
Tak tohle u nás neexistuje, učitelky nás hned na začátku upozornily, že dítě musíme předávat učitelce a že se musíme ujistit, že nás zaregistrovala. Popravdě by mi přišlo i blbý, tam šoupnout dítě a ani nepozdravit.Na procházce je vždy jeden učitel vzadu a jeden ve předu. Bydlím před školkou, tak to občas sleduju ![]()
U nás děti odvádí do třídy rodiče a předávají je učitelce. Vstup do budovy školky neznamená, že je dítě ve školce, musí si ho převzít učitelka (nevím, zda to tak mají i předškoláci, ale menší děti ano). Třída je vždy pod dozorem učitelky, asistentky nebo v případě potřeby zaskočí paní uklízečka, když učitelka někam odběhne a není tam druhá. Ještě se nestalo, že bych viděla třídu bez dozoru.
Měla jsem praxe ve školce skrze studium na VŠ. Měla jsem heterogenní třídu (3/4/5 let).
Neexistovalo, aby dítě došlo do třídy samo
pokaždé dítě dovedl do třídy jeden z rodičů (a to byla šatna hned vedle). Musel být přehled o tom, kdo došel, následovalo hezké pozdravení, popř. pokud chtěl něco oznámit rodič, nebo pedagog jemu - tak se to v pár minutách dalo.
Na procházce je to tak, že na 20 dětí může být jedna učitelka. Nad 20 dětí by tedy měly být učitelky 2.
Povětšinou chodí jedna učitelka vepředu a druhá vzadu - tímto je lepší kontrola nad skupinkou dětí.
Absolutne ne…predavam ucitelce ve dverich tridy, vyzvedavam od dveri tridy.
Jako je pravda, ze u tech predskolaku teoreticky lze polemizovat, ze ve skole to tak uz nebude, ale tak nekde ta hranice byt musi, za me ve skolce lepsi porad predavat.
@Alexandria Nixia píše: Více
Takto to u nás bylo za covidu. Ale bylo to velmi rychle zrušeno, nesmí nechat děti ve třídě samotné, což takto musela. A některé třídy jsou v prvním patře, to by bylo úplně nereálné. Zvláštní, jak je to všude různé.
@Cuddy píše: Více
Tak u nás ve spesce je těch učitelek + asistentky na jednu třídu více. Školka je v přízemí.
Nicméně, bylo to zavedeno za covidu a ředitelka to tak nechala. ![]()
Plašan nejsi, přístup školky mi přijde dost laxní. U nás (věkově smíšená třída) vyprovázíme dítě do třídy, s učitelkou na sebe mávneme/navážeme oční kontakt, a pak za sebou zavíráme dveře od třídy a rodič odchází. Dítě si předáme.
Kdyby to byla jako u vás, vadilo by mi to.
My taky předáváme, dokonce musíme, i když vyzvedáváme, pozdravit paní učitelku, aby jí dítě nevyběhlo a měla přehled. Taky zběžně kontrolují, jestli jsou děti zdravé nebo ne. A do tříd ze šatny jsou prosklené dveře, ale ne vždy má paní učitelka dobrý výhled.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Zdravím.
a maminka naštěstí venku ještě byla.
musela jsem zavolat zdali tam někdo je 

Jak probíhá předání a vyzvednutí ve vaší školce? Syn chodí do městské školky, ještě do malé třídy jsou mu čtyři.
Ale ráno zde rodiče své děti učitelce ani nepředají, pošlu je do třídy aniž by dítě vyprovodili a předali učitelce - ani jim, školce to nevadí. Já teda syna posílám ať se jde nahlásit, potom mi jde mávat z okna a jde do třídy.
Dnes jedna uplakaná holčička normálně za maminkou vyběhla a učitelky si ničeho nevšimli. Snad jen nedošla do té třídy… protože kdyby si toho nevšimly učitelky tak
Dále jsem si vyzvedávala syna, vběhla jsem beze zvonku protože mi odcházející podržel dveře a třída byla prázdá, bez dozoru. Děti si hráli a učitelka klebetila někde vedle
Neděje se to běžně, ale za mě by nemělo tedy vůbec.
Několikrát mi i říkal chlap že potkal školku venku v parku, že se některé děti se jim táhly daleko za ostatními, prý kdyby někdo chtěl tak je stihne sbalit… a učitelky si povídaly spolu vepředu aniž by, kde se toulaj řešily.
Babička je sice na vyzvedávání napsána, ale nikdo ji tam nikdy neviděl a taky když došla ani se ji nikdo neptal a zavolal dítě
Popravdě jsem si představovala asi jinak… tak jsem zbytečný plašan nebo naše školka lajdák?